Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορικό αρχείο Μετσόβου και συλλογή του εμπορικού οίκου Τσανάκα
(Συνοπτικός οδηγός)

Ιστορικό αρχείο Μετσόβου και συλλογή του εμπορικού οίκου Τσανάκα
[...] Ένα μεγάλο μέρος του έντυπου ιστορικού πλούτου του Μετσόβου βρίσκεται ακόμη διάσπαρτο και αναξιοποίητο. Σε όλα σχεδόν τα σπίτια, υπάρχουν μέσα σε σεντούκια φωτογραφίες, επιστολές, σημειώσεις και άλλα έντυπα, που τις περισσότερες φορές χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, σε κάποιο "ξεκαθάρισμα" από αυτά που συχνά κάνουμε με σκοπό να αποκτήσουμε ωφέλιμο χώρο. Χάνονται ξαφνικά, ακόμη και σημαντικότατες προσωπικές συλλογές, που ανήκουν σε άξιους Μετσοβίτες λογίους.

Και όταν αυτό γίνεται από "το μοιραίον φυγείν αδύνατον" μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή μιας άλλης φυσικής καταστροφής, ας "πάνε στο καλό" μαζί με τα άλλα... Όταν όμως γίνεται από κάποια άλλη αιτία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, είναι πολύ κρίμα. Το αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας που αποτυπώνεται συνοπτικά με τη μορφή καταλόγου στο τέλος αυτής της λιτής έκδοσης, αποτελεί την πρώτη "μαγιά" αρχείων του "Κέντρου Τεκμηρίωσης της Τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού του Μετσόβου". Ανήκει στο Δήμο, για να είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί και θα παραμείνει για πάντα περιουσία όλων των Μετσοβιτών.

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ενήργησε και θα ενεργεί μόνον ως ένας καταλύτης - αρωγός αυτής της προσπάθειας, όπως αυτή περιγράφεται στο παρακάτω εισαγωγικό σημείωμα από τους ειδικούς, που κλήθηκαν να συμβάλουν με την πείρα και την τεχνογνωσία που απέκτησαν, στην οργάνωση και λειτουργία παρόμοιων ιστορικών αρχείων σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στον Πειραιά, στη Σάμο και στη Λιβαδειά. [...]

Τάσος Αβέρωφ


Σημείωση: Copyright: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

21χ14 εκ., 76 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Τοπική Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Πειραιάς
Ταξινόμιση DDC: 938.93 (Ήπειρος - Ιστορία ), 027.094 95 (Αρχεία - Ιστορία - Ελλάς )
ISBN: 978-960-7975-08-9
ISBN (10ψήφιο): 960-7975-08-1
Βάρος: 0.15 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νικόλαος Μέλιος σπούδασε οικονομικά. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους.

Η Ευαγγελία Μπαφούνη σπούδασε ιστορία. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.