Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χρήστος Πανάγος: Ένας πειραιώτης θυμάται
Συγγραφέας:   Ευαγγελία Μπαφούνη


Χρήστος Πανάγος: Ένας πειραιώτης θυμάται
Τα γραπτά τεκμήρια, αποτελούσαν έως πρόσφατα τη βασική πηγή συγγραφής της ιστορίας. Τα τελευταία όμως χρόνια έχουν αρχίσει και αποκτούν ιδιαίτερη αξία οι προφορικές μαρτυρίες. Η προφορική ιστορία έρχεται να φωτίσει πρόσωπα, γεγονότα και εποχές μ΄ ένα τελείως διαφορετικό τρόπο απ΄ αυτόν που γνωρίζαμε έως σήμερα. Το κέρδος αναμφισβήτητα μεγάλο. Αφ΄ ενός μεν τα πρόσωπα των ιστοριογραφικών αναφορών αφήνουν τον κόσμο της σιωπής κα της λήθης τους και αποκτούν ζωή, δηλαδή ανθρώπινες διαστάσεις και αφ΄ ετέρου τα γεγονότα επιδέχονται και άλλες ερμηνείες.

Η μαρτυρία του Χρήστου Πανάγου, αποτέλεσμα μιας σειράς συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1999, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέσα από την αφήγησή του, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, εκτυλίσσονται πολλές μικρές ή μεγαλύτερες παράλληλες ιστορίες: η ιστορία της οικογένειάς του, η προσωπική του ιστορία, η ιστορία των εμπορικών του δραστηριοτήτων και συγχρόνως των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης.

Όλα αυτά με φόντο τη πόλη του Πειραιά από τις αρχές του αιώνα μας έως περίπου τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

[...] Η παρούσα έκδοση εγκαινιάζει μία νέα εκδοτική προσπάθεια που στόχο έχει να αποδώσει στην ιστορική έρευνα, αλλά και το ευρύτερο δυνατό σύνολο, σημαντικές προφορικές μαρτυρίες. [...]

Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε., Δεκέμβριος 1999

21χ14 εκ., 78 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Προφορικές Μαρτυρίες
Τόπος έκδοσης: Πειραιάς
Ταξινόμιση DDC: 920 (Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες), 938.913 (Πειραιάς - Ιστορία)
ISBN: 978-960-7975-05-8
ISBN (10ψήφιο): 960-7975-05-7
Βάρος: 0.133 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.66
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ευαγγελία Μπαφούνη σπούδασε ιστορία. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.