Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η γεωπολιτική των πετρελαίων
(Η διεθνής οικονομία και οι κρίσεις)
Συγγραφέας:   Αθανάσιος Κουρματζής


Η γεωπολιτική των πετρελαίων
Για περισσότερα από εκατό χρόνια, το πετρέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό των κοινωνικών συγκροτήσεων. Ο πλούτος που παράγει και παράγεται απ΄ αυτό, δεν έχει μόνο οικονομική σημασία. Αναβαθμίζει τα ποιοτικά κριτήρια της ζωής των ανθρώπων και προσθέτει επιτάχυνση στην τεχνολογική ορμή. Το πετρέλαιο είναι ένα στρατηγικό εμπόρευμα βάσης που από μόνο του αποτελεί οικονομικό τομέα παραγωγής. Πληθώρα συμφερόντων παγκοσμίως έχει χτιστεί πάνω του και σε ολόκληρη την αλυσίδα των μορφών του. Έρευνα, εξόρυξη, διύλιση, μεταφορά, κατανάλωση, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, κρατικά έσοδα, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις, κατεδαφίσεις καθεστώτων και αλλαγές συνόρων ακόμα, συνιστούν ένα αχανές πεδίο πάνω στο οποίο περιστρέφεται η νεωτερική διαμόρφωση του κόσμου.

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει το ακανθώδες θέμα του πετρελαίου και αποπειράται να γνωρίσει όλες τις εμφανείς και αφανείς πτυχές του.

Αναλύει τις σημαντικότερες γεωοικονομικές ζώνες που το παράγουν και διερευνά τις επιπτώσεις που προκαλεί στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο των χωρών, θέτει στο στόχαστρο του 20 χώρες παραγωγούς και συνάγει τη γεωπολιτική ισχύ τους από τις ποσότητες πετρελαίου που διαθέτουν. Επιχειρεί την ανατομία του ΟΠΕΚ, και των χωρών μελών του, της Κίνας, της Ινδίας και του Μεξικού. Αξιολογεί την ενεργειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κασπίας και της Κ. Ασίας. Περιγράφει τις αδύναμες ενεργειακές πλευρές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, και διεισδύει στη πολυπλοκότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των μεταβολών της διεθνούς οικονομίας την οποία αναλύει με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα. Τέλος εφαρμόζει οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης της κατανάλωσης πετρελαίου παγκοσμίως για το έτος 2020.
Ποιο είναι το μέλλον του "μαύρου χρυσού"; Πόση ακόμα θα είναι η ένταση που προκαλεί πάνω στην ανθρωπότητα; Θα έχει την τύχη του "λευκού χρυσού" (βαμβάκι) του δέκατου ένατου αιώνα;


Σημείωση: Πρόλογος: Θεόδωρος Πάγκαλος. Θέσεις, κρίσεις, σχόλια: Μαίρη Μπόση, Νίκος Λιούσης.

24χ17 εκ., 544 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία ), 327.101 (Γεωπολιτική), 333.79 (Ενέργεια), 338.272 8 (Πετρέλαιο - Βιομηχανία και εμπόριο)
ISBN: 978-960-93-0977-6
ISBN (10ψήφιο): 960-93-0977-1
Βάρος: 0.871 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
27.69
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κουρματζής, Αθανάσιος
Ο Αθανάσιος Κουρματζής σπούδασε οικονομικές επιστήμες και στατιστική στο πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το 1990. Από το 1998 δραστηριοποιείται στο ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου, ως μέλος της Γραμματείας του Επιστημονικού Συμβουλίου και ερευνητής. Δημοσιευμένα έργα του: " Οικονομία και πολιτική στη θεωρία της μετάβασης" (υποψήφιο για διδακτορική διατριβή, 1987), "Παγκοσμιοποίηση και αναπτυξιακό σπιράλ στην Ελλάδα", καθώς και αρκετά άρθρα, σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1991 διευθύνει μελετητική εταιρία επενδύσεων, για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με αντικείμενο την διεθνή οικονομία, τις εθνικές και κλαδικές οικονομίες και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπου και εκπόνησε δεκάδες μελέτες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.