Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η επίπτωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην ανταγωνιστικότητα

Η επίπτωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην ανταγωνιστικότητα
Όλες οι διεθνείς αναλύσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι επενδυτές ιεραρχούν ως σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα το φορολογικό σύστημα επειδή θεωρούν ότι χαρακτηρίζεται από έλλειμμα σταθερότητας και προβλεψιμότητας.
Είναι πράγματι κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα ψάχνει διαρκώς να βρει το δρόμο του με κινήσεις συνήθως σπασμωδικές, οι οποίες δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις και οι οποίες αντανακλούν την αδυναμία της πολιτείας να συλλάβει το φορολογητέο εισόδημα και την έλλειψη πολιτικού θάρρους για τις απαραίτητες βαθιές τομές που χρειάζεται το σύστημα.
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο, πρώτο να αναδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος (με έμφαση την φορολογία των επιχειρήσεων), κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η κακή διάρθρωση και η αναποτελεσματική διοίκηση. Αυτά οδηγούν σε υψηλό φορολογικό βάρος, σε άνιση κατανομή του, σε υψηλό κόστος διοίκησης των φόρων για το κράτος, σε υψηλό κόστος συμμόρφωσης για τον φορολογούμενο, σε στρεβλώσεις στην οικονομία, σε μεγάλη παραοικονομία-φοροδιαφυγή και σε διαφθορά. Δεύτερο, στη μελέτη διατυπώνονται προτάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την δομή και την διοίκηση του φορολογικού συστήματος.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον κ. Τ. Πολίτη, Επιστημονικό Διευθυντή του IΟΒΕ για τα εποικοδομητικά σχόλια που έκανε στο κείμενο, το Δ.Σ. και την Επιστημονική Επιτροπή του IΟΒΕ για τα σχόλια που έκαναν στο πρώτο σχέδιο της μελέτης, τον κ. Κουκλέλη για τη στενή συνεργασία που είχαμε καθ΄ όλο το χρόνο εκπόνησης της μελέτης, τα στελέχη των επιχειρήσεων τα οποία μου μετέφεραν τις εμπειρίες τους, τον κ. Ηλία Μήτσιο, φοροτεχνικό, τον φοιτητή Π. Πατσουράτη για την συλλογή και πρώτη επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, και τέλος την κα Κ. Ανδρούτσου για την επιμελημένη δακτυλογράφηση.
Είναι αυτονόητο ότι ως συγγραφέας έχω στο ακέραιο την ευθύνη για τυχόν αδυναμίες, παραλείψεις ή σφάλματα στην επιστημονική προσέγγιση του θέματος.

Βασίλειος Αθ. Πατσουράτης
Μάιος 2004

29χ21 εκ., 147 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οικονομικά Θέματα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 336.2 (Φορολογία), 338.604 8 (Ανταγωνισμός)
ISBN: 978-960-7536-23-5
ISBN (10ψήφιο): 960-7536-23-1
Βάρος: 0.549 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.