Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Ελλάς τω 1887
Συγγραφέας:   Charles Cheston


Η Ελλάς τω 1887
Η Ελλάς τω 1887 είναι μια τεχνοκρατική μελέτη για την "υλική πρόοδο" της Ελλάδας του Χαριλάου Τρικούπη στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των τεχνολογικών υποδομών. Ο ΄Αγγλος συγγραφέας, ο Κάρολος Τσέστων (Charles C. Cheston), ήταν πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εργαζόταν το 1887 για λογαριασμό της Lake Copais Company (της Εταιρίας της Λίμνης Κωπαΐδας). Επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα και το 1893 αναφέρεται να εργάζεται ως δικηγόρος του τραπεζικού οίκου Hambro. Το βιβλίο του, το οποίο εκδόθηκε δύο φορές στα αγγλικά και μία στα γαλλικά (η ελληνική έκδοση μεταφράστηκε από τα γαλλικά), εξετάζει τους μισθούς και τα εισοδήματα, τη φορολογία (με πίνακες για τον προϋπολογισμό του 1887), τις τελωνειακές εισπράξεις (1884-87), την εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το κόστος ζωής (με τις τιμές διαφόρων αγαθών πρώτης ανάγκης), το εμπόριο (με αναλυτικούς πίνακες με τα εισαγόμενα και τα εξαγόμενα προϊόντα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, της Σύρου και του Βόλου τα έτη 1885-86), τη ναυτιλιακή κίνηση, τα μεταλλεία του Λαυρίου, τους σιδηροδρόμους, τη διώρυγα της Κορίνθου και την αποξήρανση της Κωπαΐδας καθώς επίσης και για τα "ηθικά χαρακτηριστικά" (τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα) των Ελλήνων. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια θετική αλλά και ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, διακρίνοντας την "πραγματική" από την "ποιητική" Ελλάδα, και εξυμνεί την αστική της ανάπτυξη.
Η αναστατική έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή και ευρετήριο όρων, προσώπων, εταιρικών επωνυμιών και τοπωνυμίων, τα οποία συνέταξε ο Χρήστος Π. Μπαλόγλου.


Σημείωση: Φωτομηχανική ανατύπωση: Αθήνησι, Εκ του τυπογραφείου της Ακροπόλεως, 1887. Εισαγωγή, ευρετήριο: Χρήστος Π. Μπαλόγλου.

21χ14 εκ., 171 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-258-008-0
ISBN (10ψήφιο): 960-258-008-9
Βάρος: 0.238 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1990
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.