Μάγισσες
zoom in

Μάγισσες: γυναίκες μαγικές, σεσημασμένες αιρετικές και άκρατα ερωτικές, ότι συμμετείχαν σε σεξουαλικά όργια, ότι πετούσανε ψηλά, ότι λατρεύανε τον Σατανά, πως κάναν μάγια, κι άλλα πολλά. . . Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης, σεβόμενος τους κανόνες της ακαδημαϊκής έρευνας και ενίοτε καταλύοντάς τους παιγνιωδώς, είτε για να αναφερθεί σε δυσεύρετα παλιά βιβλία, είτε για να αφηγηθεί αγαπημένα του παραμύθια, μας ξεναγεί στον κόσμο των μαγισσών. Αφηγείται την ιστορία τους, περιγράφει τις «ανίερες» συνάξεις τους, αναζητεί σε κείμενα και αμφισβητούμενα τεκμήρια τις διώξεις τους από τον κλήρο και τον λαό τον ύστερο Μεσαίωνα. Κι όταν καταλαγιάσει πια το ανελέητο κυνήγι από την Εκκλησία. . . . «Εκείνο που μένει, είναι, μια χούφτα μάγισσες που πετούν αγριεμένες στον ουρανό, μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, μύθους, ιστορίες και φανταστικές διηγήσεις. Εκείνο που μένει, είναι οι σκιές τους πάνω στο ορμητικό ποτάμι της φαντασίας, που δεν σταματάει ποτέ να αγκαλιάζει τον ανθρώπινο φόβο και να γεννά τα σκοτεινά παραμύθια του αύριο».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Βλαντής

Νίκος Βλαντής (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Βλαντής γεννήθηκε το 1973 στην Αλεξανδρούπολη (με το όνομα Νίκος Μπαρμπόπουλος). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός κι έκανε το διδακτορικό του στο ΕΜΠ με θέμα τον σχεδιασμό της πόλης. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα "Αλκιβιάδης Δεσμώτης" (Απόπειρα, 2000), το αστυνομικό, σαρκαστικό θρίλερ "www.tospitimas.gr" (Περίπλους, 2002), το σατιρικό αφήγημα "Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ" (Περίπλους, 2003) και τα μυθιστορήματα "Greek Psycho, η απόλυτη νεοελληνική ψύχωση" (Οξύ, 2004), "Η ανυπαρξία που σου αξίζει" (Οξύ 2004), "Μπάρτλεμπυ ο κομπιουτεράς: μια ιστορία της Σίλικον Στρητ" (Απόπειρα 2005), "Writersland: το νησί των συγγραφέων" (Κέδρος 2006) και "Λήθη" (Κέδρος 2008). Μαζί με τον Παύλο Μπαλτά, εξέδωσε ένα βιβλίο με θέμα τις αναπαραστάσεις της πόλης και τη μυθολογία της: "Επόμενη στάση: Χαμένες λεωφόροι, μια περιδιάβαση στην κοσμογονία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής μητρόπολης" (Futura 2004). Συνεργάτης του δωρεάν περιοδικού βιβλίου "Index", το άφησε το 2006 για να ιδρύσουν, μαζί με τη Μαρία Λεκάκη, τον εκδοτικό οίκο "Μαγικό Κουτί".

Ναούμ Θεοδοσιάδης

Ναούμ Θεοδοσιάδης (Συγγραφέας)

Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργασθεί με πολλά περιοδικά της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων και τη λογοτεχνική μετάφραση. Το 2002 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) για το διήγημα του "Γρήγορες σαν τον άνεμο". Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων "Ξωτικά και Τόλκιν: Ο ονειρευτής και η σκιά του" (Εκδόσεις Αρχέτυπο). Το "Δράκοι και μονόκεροι" είναι το τρίτο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
136
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.203 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Όμορφο βιβλιαράκι, από τα δοκίμια που σε κρατανε.…

★ ★ ★ ★ ★

Όμορφο βιβλιαράκι, από τα δοκίμια που σε κρατανε. Εμπεριστατωμένο, ψαγμένο, καθόλου κουραστικό, αφορά μια περίοδο υστερίας επί τη επικρατήσει της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και πάνω που τέλειωσα αναρωτιόμουν αν είχε γράψει για τα πλάσματα που λέει στον επίλογο. Ναι έχει γράψει και για μονόκερους και για δράκους και για ξωτικά. Θέλω να τα διαβάσω κι αυτά. Αγαπητέ Ναούμ απέκτησες φανατικό θαυμαστή. Πολύ καλαίσθητη η έκδοση του βιβλίου. Και το κείμενο σε συνεπαίρνει (διάβασα παραδόσεις και του δικού μας λαού, διαφυλαγμένες από την πένα του Νίκου Πολίτη, κοίτα θησαυρούς που κρύβαμε). Μπράβο στον συγγραφέα, μπράβο για την ευκαιρία να διαβάσουμε για ένα ανατριαχιαστικό και απάνθρωπο γεγονός, το κυνήγι μαγισσών. Πάνος Τουρλής

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 09/09/2010)