Το διεθνές εργατικό κίνημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το διεθνές εργατικό κίνημα

Στον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα

Γεώργιος Δ. Ζιούτος

11.66€ -20% 9.33€

Το βιβλίο αυτό του Γ.Δ. Ζιούτου, παρά τον συνοπτικό χαρακτήρα του, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία μια προβληματική για το εργατικό κίνημα, η οποία διαφοροποιείται αισθητά από τις κρατούσες τότε προσεγγίσεις, αλλά και γιατί μέσα από την συνοπτική παρουσία του Διεθνούς Εργατικού Κινήματος κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου και την περιγραφή των διαφορετικών ρευμάτων και αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του, ο συγγραφέας παίρνει θέση στα επίδικα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος κατά την κρίσιμη ιστορική συγκυρία συγγραφής αυτού του έργου τον Μάρτιο του 1946. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Δ. Ζιούτος

Γεώργιος Δ. Ζιούτος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ζωιτόπουλος ή Ζιούτος γεννήθηκε το 1903 στη Μακρινίτσα του Πηλίου και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Από πολύ νέος δημοσιογραφεί σε διάφορες εφημερίδες του Βόλου και της Αθήνας ως συντάκτης, χρονογράφος, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης, ενώ ταυτόχρονα αναμιγνύεται ενεργά στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα της χώρας. Εκδίδει τη σοσιαλιστική εφημερίδα "Η Εργατική" (Βόλος 1921), την ημερήσια εφημερίδα "Τα Θεσσαλικά Χρονικά" (1926-1927), γίνεται δυο φορές αρχισυντάκτες του "Ριζοσπάστη" (1922 και 1944) και διευθυντής ή αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες. Τον καιρό της Κατοχής υπήρξε ένα από τους βασικούς συνεργάτες του παράνομου αντιστασιακού Τύπου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Με την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της Π.Ε.Ε.Α., στις αρχές του 1944, ανέβηκε στο βουνό, ανέλαβε τη διεύθυνση της οργάνωσης, της λειτουργίας και του συντονισμού των κεντρικών υπηρεσιών της και ήταν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού. Μετά την Απελευθέρωση, διετέλεσε γενικός διευθυντής της κομματικής εκδοτικής επιχείρησης του ΚΚΕ "Τα Νέα Βιβλία". Το 1947 έφυγε για το Παρίσι, όπου και παρέμεινε αυτοεξόριστος μέχρι το θάνατό του, το 1967. Στα χρόνια της αυτοεξορίας του εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, δημοσιεύοντας διαφορές μελέτες, ενώ -ταυτόχρονα- ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία στέλνοντας ανταποκρίσεις και δημοσιεύοντας άρθρα σε διάφορες αθηναϊκές και παρισινές εφημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου

Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Κατόπιν πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου σπούδασε ηλεκτρολογία στο Πολυτεχνείο. Μετά το προδίπλωμα μεταγράφηκε στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1965. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση του Δυτικού Βερολίνου και σε κινηματογραφικές παραγωγές σαν υπεύθυνος για το μοντάζ σε ταινίες ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους και διαφημιστικά. Το 1978 προσλήφθηκε σαν ειδική σύμβουλος για το μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης προσπαθώντας να μεταδώσει στους μαθητές της, εκτός από τις τεχνικές γνώσεις και το αισθητικό κριτήριο στην εικόνα και στον ήχο. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε στο πανεπιστήμιο ειδικά μαθήματα για την ιστορία, το δίκαιο και την κοινωνιολογία του κινηματογράφου. Την ίδια εποχή έγραφε άρθρα και ανταποκρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Βόλου για τους Έλληνες μετανάστες, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα, ταξιδιωτικές περιγραφές κ.ά. Το 1983 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου είχε εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών (μοντάζ) και εργάστηκε σαν μοντέρ σε διάφορες εξωτερικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης, των υπουργείων Πολιτισμού, Γεωργίας κλπ. Με την επικράτηση του βίντεο στις τηλεοπτικές παραγωγές ασχολείται με μεταφράσεις κλασικών έργων της γερμανικής λογοτεχνίας, την επιμέλεια εκδόσεων και τη συγγραφή σεναρίων.

Λουκάς Αξελός

Λουκάς Αξελός (Επιμέλεια)

Ο Λουκάς Αξελός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το βιβλίο, διευθύνοντας από την ίδρυσή τους τις εκδόσεις "Στοχαστής" (1969) και το περιοδικό "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής" (1980)· είναι, επίσης, μέλος του Advisory Board του περιοδικού "Journal of the Hellenic Diaspora". Επιμελήθηκε, σχολίασε και προλόγισε αρκετά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Στο συγγραφικό πεδίο οι έρευνές του έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: Στην παρουσίαση και ανάδειξη ορισμένων προσωπικοτήτων, που αποτέλεσαν σταθμό στην διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην νεότερη Ελλάδα, στην μελέτη του Κυπριακού Ζητήματος και στην ανάλυση της εκδοτικής δραστηριότητας και της κίνησης των ιδεών στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1960 ως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, έχει ασχοληθεί με την κριτική και έχει δημοσιεύσει αρκετά δοκίμια, μελέτες, άρθρα και ποιήματα σε διάφορα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Μακρά είναι και η πορεία του στον χώρο της ποίησης. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες, ενώ έχει κυκλοφορήσει τέσσερις ποιητικές συλλογές ("Περιπέτεια ή Επιστροφή αρ. 2", 1981· "Ταξίδι στη νύχτα", 1986· "Σκοτεινό πέρασμα", 2000· "Τελευταία πατρίδα", 2013). Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ισπανικά.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
142
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.183 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση