Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ευρώπη και παιδεία
(Ο ευρωπαϊκός χώρος ανώτατης εκπαίδευσης)
Συγγραφέας:   Φωτεινή Ασδεράκη


Offer
Με μεγάλη μου χαρά προλογίζω το ανά χείρας πόνημα της Φωτεινής Ασδεράκη για τη Διαδικασία της Μπολόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο καλείται να παρουσιάσει το περιεχόμενο αυτής της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τη σημασία της.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν έτυχε καλής υποδοχής στη χώρα μας, όπως αρκετές άλλες από τις "ευρωπαϊκές" πρωτοβουλίες. Ενδεχομένως ένα τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας δεν αισθάνεται άνετα στο παγκοσμιοποιημένο, ανοικτό και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε σταδιακά μετά το annus mirabilis του 1989.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί μια πολιτική της ΕΕ. Αποτελεί όμως μια πολιτική στην οποία όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν. Προς το παρόν, στη Διαδικασία της Μπολόνια συμμετέχουν 46 χώρες, όλες δηλαδή οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Λευκορωσία και τον Αγ. Μαρίνο. Κάτι που ξεκίνησε στη Σορβόννη ως οιονεί καρτέλ των τεσσάρων μεγάλων κρατών της ΕΕ για να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ των φοιτητών από την Ασία και αλλού, εξαπλώθηκε με δραματικό τρόπο και σε ελάχιστο διάστημα συμπεριλαμβάνει και επηρεάζει όλες τις χώρες της ηπείρου μας και όχι μόνον. Η συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη της Διαδικασίας από τη Σορβόνη στην Μπολόνια, στην Πράγα, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, εξηγώντας τις αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο μετά από κάθε Σύνοδο Υπουργών.
Η συγγραφέας αυτού του σημαντικού πονήματος προχωρά σε μια ενδελεχή ανάλυση όχι μόνον των συνιστωσών της Διαδικασίας της Μπολόνια, αλλά και όλων των άλλων εν δράσει παραγόντων, οι οποίοι προωθούν αλλαγές στο περιβάλλον της εκπαίδευσης στο εσωτερικό των εθνικών κρατών. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η GATS (General Agreement οn Trade in Services), η οποία παρουσιάζεται από τη συγγραφέα με εναργή και διεισδυτικό τρόπο καθιστώντας σαφή τα προβλήματα τα οποία είναι ενδεχόμενο να προκύψουν για την οργάνωση της εκπαίδευσης με όρους της αγοράς. Η συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η GATS, αν και είναι μια αμιγώς διακυβερνητική συνεργασία, εντούτοις απορυθμίζει τα εθνικά συστήματα σε αντίθεση με τη Διαδικασία της Μπολόνια, η οποία τείνει να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και να ενδυναμώνει τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας. [...]

Μιχάλης Τσινισιζέλης


Σημείωση: Προλογικό σημείωμα: Μιχάλης Τσινισιζέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ

24χ17 εκ., 587 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.4 (Εκπαίδευση - Ευρώπη), 378 (Εκπαίδευση, Τριτοβάθμια), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
ISBN: 978-960-08-0466-9
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0466-4
Βάρος: 1.007 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
30.89
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.31
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ασδεράκη, Φωτεινή
Η Φωτεινή Ασδεράκη γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και πολιτικές επιστήμες, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών και διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε με το βραβείο στη μνήμη του Θ. Καρατζά από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών το 2008. Έχει μεγάλη εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στα ζητήματα ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής με έμφαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Διδάσκει ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο οποίο έχει εκλεγεί ως λέκτορας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.