Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η έκθεση στο λύκειο

Offer
Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας είναι προϊόν πολύχρονης ενασχόλησης των δύο συγγραφέων του με τη διδασκαλία της Έκθεσης στο Λύκειο. Επιδίωξή τους υπήρξε η παροχή αξιόλογου, σύγχρονου και εύκολα αξιοποιήσιμου εκπαιδευτικού υλικού σε μαθητές και καθηγητές, που θα αποτελέσει το έναυσμα για έναν προβληματισμό γύρω από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποδεσμευμένο από τυποποιημένες και καταστροφολογικές συνταγές του τύπου "ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αποπροσωποποιημένος και ζει σε μια εφιαλτική μοναξιά", "η παγκοσμιοποίηση θα οδηγήσει στην απώλεια της εθνικής ταυτότητας", "ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφή", "η νεολαία είναι αποπροσανατολισμένη και αδιάφορη", "η γυναίκα είναι μονίμως αδικημένη", "το χρήμα κατατροπώνει όλες τις αξίες" κ.λπ.
Γι΄ αυτό αξιοποιήθηκαν κείμενα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, εύληπτα και κατά το δυνατόν περιορισμένης έκτασης, στα οποία επιχειρείται ουσιαστική, γενική προσέγγιση φλεγόντων ζητημάτων της εποχής μας. Οι θεματικοί κύκλοι που θίγονται είναι οι βασικοί που προτείνουν τα σχολικά εγχειρίδια για διδασκαλία στο Λύκειο. Πηγή για την άντληση του υλικού υπήρξε κυρίως ο ημερήσιος Τύπος, ενώ απαραίτητη κρίθηκε η διασκευή ή η επιλεκτική παρουσίαση αποσπασμάτων κάποιων κειμένων, ούτως ώστε τα τελικά κείμενα του βιβλίου να ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητα των μαθητών του Λυκείου.
Την κυρίως δημιουργική εργασία, βέβαια, απετέλεσε η παραγωγή ερωτήσεων, ασκήσεων και θεμάτων έκθεσης σχετικών με τα θέματα που θίγονται στα κείμενα, ανά κατηγορίες:

Ασκήσεις μετασχηματισμού του κειμένου:
- Περίληψη
- Διάγραμμα
- Πλαγιότιτλοι

Ερωτήσεις κατανόησης, ερμηνείας του κειμένου.

Eρωτήσεις απόδoσης νοήματος, ανάλυσης ή σχολιασμού χωρίων του κειμένου.

Ερωτήσεις σχετικές με τη δομή και τους τρόπους ανάπτυξης του κειμένου:
- Αναγνώριση των μερών και των τρόπων ανάπτυξης παραγράφων
- Αναγνώριση τρόπων πειθούς και συλλογιστικών μεθόδων
- Αναζήτηση νοηματικών σχέσεων μεταξύ τμημάτων του κειμένου
- Χωρισμός σε ενότητες
- Δομική ανάλυση του κειμένου

Λεξιλογικές ασκήσεις:
- Συνώνυμα
- Αντώνυμα
- Παράγωγα
- Σύνθετα
- Ετυμολογική ανάλυση λέξεων
- Εκφραστικός μετασχηματισμός χωρίων του κειμένου
- Παραγωγή προτάσεων κ.λπ.

Θέματα έκθεσης συναφή με το ζήτημα που θίγεται στο κάθε κείμενο.

Η εργασία, βέβαια, ολοκληρώνεται με απαντήσεις, οδηγίες και αναλύσεις θεμάτων, ενώ στα τελευταία δέκα κείμενα προτείνονται κάποιες ασκήσεις-ερωτήσεις και θέματα για εξάσκηση.

24χ17 εκ., 476 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σπουδή στη Γλώσσα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 371.3 (Εκθέσεις (Μαθητικές) - Σπουδή και διδασκαλία), 480.07 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση))
ISBN: 978-960-08-0262-7
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0262-9
Βάρος: 0.987 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
17.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κούκης, Νίκος Α.
Ο Νίκος Α. Κούκης είναι φιλόλογος-ιστορικός. Υπηρετεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, από το 1989 και είναι Υπεύθυνος Λυκείου από το 2004. Οργανώνει και συμμετέχει ως ομιλητής-εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων/συνεδρίων με θέματα ιστορικά -και ιδιαίτερα του Νεώτερου Ελληνισμού- γλωσσικά και πολιτιστικά. Διοργανώνει σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο) μαθητικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -ιδιαίτερα όπου υπάρχει ομογενειακός ελληνισμός (Κωνσταντινούπολη, Τεργέστη, Λευκωσία)- με μεγάλη επιτυχία. Υπηρέτησε επί τρία χρόνια ως άμισθο μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και επί δύο χρόνια του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Γεννήθηκε στις Κονίστρες Ευβοίας το 1964. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.