Watermark
zoom in
21.30€ -10% 19.17€
Το "Υδατόσημο - Watermark" της Ολλανδής καλλιτέχνιδος Gisele Aphroditi Lubsen περιλαμβάνει 50 υποβρύχιες φωτογραφίες με θέμα τη γυναίκα. Εμπνευσμένες από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του αρχαιοελληνικού πανθέου, οι φωτογραφίες αυτές προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης με έμφαση στο στοιχείο της θηλυκότητας. Πρόκειται για μια δουλειά όμορφη και πρωτοποριακή, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο αλλά και από αισθητική και τεχνική άποψη.
Λία Μεγάλου - Σεφεριάδη

Λία Μεγάλου - Σεφεριάδη (Μεταφραστής)

Η Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Το 1965 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Το 1966 πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Εποχές του Άγγελου Τερζάκη με το διήγημα "Έντεκα γράμματα κι ένα υστερόγραφο". Ακολούθησαν δημοσιεύσεις πεζών και ποιημάτων σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Το 1972 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Ο δραπέτης στο δέντρο". Από τότε μέχρι σήμερα έχει εκδώσει άλλα έντεκα βιβλία, τα δέκα απ΄ αυτά πεζογραφικά. Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες. Επίσης έχει ασχοληθεί και η ίδια με μεταφράσεις βιβλίων, κυρίως κοινωνικοπολιτικών. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί για το μυθιστόρημά της "Σαν το μετάξι" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996).


Gisele Aphroditi Lubsen

Gisele Aphroditi Lubsen (Φωτογράφος)

Η Ολλανδή φωτογράφος Gisele Aphroditi Lubsen πήρε το πτυχίο της στην Ιστορία της Τέχνης από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού (2003) και τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό της τίτλο από το Otis School of Art and Design του Λος Άντζελες (2006). Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκε στο Μουσείο J. Paul Getty ως ερευνήτρια, όπου συνειδητοποίησε την επιθυμία της να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έχοντας την τύχη να περάσει μεγάλο μέροςτων παιδικών της χρόνων στην Ελλάδα (μιλάει τα Ελληνικά πολύ καλά), γοητεύτηκε από τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο σύγχρονο κόσμο από τη μία και στον πολιτισμό και τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων από την άλλη. Στο "Υδατόσημο", την τελευταία της έκθεση, διερευνά αυτές τις σχέσεις σε μια σειρά από υποβρύχιες φωτογραφίες με κοινή θεματική (conceptual underwater photography). Με το φακό της η Gisele προτείνει νέες ερμηνείες για οικείες μορφές Ελληνίδων θεών μέσα σε ένα ανοίκειο και υπερρεαλιστικό σκηνικό, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια μοναδική αίσθηση υπέρβασης του χρόνου και παράλληλα να θέσει συναρπαστικά και αναπόφευκτα υπαρξιακά ερωτήματα. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει ότι συχνά μας "αιχμαλωτίζουν" εκείνες οι φωτογραφικές εικόνες που αψηφούν τις γνωστές ιστορικές και τεχνοτροπικές κατηγορίες, υπερβαίνοντας την απλή αναπαράσταση γεγονότων και περνώντας στην ευρύτερη κατηγορία των -λιγότερο ερμηνεύσιμων αλλά πιο υποβλητικών- οπτικών τεχνών. Η Gisele έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, και νιώθει όλους αυτούς τους τόπους σπίτι της. Ωστόσο, παρά την κοσμοπολίτικη αντίληψή της, ή ίσως και εξαιτίας της, η καλλιτεχνική της κληρονομιά παραμένει βαθιά ριζωμένη στον ελληνικό πολιτισμό, τόσο στον αρχαίο όσο και στο σύγχρονο.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
56
Διαστάσεις:
24χ23
Βάρος:
0.324 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση