Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στην πληθυσμιακή γεωγραφία

Εισαγωγή στην πληθυσμιακή γεωγραφία
Το παρόν εγχειρίδιο επιχειρεί να φέρει σε επαφή τον αναγνώστη με το χώρο της παραδοσιακής πληθυσμιακής γεωγραφίας και προβληματικής. Στις επτά θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει, εξετάζονται θέματα όπως:
- Το περιεχόμενο, το αντικείμενο και η εξέλιξη του κλάδου της Πληθυσμιακής Γεωγραφίας
- Οι βασικές έννοιες και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη δημογραφία και ειδικότερα στην τυπική δημογραφική ανάλυση
- Οι καθιερωμένες υπολογιστικές και γραφικές μέθοδοι ανάλυσης γεωγραφικών - περιφερειακών πληθυσμιακών δεδομένων
- Η ιστορική εξέλιξη του πληθυσμού της Ευρώπης με κεντρικό θέμα τη Θεωρία της Δημογραφικής Μετάβασης αλλά και τις νεότερες απόψεις περί της Δεύτερης Δημογραφικής Μετάβασης
- Η πορεία του παγκόσμιου πληθυσμού (εξελίξεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και στα δομικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών, οι μεταβολές στους βασικούς δημογραφικούς δείκτες και οι ευρύτερες γεωγραφικές πληθυσμιακές ανακατατάξεις)
- Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί, με ιδιαίτερη έμφαση στο γιατί οι άνθρωποι μεταναστεύουν και τι αντιμετωπίζουν στους νέους τόπους υποδοχής
- Η αστικοποίηση (σύγχρονες τάσεις, πτυχές, προοπτικές, απαιτήσεις και ανάγκες του αστικού περιβάλλοντος)

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς σπουδαστές και σε όσους ασχολούνται με τον πληθυσμό και το περιβάλλον στο οποίο τα άτομα ζουν.

24χ17 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 304.6 (Δημογραφία ), 338.9 (Περιφερειακός προγραμματισμός)
Άλλα πρόσωπα: Κλέων Χ. Τσίμπος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-351-782-5
ISBN (10ψήφιο): 960-351-782-8
Βάρος: 0.746 κιλά
Εκδότης: Σταμούλη Α.Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
33.64
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

30.28
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Γεωργία Βερροπούλου είναι λέκτορας Δημογραφίας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Research Associate στο Centre for Longitudinal Studies, Institute of Education, University of London. Έχει πτυχίο Μαθηματικών από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και M.Sc. και Ph.D. in Demography από το LSE (University of London). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια (Resarch Officer) στο University of London (1996-1999). Είναι μέλος του European Association for Population Studies και του International Union for the Scientific Study of the Population. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεθόδους δημογραφικής ανάλυσης, τεχνικές ανάλυσης γονιμότητας και εργασίας της μητέρας, καθώς και θέματα που αφορούν την υγεία των ηλικιωμένων και τη μετανάστευση.

Ο Χρήστος Μπάγκαβος γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημογραφία στη Σορβόννη (Πανεπιστήμιο Paris I) και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού από όπου πήρε και το Διδακτορικό του Δίπλωμα στις Οικονομικές Επιστήμες με Ειδίκευση στην Οικονομική Δημογραφία. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η Αλεξάνδρα Τραγάκη είναι επίκουρος καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992), έχει DΕΑ στην Οικονομική Δημογραφία από το Institut d΄ Etudes Politiques de Paris (1993) και είναι διδάκτωρ Οικονομικής Δημογραφίας του Institut d΄ Etudes Politiques de Paris (1997). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (1998-2000), ενώ διετέλεσε μέλος της Μονάδας Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (2000-2002). Έχει συμμετάσχει ως βασικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σχέσεις μεταξύ δημογραφικών μεταβολών και οικονομικών επιπτώσεων, θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, μετανάστευσης, απασχόλησης και αγοράς εργασίας, και θέματα οικονομικής πολιτικής.

Ο Κλέων Τσίμπος είναι αναπληρωτής καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, M.Sc. in Demography από το LSE, Ph.D. από το University of London Goldsmiths΄ College (thesis: mortality of Greek migrants in Australia and England & Wales) και έχει αποκτήσει εξειδίκευση σε θέματα πληθυσμιακών προβολών και κοινωνικο-οικονομικού σχεδιασμού από το UNFPA. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Royal Statistical Society (UK), της European Association for Population Studies και του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου και έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε επιτροπές της ΕΣΥΕ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τεχνικές δημογραφικής ανάλυσης, πίνακες επιβίωσης, πληθυσμιακές προβολές και εκτιμήσεις, και θέματα μετανάστευσης.

Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.