Υπόσχεση πολιτικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπόσχεση πολιτικής

Hannah Arendt

18.34€ -26% 13.57€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600438666

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2009

  • Εκδότης

    Κέδρος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η Χάνα Άρεντ είχε συγκεντρώσει ένα ογκώδες υλικό -διαλέξεις, πραγματείες, ομιλίες και ημερολογιακές καταχωρίσεις- για δυο βιβλία που σχεδίαζε να εκδώσει: `Ολοκληρωτικά Στοιχεία στο Μαρξισμό` και `Εισαγωγή στην Πολιτική`. Το εγχείρημα δεν τελεσφόρησε, το υλικό όμως εκείνο αποτέλεσε τον πυρήνα για τη συγκεκριμένη συλλογή κειμένων.
Η `Υπόσχεση πολιτικής` προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα διαχρονικό ταξίδι στην παράδοση της πολιτικής σκέψης: στις απαρχές και στην ιστορική της εξέλιξη, στην παραδοσιακή ρήξη μεταξύ σκέψης και πράξης, στις κρίσεις και προκαταλήψεις μας κατά της πολιτικής, στην ουσία της πολιτικής εμπειρίας. Από τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα μέχρι τον Μοντεσκιέ, τον Χέγκελ και τον Μαρξ, η κορυφαία Γερμανοεβραία φιλόσοφος εξετάζει τι είναι πολιτική, διασαφηνίζοντας το θεμελιακό της στοιχείο: την ανθρώπινη πολλότητα, τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των ανθρώπινων όντων και την κριτική τους ικανότητα ως εφαλτήριο πολιτικής δράσης και ελευθερίας.
Εξακολουθεί η πολιτική να έχει κάποιο νόημα σε έναν κόσμο που έχει βιώσει την εμπειρία τόσο των ολοκληρωτικών καθεστώτων όσο και των όπλων μαζικής καταστροφής; διερωτάται η Άρεντ. Δεν είναι τυχαίο ότι στον επίλογο αυτού του βιβλίου περιγράφει μεταφορικά έναν ερημικό κόσμο με ζωογόνες οάσεις φιλοσοφίας και τέχνης, αγάπης και φιλίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κατερίνα Χαλμούκου (Μεταφραστής)


Hannah Arendt

Hannah Arendt (Συγγραφέας)

Εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1906 και πέθανε στις Ην. Πολιτείες το 1976. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και αρχαιοελληνική φιλολογία και έκανε τη διατριβή της στην Χαϊδελβέργη, κοντά στον K. Jaspers (1928). Με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από την Γερμανία, για να εγκατασταθεί τελικά στη Ν. Υόρκη (1941). Από το 1963 δίδαξε ως καθηγητής στο Παν/μιο του Σικάγου και από το 1968 στο New School for Social Research. Σημαντικά έργα της: "The origins of totalitarianism" (1951), "On revolution" (1963), "Eichmanin in Jerusalem" (1964), κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jerome Kohn (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
279
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.513 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση