Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ασφαλιστικό, αποταμίευση και ανάπτυξη: Μια πρόταση οικονομικής λογικής

Ασφαλιστικό, αποταμίευση και ανάπτυξη: Μια πρόταση οικονομικής λογικής
[...] Το ασφαλιστικό πρόβλημα αναδεικνύει όλες τις κρίσιμες παραμέτρους της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, Η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει συνεπώς να αντιμετωπισθεί ως αναπτυξιακό πρόβλημα και όχι ως "αριθμητικό" ή λογιστικό, Θα πρέπει δηλαδή να λάβει υπόψη όχι μόνο τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος (παραμετρικές), αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις σε μεγέθη που δεν συνιστούν μεν τυπικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος, επηρεάζουν όμως την πορεία του. Ένα τέτοιο μέγεθος -το σημαντικότερο- είναι η αποταμίευση η οποία επηρεάζει αφενός καθοριστικά τις δυνατότητες του ασφαλιστικού συστήματος, και αφετέρου επηρεάζεται έντονα απ΄ αυτό, Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση της μακροχρόνιας αποταμίευσης, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική. Οι λόγοι συνδέονται κυρίως με τη συσσώρευση επαρκών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της περιόδου συνταξιοδότησης και των λοιπών ασφαλιστικών αναγκών καθώς και τη δημιουργία αποθεματικών για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου ανεκτού επιπέδου διαβίωσης.
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχους: α) την κατανόηση του συνταξιοδοτικού ζητήματος και τον προσδιορισμό του κόστους των συντάξεων στην οικονομία, β) την παρουσίαση του θέματος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης καταγράφοντας τις νέες τάσεις, σε ευρωπαϊκό αλλά κυρίως σε εγχώριο επίπεδο και γ) την επισήμανση των κύριων και προσδιοριστικών παραγόντων που επιβάλλουν την ανάγκη για ασφαλιστική μεταρρύθμιση δηλαδή: i) τις σύγχρονες τάσεις διάρθρωσης της
δημογραφικής πυραμίδας που προδιαγράφονται στο παγκόσμιο προσκήνιο και ii) τις αρνητικές επιπτώσεις της αγοράς. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

29χ21 εκ., 93 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οικονομικά Θέματα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.9 (Οικονομική ανάπτυξη), 368 (Ασφάλιση)
ISBN: 978-960-7536-26-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7536-26-6
Βάρος: 0.422 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεοδόσιος Παλάσκας είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Έχει διατελέσει Fellow στο St. Peter College, Institute of Economics and Statistics and International Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από το 1996 του Harriss & Manchester College. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη World Bank, στο UNCTΑD του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, USAID, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά. Το πεδίο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων περιλαμβάνει οικονομικά της ανάπτυξης, οικονομική ανάλυση και εφαρμοσμένη οικονομετρία.

Η Βασιλική Φιοράκη είναι στέλεχος στο τμήμα Στατιστικών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και εξωτερική συνεργάτις του ΙΟΒΕ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα οικονομικής ανάλυσης και εφαρμοσμένης στατιστικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.