Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η συγκρότηση και η εδραίωση της αυτοκρατορίας της Νίκαιας
(Ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Α΄ Κομνηνός Λάσκαρις)
Συγγραφέας:   Ηλίας Γιαρένης


Η συγκρότηση και η εδραίωση της αυτοκρατορίας της Νίκαιας
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους πολεμιστές της Δ΄ σταυροφορίας και τους Βενετούς, το 1204, και την εγκατάσταση δυτικού αυτοκράτορα και πατριάρχη, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι εξέλιπε η ελληνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Όμως ο Θεόδωρος Κομνηνός Λάσκαρις μετέφερε τους θεσμούς του κράτους στη Νίκαια και εξασφάλισε τη συνέχειά του. Επιδεικνύοντας σημαντικές ικανότητες δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της Βασιλεύουσας μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες.
Ο κ. Ηλίας Γιαρένης αφιερώνει την παρούσα μελέτη στον Θεόδωρο Α΄ και συγχρόνως συγγράφει την Ιστορία της εποχής με κέντρο το κράτος της Νίκαιας. Προβάλλει την προσωπικότητα και το έργο του ηγεμόνα, ο οποίος κατόρθωσε να ανασυστήσει μία αυτοκρατορία. Αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις στρατιωτικές, διπλωματικές και διοικητικές ικανότητες του Θεοδώρου σε αντίστοιχα κεφάλαια, που αφιερώνονται στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, στην πολιτική ιδεολογία και στα πνευματικά ενδιαφέροντα της εποχής. Μέσω της λεπτομερούς εξέτασης των γεγονότων επιτυγχάνει τη συνθετική παρουσίαση των ευρύτερων εξελίξεων αλλά και των δομών του κράτους της Νίκαιας. Πρόκειται για αξιόλογη συμβολή στην έρευνα του ΙΓ΄ αιώνα, μιας εποχής που κατά πολλούς αποτέλεσε την αφετηρία προς τη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού.

Ταξιάρχης Γ. Κόλιας
Διευθυντής ΙΒΕ/ΕΙΕ


Σημείωση: Πρόλογος: Ταξιάρχης Γ. Κόλιας, διευθυντής ΙΒΕ/ΕΙΕ

24χ17 εκ., 410 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μονογραφίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-371-052-3
ISBN (10ψήφιο): 960-371-052-0
Βάρος: 0.883 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
37.71
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.56
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.