Ο βασιλιάς της Αβάνας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο βασιλιάς της Αβάνας

Pedro Juan Gutiérrez

Στους δρόμους της Αβάνας του 1990 ένας έφηβος προσπαθεί να επιβιώσει. Η ιστορία του είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί ένας κόσμος τρομακτικός και αποκαλυπτικός: ζητιάνοι, πόρνες, τραβεστί, μικροπωλητές, αλήτες, μπεκρήδες, άνθρωποι που ζουν στα ερείπια εγκαταλειμμένων κτιρίων, άφραγκοι, πεινασμένοι, πάντοτε στα όρια του θανάτου. Επιμένουν όμως να αγωνίζονται για να ζήσουν μια μέρα ακόμα, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να βρουν κάπου τρυφερότητα. Αυτό μόνο. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη (Μεταφραστής)


Pedro Juan Gutiérrez

Pedro Juan Gutiérrez (Συγγραφέας)

Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον Μπουκόφσκι της Καραϊβικής, γεννήθηκε στην Κούβα το 1950. Έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να γίνει συγγραφέας, από παγωτατζής και εφημεριδοπώλης ως καθηγητής κολύμβησης και καγιάκ. Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος και εκφωνητής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Πολυμεταφρασμένος στο εξωτερικό, τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν στην Ισπανία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του: www.pedrojuangutierrez.com.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
260
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.359 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

O ʽʼβασιλιάς της Αβάναςʼʼ είναι ο Ρέι (Rey στα…

★ ★ ★ ★ ★

O ʽʼβασιλιάς της Αβάναςʼʼ είναι ο Ρέι (Rey στα ισπανικά σημαίνει βασιλιάς), ένα όμορφο αλλά άτυχο αγόρι, το οποίο σε αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε από τα εννιά του ως τα δεκαεφτά του χρόνια περίπου στις αέναες περιπλανήσεις του στην πόλη της Αβάνας – και όχι μόνο, μια και κάποια από τις περιπέτειές του τον φέρνει ως το Βαραδέρο, τον περιφρουρημένο και πεντακάθαρο παράδεισο των ξένων τουριστών. Ο Ρέι χάνει πολύ μικρός την οικογένειά του με τραγικό τρόπο μένοντας έτσι ολομόναχος στον κόσμο, ενώ στη συνέχεια κλείνεται για κάποια χρόνια στο αναμορφωτήριο, οπότε μαθαίνει να εκτιμά την αξία της ελευθερίας περισσότερο από καθετί άλλο. Δραπετεύει από το Ίδρυμα στα δεκαέξι του και πλέον ζει μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό, βρίσκοντας δουλειές του ποδαριού ή μπλέκοντας σε διάφορες κομπίνες, χωρίς μόνιμο σπίτι, χωρίς να πλένεται και να αλλάζει ρούχα, χωρίς καν να τρώει πολλές φορές, μέσα σε μια μόνιμη κατάσταση ένδειας, αλλά διαρκώς καυλωμένος, με ατέλειωτη διάθεση για σεξ, την οποία ικανοποιεί με ουκ ολίγες γυναίκες (και μερικούς άντρες), που συνήθως τον ερωτεύονται τρελά (εξαιτίας του υπερφυσικού μορίου του και των δυο περλών που έχει ενσωματώσει σε αυτό) και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους (και από άλλα σημεία του κορμιού τους) για να τον κρατήσουν κοντά τους. Ο Ρέι δε σκέφτεται, δεν έχει φιλοδοξίες ούτε όνειρα, ʽʼ ο Ρέι ζούσε το λεπτό. Μόνο το συγκεκριμένο λεπτό που ανέπνεε. Αυτό είχε ζωτική σημασία για την επιβίωσή του, αλλά ταυτόχρονα τον καθιστούσε ανίκανο να προχωρήσει με θετικό τρόποʼʼ. Το μόνο άτομο που καταφέρνει να του προκαλέσει κάποια συναισθήματα είναι η Μάγδα, μια γυναίκα εξίσου βρώμικη και ατημέλητη μʼ εκείνον, που πουλάει φιστίκια αλλά βγάζει περισσότερα χρήματα παρέχοντας σεξουαλικές χάρες σε ηλικιωμένους. Η γυναίκα αυτή θα κινεί ουσιαστικά τα νήματα της ζωής του σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του βιβλίου – και εκείνη πάλι θα τον οδηγήσει στην θεαματική, βίαιη και απρόσμενη έξοδο. Το βιβλίο του Γκουτιέρες (γνωστού και ως ʽʼΜπουκόφσκι της Καραϊβικήςʼʼ) δείχνει ένα σκληρό, μίζερο και ωμό πρόσωπο της Κούβας. Λιγότερο βάρβαρο και περισσότερο αισιόδοξο από τη ʽʼΒρόμικη τριλογία της Αβάναςʼʼ, δε παύει να είναι ένα μυθιστόρημα για γερά στομάχια, χωρίς φτιασίδια και στολίδια, που αναδίδει μυρωδιά σαπίλας, σκουπιδιών και σπέρματος και προκαλεί στους ανυποψίαστους αναγνώστες την αίσθηση φτηνού ρουμιού. Έτσι, μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει αηδία και αναγούλα. Και είναι εξίσου πιθανόν κάποιοι άλλοι να το βρουν εθιστικό και νοσηρά γοητευτικό. Η γράφουσα ανήκει στη δεύτερη ομάδα. Mαρία Τσουκανά

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 02/02/2011)