Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημιουργώντας βιώσιμα σχολικά περιβάλλοντα

Δημιουργώντας βιώσιμα σχολικά περιβάλλοντα
Για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ως ενεργούς παγκόσμιους πολίτες, έτοιμους να υιοθετήσουν βιώσιμη στάση ζωής, χρειάζεται αντικατάσταση του σχολικού μοντέλου που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση του σχολείου με μοντέλα που δίνουν βάση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, Αυτό που χαρακτηρίζει την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στη βιωματική μάθηση, την προσανατολισμένη στην πράξη και προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες εκπαίδευση, την εκπαίδευση δηλαδή με τοπικό/πλαισιακό χαρακτήρα, και στις αξίες της αυτο-αξιολόγησης και της σχολικής ανάπτυξης.
Κάθε κεφάλαιο σε αυτό το βιβλίο συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με τη γνώση που αποκτάται στο πεδίο και με την ατομική γνώση για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Παρουσιάζει μια συνολική θεώρηση για τη σχολική ανάπτυξη, τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την αυτο-αξιολόγηση, Αναπτύσσονται σε ξεχωριστά κεφάλαια μελέτες περίπτωσης από ευρωπαϊκά σχολεία, της Αγγλίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Μάλτας, που προωθούν τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Κάθε περίπτωση περιγράφει την πορεία σχολικής ανάπτυξης και μέσα από την κριτική ανάλυσή της παρουσιάζονται οι διαδικασίες που υποστηρίζουν τη σχολική ανάπτυξη και τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Προτείνονται τέλος τρόποι για τη σχολική ανάπτυξη μέσα από τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το βιβλίο αποτελεί το προϊόν ενός επταετούς προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών με βάση το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (Agenda UN), Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα και στην ομάδα συγγραφής του εκπαιδευτικού υλικού που συγκαταλέγονταν στα παραδοτέα του προγράμματος ήταν και η αφορμή για την μετάφραση και την έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά επειδή πιστεύω ότι καλύπτει ένα χώρο που αφορά στον τρόπο σύνδεσης του σχολείου με τη βιώσιμη ανάπτυξη ο οποίος ελάχιστα καλύπτεται στην ελληνική βιβλιογραφία.
Το βιβλίο προορίζεται για χρήση από τους φοιτητές, Απευθύνεται όμως γενικά σε όλους τους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν τρόπους για την προώθησή της στο ελληνικό σχολείο.


Σημείωση: Εισαγωγή: Κωνσταντίνα Ταμουτσέλη

24χ14 εκ., 333 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 372.357 (Περιβαλλοντική εκπαίδευση), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική), 370.71 (Εκπαίδευση εκπαιδευτικών)
Άλλα πρόσωπα: Κωνσταντία Ταμουτσέλη (Επιμελητής) , Αναστασία Ελευθερίου (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-458-201-3
ISBN (10ψήφιο): 960-458-201-1
Βάρος: 0.566 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
28.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Fatima Matow Almeida είναι εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας και ειδικής αγωγής, ιδρυτικό μέλος της ASPEA -(Ένωσης Πορτογάλων Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) (1990), και Πρόεδρος της ASPEA από το 1992. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Μαθητών-Εκπαιδευτικών για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Caretakers for the Environment International). Έχει συνεργαστεί σε διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η ECONET (Σχολική Ατζέντα 21), URBANET (Αστικό Περιβάλλον) και SEEPS (Εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα). Είναι συντονίστρια και συνδιοργανώτρια του προγράμματος "Τέχνη και Περιβάλλον" και από το 1993 διοργανώνει το ετήσιο τριήμερο συνέδριο της ASPEA για την Π.Ε. στην Πορτογαλία. Έχει πάρει επάρκεια ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών από το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Εν Ενεργεία Επιμόρφωση σε θέματα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, στην Π.Ε. και στην Ειδική Αγωγή, και από το 1996 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Ο Dr. Christopher Bezzina είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Μάλτας και υπεύθυνος του Διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Μάλτας για την Εκπαιδευτική Ηγεσία. Έχει συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες πολλών σχολείων στη Μάλτα για σχολική ανάπτυξη και εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στα προγράμματα για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης στη Μάλτα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τις Σεϋχέλλες και τις ΗΠΑ. Διετέλεσε υπότροφος στο State University της Νέας Υόρκης στο Buffalo, όπου διεξήγαγε έρευνα με θέμα τα σχολεία ως κοινότητες μάθησης (2004). Είναι δραστήριο μέλος πολλών ευρωπαϊκών οργανώσεων, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πολιτική της Εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών (ΕΝΤΕΡ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Εκπαίδευση των Δασκάλων στην Ευρώπη, υψηλόβαθμο μέλος της διοίκησης στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Commonwealth για τη Διοίκηση και Διαχείριση στην Εκπαίδευση (CCEAM). Σήμερα είναι πρόεδρος στην οργάνωση "Κοινωνία της Μάλτας για την Εκπαιδευτική Διοίκηση και Διαχείριση" (MSEAM) και εκπροσωπεί τη χώρα του στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εκπαιδευτικών και Επιμορφωτών. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής για τη διοίκηση στην εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Η Pat McDonnell είναι δευθύντρια του δημοτικού σχολείου του Smallwood, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον της την ολιστική σχολική ανάπτυξη. Έχει διδάξει σε πολλά και διαφορετικά δημοτικά σχολεία και ως καθηγήτρια αγγλικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρακολούθησε στην Αγγλία το 1999 το πρόγραμμα COMENIUS για την επιμόρφωση εν ενεργεία εκπαιδευτικών με θέμα "Δημιουργούμε ένα Καλύτερο Περιβάλλον στο Σχολείο μας".

