Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Προβλήματα του φύλου στην αρχαία Ελλάδα

Προβλήματα του φύλου στην αρχαία Ελλάδα
Γυναίκες χορεύουν πυρρίχη -έναν ένοπλο χορό συστατικό της αρσενικότητας-, αθηναίοι έφηβοι δίνουν τον όρκο επικαλούμενοι ως μάρτυρες μια ομάδα γυναικείων θεοτήτων, γυναίκες, οι Σαβίνες βρίσκονται στις απαρχές της ρωμαϊκής concordia, και ο Πλάτων ζητά από τις γυναίκες της "Πολιτείας" να γίνουν φύλακες της πόλεως, άρχοντες και πολεμιστές. Γύρω από αυτά τα παραδείγματα και από πολλά άλλα η ερευνητική ομάδα "Φαιακία" αποφάσισε να ανοίξει το φάκελο του φύλου για τον αρχαίο κόσμο συνεχίζοντας την έρευνα που διεξάγεται εδώ και κάποια χρόνια για το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ των φύλων και τον ορισμό των έμφυλων ρόλων.

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων που θέτει η χρήση της κατηγορίας του κοινωνικού φύλου στην αρχαία ιστορία, αποτίμηση η οποία, επειδή η πραγμάτευση όλων των δυνατών θεμάτων δεν είναι εφικτή, προτείνει μια καινούρια προσέγγιση του μεγαλύτερου μέρους των διάφορων πηγών που διαθέτουμε (επιγραφικών, παπυρολογικών, αρχαιολογικών, λογοτεχνικών). Υποθέτει επίσης ότι η ανάδειξη της δυναμικής των έμφυλων ταυτοτήτων μας επιτρέπει να διαβάσουμε με διαφορετικό τρόπο την κοινωνική και πολιτική ιστορία του αρχαίου κόσμου αλλά και των σύγχρονων κόσμων.

24χ17 εκ., 420 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 305.4 (Γυναίκα), 909.38 (Αρχαία Ελλάδα), 306.7 (Φύλο)
Άλλα πρόσωπα: Violaine Sebillotte Cuchet (Επιμελητής) , Nathalie Ernoult (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-12-1816-8
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1816-5
Βάρος: 0.694 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Bernard Legras είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon Sorbonne. Έχει δημοσιεύσει τα έργα: "Neotes. Recherches sur les jeunes Grecs dans l΄ Egypte ptolemaique et romaine" ("Νεότης. Έρευνες πάνω στους νεαρούς Έλληνες στην πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή Αίγυπτο", Droz, 1999) και "Lire en Egypte, d΄ Alexadre a l΄ Islam" ("Η ανάγνωση στην Αίγυπτο, από τον Αλέξανδρο μέχρι το Ισλάμ", Picard, 2002).

H Pauline Schmitt Pantel είναι καθηγήτρια Αρχαιοελληνικής Ιστορίας στο Universite de Paris I.

Η Louise Bruit Zaidman είναι καθηγήτρια Αρχαιοελληνικής Ιστορίας στο Universite de Paris VII.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.