Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
George Trakl: Από τα τέλη του 19ου στις αρχές του 21ου αιώνα
("Die wilde Klage ihrer zebrochenen Munder...": Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου για τον George Trakl, Πανεπιστήμιο Αθηνών 24 Νοεμβρίου 2007)

George Trakl: Από τα τέλη του 19ου στις αρχές του 21ου αιώνα
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται οι εισηγήσεις των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στο διεθνές συνέδριο για τον Georg Trakl, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2007 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση στο ελληνόφωνο κοινό του μείζονος αυτού αυστριακού ποιητή, ουσιαστικότερου εισηγητή του εξπρεσιονισμού στο γερμανόφωνο χώρο, η ποίηση του οποίου σφράγισε την ευρωπαϊκή λυρική νεωτερικότητα.

24χ17 εκ., 227 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 839.1 (Αυστριακή ποίηση), 831 (Γερμανόφωνη ποίηση - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Εύη Πετροπούλου (Επιμελητής) , Κατερίνα Μητραλέξη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-17-0258-2
ISBN (10ψήφιο): 960-17-0258-Χ
Βάρος: 0.417 κιλά
Εκδότης: Ύψιλον
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καθηγητής γερμανικής λογοτεχνίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δημοσιεύσεις του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν βιβλία για τον Heinrich von Kleist, τον Thomas Mann, κεντρικά ζητήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και μελέτες με θέματα συγγραφείς και εποχές της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας, προβλήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας, της θεωρίας του λόγου, της ψυχανάλυσης, των συλλογικών συμβόλων, της συγκριτολογίας και της μεταφρασεολογίας.

Εκπόνησε διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (ΗΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο της Πίζα (Ιταλία). Είναι λέκτορας της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD) στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Λογοτεχνία και Ιστορία του Πολιτισμού του 18ου και του 19ου αιώνα, Διδακτική της Λογοτεχνίας.

Σπουδές Θεολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, διδακτορική διατριβή για τον Meister Eckhart, λέκτορας της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD) για τα γνωστικά αντικείμενα της Γλωσσολογίας και της Ιστορίας του Πολιτισμού στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 1987-1992, υφηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen με μια μονογραφία για το "Δεκαήμερο" του Βοκκάκιου, συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου, από το 1997 ιδιοκτήτης και διευθυντής μιας εταιρείας υπολογιστών στο Tubingen, επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Tubingen.

Γεννήθηκε το 1946 στο Freistadt της Αυστρίας, τελείωσε κλασικό λύκειο και έκανε σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, εκπόνησε διδακτορική διατριβή για τον Georg Trakl. Είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Georg Trakl (Trakl Forschungs- und Gedenkstatte) από το 1972. Διετέλεσε διευθυντής του λογοτεχνικού φόρουμ "Leselampe" από το 1970 ως το 1985, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού SALZ από το 1972, καθώς και της συντακτικής επιτροπής της σειράς μελετών Trakl-Studien (τόμοι 15-23).

Η Αναστασία Αντωνοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1993. Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Γερμανικής Λογοτεχνίας του 19ου και 20ού αιώνα, της Συγκριτικής Φιλολογίας και της Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Η΄ Αναστασία Δασκαρόλη σπούδασε Γερμανική και Γαλλική Φιλολογία καθώς και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Είναι λέκτωρ στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει θεωρία και πρακτική της μεταφράσεως καθώς και συγκριτική γραμματολογία. Διδάσκει επίσης λογοτεχνική μετάφραση στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών "Μετάφραση-Μεταφρασεολογία", σε μεταφραστικά εργαστήρια του οποίου μετεφράσθησαν πεζά κείμενα των Friedrich Schleiermacher, Eduard Morike, Leopold Andrian κ.α.

Ο Γιώργος Κεντρωτής γεννήθηκε το 1958 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Είναι καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας, Κλασσικής Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg i. Br., διδακτορική διατριβή στη Νεότερη Γερμανική Λογοτεχνία. Αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια Πρόεδρος στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γερμανική λογοτεχνία του 18ου και του 19ου αιώνα, αμφίδρομες λογοτεχνικές επιδράσεις μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας, σπουδές φύλου και ταυτότητας. Δημοσιεύσεις μεταξύ άλλων για τον Johann Wolfgang von Goethe, την Christa Wolf, τον Heinrich von Kleist.

Νούσια, Ελένη
Η Έλενα Νούσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την ποίηση, τη μετάφραση και το δοκίμιο. Ποιητικές συλλογές: "Ποιητικές προσεγγίσεις", Ανέμη, 1979· "Συντελεσμένη εποχή", Ίκαρος, 1983· "Αργή στιγμή πάνω στη σκάλα", Πρόσπερος, 1990· "Κοίλο φεγγάρι", Πρόσπερος, 1994. Πρόζα: "Το θέατρο των κουρελιών", Ύψιλον, 2000. Μεταφράσεις: Georg Trakl, "O Sebastian στο όνειρο/Δημοσιεύσεις στο "Brenner" 1914/15", Ρόπτρον, 1990 / 2η έκδοση αναθεωρημένη, Ύψιλον, 1999. Friedrich Holderlin, "Ο θάνατος του Εμπεδοκλή", Μαραθιάς, 1977.

Η Εύη Πετροπούλου γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Γραμματολογία στο Πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας. Από το 2001 διδάσκει Λογοτεχνία στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: θεωρία λογοτεχνίας, ελληνογερμανικές λογοτεχνικές σχέσεις, ανάμνηση και αστική νεωτερικότητα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.