Η Hann Niiranen - Niittya είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση στην ειδική αγωγή (Πανεπιστήμιο Turku, 2005). Έχει παρακολουθήσει στην Αγγλία δύο προγράμματα COMENIUS για την ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση εκπαιδευτικών με θέμα "Δημιουργούμε ένα Καλύτερο Περιβάλλον στο Σχολείο μας" και ένα πρόγραμμα στη Γερμανία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συντόνισε μαζί με άλλους το σχεδιασμό προγράμματος COMENIUS με θέμα "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ευρώπη" την περίοδο 2000-2003. Κέρδισε το 2002 το ειδικό βραβείο για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στο Σχολείο από το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας της Φινλανδίας. Είναι μια εκπαιδευτικός με αφοσίωση στην Π.Ε.

Ο Dr. Paul Pace, (B.Ed (Hons), Μ Ed., Ph.D) είναι πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας (CEER). Δραστηριοποιείται στην Π.Ε. ως πρόεδρος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής της Μάλτας. Είναι ιδρυτής της Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση της Μάλτας και ερευνητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Μάλτας όπου διδάσκει Π.Ε. και φυσικές επιστήμες. Ορίστηκε εθνικός συντονιστής για το πρόγραμμα "Οικολογικά Σχολεία" και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Μάλτας. Συμμετείχε σε διάφορες διεθνείς ή τοπικές ομάδες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υλικού για την Π.Ε. και συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή της πολιτικής για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και τις φυσικές επιστήμες.

Ο John Robinson (B.Ed.(Hons.), M.A.Econ, M.Ed., M.Phil) είναι διευθυντής Ανάπτυξης της Έρευνας στο Κέντρο Αστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Manchester Metropolitan της Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπαιδευτικός σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μάντσεστερ, τη Γλασκώβη και το Σάλφορντ. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Crewe and Alsager και ιδιαίτερα μετά την ένωσή του με το πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan το 1993, συμμετείχε σε διάφορες έρευνες εστιάζοντας σε πολλά θέματα, όπως είναι η έρευνα για την αξιολόγηση, η έρευνα για την εκπαίδευση των δασκάλων, η πολιτική της μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η πολυπολιτισμική εκπαίδευση και ειδικότερα αντικείμενα διεπιστημονικών και διαθεματικών προσεγγίσεων όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μέρος της ερευνητικής ομάδας που αξιολόγησε το GridClub που συστάθηκε με χρηματοδότηση από τη Βρετανική Υπηρεσία για την Επικοινωνία στην Εκπαίδευση (British Educational Communications) και την Υπηρεσία για την Τεχνολογία (Technology Agency). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία και συνεκδίδει με τους Derek Kassem & Emmanuel Mufti το περιοδικό "Educational Studies: Critical Issues and perspectives" (Open University Press, 2006).

Ο Dr. Tony Shallcross (ΒΑ Hons, Med, PhD) είναι επίκουρος καθηγητής, υπεύθυνος για το Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Manchester Metropolitan. Έχει πολύχρονη διδακτική πείρα πλέον των είκοσι ετών και έχει θητεύσει σε ανώτερες ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις (σε δημοτικά και γυμνάσια). Στα σημερινά του καθήκοντα περιλαμβάνεται η εκπαίδευση μελλοντικών δασκάλων και καθηγητών, η διαρκής επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και η ευθύνη για τα σεμινάρια συνεχούς επιμόρφωσης που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS. Η έρευνά του συμπεριλαμβάνει χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη Φυσική Κληρονομιά της Σκωτίας, Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWW), Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ηθική, τον Οργανισμό για την Επιμόρφωση των Δασκάλων και το Εθνικό Κολέγιο για τη Διοίκηση στην Εκπαίδευση. Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος: "Εκπαίδευση για τη Βιωσιμότητα στα Ευρωπαϊκά Δημοτικά Σχολεία" (SEEPS). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και έχει συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων για την Π.Ε./Ε.Β.Α. Είναι συντονιστής του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης για την Προαγωγή της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από Ολιστικές Σχολικές Προσεγγίσεις σε συνεργασία με το Rhodes University και το University of South Africa. Στο παρελθόν υπήρξε μέλος της ομάδας εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πρόγραμμα της UNESCΟ.

Ο Dr. Arjen Wals είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιo του Wageningen της Ολλανδίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων. Είναι ειδικός σε θέματα Π.Ε. και διαμόρφωσης πολιτικών για συμμετοχικότητα, επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Michigan in Αηη Arbor. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του καθηγητή William Β. Stapp, πρώτου προέδρου της UNESCO για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με θέμα τη διερεύνηση της σχέσης της ΠΕ. με την Περιβαλλοντική Ψυχολογία. Οι πιο πρόσφατες μελέτες του αναφέρονται στον ρόλο των συγκρούσεων ανάμεσα στην περιβαλλοντική και κοινωνική αλλαγή, την προώθηση της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ανάπτυξη κριτικού καταναλωτισμού. Είναι μέλος συγγραφικής ομάδας σε περισσότερες από 120 εκδόσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και μέλος της εκδοτικής ομάδας τεσσάρων περιοδικών έρευνας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Είναι πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Caretakers of the Environment International.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.