Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών
(Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος (5-10 Ιουνίου 1967))
Συγγραφείς:   Randolph S. Churchill, Winston S. Churchill,


Offer
Τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου του 1967, τη στιγμή κατά την οποία όλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι ημέρες του ήταν μετρημένες, το Ισραήλ εξαπέλυσε την κεραυνοβόλο επίθεσή του, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας εντός τριών περίπου ωρών και των αεροπορικών δυνάμεων τεσσάρων αραβικών κρατών εντός τριάντα έξι ωρών. Το Ισραήλ είχε ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα εις βάρος της Αιγύπτου και της Συρίας, οι οποίες προετοίμαζαν την επίθεσή τους θεωρώντας ότι θα το αιφνιδίαζαν!

Με τον "Πόλεμο των Έξι Ημερών" το Ισραήλ τριπλασίασε τα εδάφη του (κατέκτησε τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική όχθη του ποταμού Ιορδάνη -συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ- και τα Υψίπεδα του Γκολάν) και έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του περίπου ένα εκατομμύριο Άραβες, οι οποίοι κατοικούσαν στις περιοχές που καταλήφθηκαν. Η πολιτική σημασία του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1967 ήταν τεράστια, αφού κατέδειξε ότι το Ισραήλ ήταν όχι μόνον ικανό, αλλά και έτοιμο να καταφέρει στρατηγικά πλήγματα που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ο πόλεμος του 1967, ο οποίος υπήρξε η κύρια αιτία των κατοπινών διενέξεων στην περιοχή, ήταν ένας από τους πλέον σύντομους και δραματικούς πολεμικούς θριάμβους όλων των εποχών. Για πολλούς ήταν "ο πόλεμος που θα έθετε τέλος σε όλους τους πολέμους στη Μέση Ανατολή".


Οι Randolph και Winston Churchill, γιος και εγγονός αντίστοιχα του Sir Winston Churchill, μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Πολέμου των Έξι Ημερών. Πριν από τον πόλεμο ο Winston παρέμεινε στο Ισραήλ επί τρεις εβδομάδες (επίσης, ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιορδανία και το Λίβανο), αρθρογραφώντας για την "News of the World", ενώ κάλυψε τα γεγονότα του πολέμου για την "News of the World" και την "Evening News". Όταν ο πόλεμος τελείωσε, πέρασε άλλες τρεις εβδομάδες εξετάζοντας τα πεδία των μαχών, μιλώντας με άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όλων των βαθμίδων, ενώ συνάντησε και τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Randolph, που βρισκόταν στην Αγγλία, παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τον πόλεμο από τις εφημερίδες και την τηλεόραση και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες οργάνωσε μεγάλο μέρος της έρευνάς του. Κατά συνέπεια, η κύρια ιστορία του πολέμου έχει γραφεί από τον γιο του, ενώ ο ίδιος υπήρξε κυρίως υπεύθυνος για την εξιστόρηση των γεγονότων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

"Αυτό συνεπάγεται πόλεμο. Είμαι τρομοκρατημένος. Όχι για το Ισραήλ, το οποίο θα επιζήσει -δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι διαφορετικό-, αλλά για τη νεότερη γενιά. Όπως συμβαίνει πάντοτε, το άνθος της γενιάς αυτής δεν επιστρέφει στην πατρίδα."

Ben-Gurion, 22 Μαΐου 1967

"Τι σημαίνει ήττα; Για το Ισραήλ η ήττα είναι αδιανόητη, αφού θα σήμαινε την καταστροφή των ελπίδων και των ονείρων πολλών αιώνων! Αντίθετα, για τους Άραβες η ήττα δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια ενός στρατεύματος. Εντός έξι ετών θα έχουν έναν άλλο στρατό!"

