Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Wittgenstein και το σημείο καμπής στη φιλοσοφία των μαθηματικών
Συγγραφέας:   Stuart G. Shanker


Offer
Το βιβλίο αυτό, παρʼ όλα τα χρόνια που πέρασαν από την εποχή της συγγραφής του και τη μάλλον ψυχρή υποδοχή του από την κοινότητα των φιλοσόφων/μαθηματικών και, επιπλέον, παρά τις επιθέσεις που εν τω μεταξύ υπέστη η λεγόμενη "ορθόδοξη" ερμηνεία τού ίδιου του Wittgenstein -στον καμβά της οποίας ο Shanker εξυφαίνει την επιχειρηματολογία του- διατηρεί αμείωτη την αξία του. Κυρίως επειδή είναι ένα τολμηρό σύγγραμμα: αφʼ ενός, δεν διστάζει να καταπιαστεί με ένα τεράστιο πλέγμα προβλημάτων της φιλοσοφίας των μαθηματικών τα οποία άπτονται μεν των βιτγκενσταϊνικών απόψεων για τη θεμελίωση, ποτέ όμως δεν εθίγησαν από τον Wittgenstein (όπως, λ.χ., η θεωρία των γραφημάτων και οι πιθανολογικές "λύσεις" που προσφέρουν οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Αφʼ ετέρου, δίνει για πρώτη φορά ιδιαίτερη έμφαση στα κείμενα της μέσης περιόδου (Φιλοσοφικές παρατηρήσεις και Φιλοσοφική γραμματική) που δημοσιεύθηκαν μετά τις Παρατηρήσεις για τη θεμελίωση των μαθηματικών (ΠΘΜ) και τα οποία, ως γνωστόν, περιέχουν εκτενείς και εις βάθος αναλύσεις θεμάτων που στις ΠΘΜ θεωρούνται δεδομένες, οδηγώντας έτσι τους κριτικούς σε λανθασμένες εκτιμήσεις των ρηξικέλευθων ιδεών του βιενέζου φιλοσόφου για τη φιλοσοφία των μαθηματικών και στην αμαύρωση της εικόνας του ως φιλοσόφου των μαθηματικών.

Το βιβλίο του Shanker είναι, ομολογουμένως, ένα δύσκολο βιβλίο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για την κατανόηση των ΠΘΜ, μια και κανένα άλλο σύγγραμμα δεν κυκλοφόρησε έκτοτε με τέτοια θεματολογική πληρότητα και με τον ίδιο στόχο: να διασαφήσει τις ιδέες του Wittgenstein και όχι να τις αντιπαρέλθει ως αποκυήματα ενός μεγάλου, κατά τα άλλα, φιλοσόφου, αλλά ανεπαρκούς φιλοσόφου των μαθηματικών.

24χ17 εκ., 480 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 510.01 (Μαθηματικά - Φιλοσοφία και θεωρία ), 100 (Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική), 190.092 (Wittgenstein, Ludwig, 1889-1951), 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
Άλλα πρόσωπα: Κωστής Μ. Κωβαίος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-524-277-0
ISBN (10ψήφιο): 960-524-277-Χ
Βάρος: 1.03 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
35.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Shanker, Stuart G.
Ο Stuart G. Shanker γεννήθηκε το 1952 στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην πατρίδα του και φιλοσοφία στην Οξφόρδη (με τον Peter Hacker και τον Gordon Baker), απʼ όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (D.Phil.) το 1984. Παρέμεινε σε όλη τη μέχρι τούδε ζωή του πιστός στη φιλοσοφία του Wittgenstein. Μετά το Ο Wittgenstein και το σημείο καμπής στη φιλοσοφία των μαθηματικών, επιμελήθηκε το Godelʼs Theorem in Focus, συγγράφοντας την εκτενή κατακλείδα του βιβλίου -που καταγίνεται με την εξήγηση των λιγοστών και σκοτεινών παρατηρήσεων του Wittgenstein για το θεώρημα του Godel. Ήδη από το 1977, ο Shanker συγγράφει άρθρα σχεδόν αποκλειστικά για τη φιλοσοφία των μαθηματικών σε έγκριτα περιοδικά και ανθολόγια του Καναδά, της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μετά το 1990, το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φιλοσοφία της ψυχολογίας, ακολουθώντας την πορεία της σκέψης του Wittgenstein. Το 1998, συγγράφει το Wittgensteinʼs Remarks on the Foundations of Artificial Intelligence [Οι παρατηρήσεις του W. για τη θεμελίωση της τεχνητής νοημοσύνης] (Routledge, London). Την ίδια χρονιά, εκδίδει, σε συνεργασία με τη Sue Savage-Rumbaugh και τον Talbot J. Taylor, το Apes, Language and the Human Mind [Πίθηκοι, γλώσσα και ανθρώπινος νους] (Oxford University Press, New York). Το 2001, επιμελείται, μαζί με τον David Blackhurst, το Language, Culture, Self: The Philosophical Psychology of Jerome Bruner [Γλώσσα, πολιτισμός, εαυτός: Η φιλοσοφική ψυχολογία του Jerome Bruner] (Sage, London)? το 2002, επιμελείται, μαζί με τον Stanley Greenspan, το Toward a Psychology of Global Interdependency: a Framework for International Collaboration [Προς μια ψυχολογία οικουμενικής αλληλεξάρτησης: Ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας] (ICDL Press, Washington)? το 2004, εκδίδει, ξανά με συνεπιμελητή τον Greenspan, το The First Idea: How Symbols, Language and Intelligence evolved from our primate ancestors to modern humans [Η πρώτη ιδέα: Πώς τα σύμβολα, η γλώσσα και η νοημοσύνη εξελίχθηκαν από τους ανθρωποειδείς προγόνους μας στον σύγχρονο άνθρωπο] (Da Capo Press, Perseus Books). O Shanker είναι, από το 1989 έως σήμερα, καθηγητής (

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.