Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η θέση της ελληνικής παραγωγής (μεταποίησης) στις διεθνείς αγορές

Η θέση της ελληνικής παραγωγής (μεταποίησης) στις διεθνείς αγορές
[...] Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση της διάρθρωσης των εμπορικών ροών της Ελλάδας κατά γεωγραφική περιοχή και κατά κατηγορία εξειδίκευσης προϊόντων τις πέντε τελευταίες δεκαετίες με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό και ποσοτικοποίηση των κυριότερων παραγόντων που την προσδιορίζουν. Έτσι θα διαπιστωθεί αν, και σε ποιο βαθμό, έχει αναδιαρθρωθεί ο γεωγραφικός προορισμός των ελληνικών ροών του εξωτερικού εμπορίου τόσο σε όρους αγορών, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, όσο και σε όρους κατηγοριών προϊόντων.
Η ανάλυση στη συνέχεια επικεντρώνεται στην κατανόηση των εγχώριων παραγόντων, ενδο-επιχειρησιακών και εξω-επιχειρησιακών, που προσδιορίζουν την εξέλιξη του προφίλ παραγωγής των επιχειρήσεων κατά κλάδο και κατ΄ επέκταση τη διάρθρωση ταυ εξωτερικού εμπορίου. Για το λόγο αυτό, επιχειρείται η ταξινόμηση των κλάδων της ελληνικής παραγωγής με την υιοθέτηση της θεωρίας της "έντασης των συντελεστών παραγωγής", εργασία, κεφάλαιο, ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, σε συστάδες (Neven, 1994), προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τα σχετικά αποθέματα συντελεστών και να προσδιοριστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγχώριας παραγωγής.
Η υλοποίηση του κεντρικού στόχου και των επιμέρους επιδιώξεων του παρόντος τόμου, εξαντλείται σε έξι κεφάλαια ως εξής: στο Κεφάλαιο 2 καταγράφεται και αναλύεται η εξέλιξη των διεθνών και εγχώριων εμπορικών ροών την περίοδο 1961-2004, προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση της εγχώριας παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Το Κεφάλαιο 3 επικεντρώνεται στην εξέλιξη της διάρθρωσης των ελληνικών εμπορικών ροών, τόσο ανά γεωγραφική ζώνη, όσο και κατά κύρια κατηγορία προϊόντων. Οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την ταξινόμηση των παραγωγικών κλάδων παρουσιάζονται στο Κεφάλαιο 4, ενώ η κλαδική δομή της εγχώριας παραγωγής και η ταξινόμηση των επιμέρους κλάδων, με κριτήριο την ένταση των συντελεστών παραγωγής, αναπτύσσεται και αναλύεται στο 50 κεφάλαιο. Τέλος, η ανακεφαλαίωση και τα συμπεράσματα του τόμου κωδικοποιούνται στο Κεφάλαιο 6.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)


Σημείωση: Χορηγός: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

30χ21 εκ., 136 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 670.495 (Βιομηχανία - Ελλάς), 330.495 (Οικονομία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-7536-36-5
ISBN (10ψήφιο): 960-7536-36-3
Βάρος: 0.458 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεοδόσιος Παλάσκας είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Έχει διατελέσει Fellow στο St. Peter College, Institute of Economics and Statistics and International Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από το 1996 του Harriss & Manchester College. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη World Bank, στο UNCTΑD του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, USAID, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά. Το πεδίο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων περιλαμβάνει οικονομικά της ανάπτυξης, οικονομική ανάλυση και εφαρμοσμένη οικονομετρία.

Ο Χρυσόστομος Στοφόρος είναι λέκτορας του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΟΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα αγροτικής πολιτικής, μικροοικονομικής ανάλυσης και εφαρμοσμένης οικονομετρίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.