Ben-Gurion, 25 Μαΐου 1967

"Ο στόχος μας είναι σαφής: να σβήσουμε το Ισραήλ από το χάρτη"

Aref, Πρόεδρος του Ιράκ, 31 Μαΐου 1967

23χ15 εκ., 255 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 953 (Αραβική Χερσόνησος - Ιστορία), 956.94 (Ισραήλ - Ιστορία), 320.56 (Πολιτική - Μέση Ανατολή)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Καστανάρας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-446-077-9
ISBN (10ψήφιο): 960-446-077-3
Βάρος: 0.494 κιλά
Εκδότης: Γκοβόστης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
14.10
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.73
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Randolph Churchill γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1911. Ήταν μοναχογιός του Sir Winston Churchill και της Clementine Spencer-Churchill. Φοίτησε στο Eton και στο Christ Church College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά εγκατέλειψε την Οξφόρδη χωρίς να πάρει το πτυχίο του, για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. O Randolph, που ακολούθησε την πολιτική σταδιοδρομία του πατέρα του αλλά όχι και τις συμβουλές του, εκλέχθηκε βουλευτής στο Preston του Lancashire τo 1940, αλλά έχασε τη θέση του στις εθνικές εκλογές του 1945. Το 1950 δεν κατάφερε να εκλεγεί ξανά στο Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Randolph ήταν ταγματάρχης στο Τμήμα Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Υπηρέτησε στη Δυτική Έρημο, τη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε επίτιμος διδάκτωρ στο Churchill College, στο Cambridge (1965). Μετά το τέλος της πολιτικής καριέρας του, ο Randolph ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία. Τα έργα του είναι: "They Serve the Queen", 1953, "The Story of the Coronation", 1953, "Fifteen Famous English Homes", 1954, "What Ι Said about the Press", 1957, "The Rise and Fall of Sir Anthony Eden", 1959, "Lord Derby, "King of Lancashire"", 1960, "The Fight for Tory Leadership", 1964, "Twenty-One Years", 1965. Ακολούθως άρχισε να εργάζεται πάνω στους πρώτους τόμους της βιογραφίας του πατέρα του και να μελετά τα έγγραφα εκείνου, τα οποία φυλάσσονταν σε ένα μικρό κτίσμα που είχε οικοδομηθεί ειδικά γι΄ αυτόν το σκοπό. Ο Randolph ήταν ένας άνθρωπος με αξιοθαύμαστες γνώσεις κηπουρικής και είχε πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται για τους κήπους του σπιτιού του στο Stour, East Bergholt, Suffolk. Ο Randolph Churchill πέθανε στις 6 Ιουνίου 1968.

O Winston Churchill είναι ο εγγονός του Sir Winston Churchill. Ήταν πολεμικός ανταποκριτής της News of the World κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Η οικογένεια Churchill έχει ασχοληθεί με την πολεμική ειδησεογραφία επί πολλά χρόνια. Ο Sir Winston Churchill είχε καλύψει τις εχθροπραξίες στην Αφρική, την Ινδία και την Κούβα. Ο γιός του, Randolph, κάλυψε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ενώ το 1945, νικητής στον πόλεμο και ηττημένος στην πολιτική, έγινε πολεμικός ανταποκριτής. Ακολούθως, κάλυψε τον Πόλεμο της Κορέας και τις εκστρατείες στο Σουέζ και το Σινά. Ο Winston Churchill, M.P., ο γιος του Randolp, είχε μόλις επιστρέψει από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στο δυτικό Βιετνάμ, όταν ο πατέρας του τον παρότρυνε να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, ώστε να παρακολουθήσει την κλιμάκωση της κρίσης από την ισραηλινή πλευρά. Στο Ισραήλ ήρθε σε επαφή με τον Moshe Dayan. Όταν ο David Ben-Gurion πληροφορήθηκε στις 22 Μαΐου 1967 ότι ο Nasser είχε κλείσει τα Στενά του Τιράν, o Winston προγευμάτιζε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ στο King David Hotel στην Ιερουσαλήμ. Το σχόλιο του Ben-Gurion ήταν: "Αυτό συνεπάγεται πόλεμο". Ο Winston αναχώρησε για το Λονδίνο όταν άρχισε ο πόλεμος, αλλά σύντομα επέστρεψε στη Μέση Ανατολή, αυτήν τη φορά ως ανταποκριτής της "Evening News".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.