Το ρεμπέτικο τραγούδι στην Αμερική 1900-1940
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ρεμπέτικο τραγούδι στην Αμερική 1900-1940

Πέτρος Ταμπούρης

Ήχοι και νότες, εικόνες και λόγια, πρόσωπα και έργα... Το χθες επιμελώς αποτυπωμένο στο σήμερα=Sounds and strains, pictures and words, faces and acts... Yesterday carefuly presented in today. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και πριν από αυτήν, μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετανάστευσε στις Η.Π.Α., μεταφέροντας εκεί την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και το ρεμπέτικο. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ηχογραφούνται από αμερικανικές εταιρείες σμυρναίικα, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια. Το ρεμπέτικο τραγούδι μεταφέρθηκε, συντηρήθηκε και κυρίως αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. Είναι χαρακτηριστικό, πως σ΄ αυτή την περίοδο ηχογραφήθηκαν τραγούδια παραδοσιακά ρεμπέτικα, παλιά, που κουβαλούσαν οι μετανάστες απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδας και που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα . Αυτή η έκδοση παρακολουθεί το ταξίδι των Ελλήνων μεταναστών προς τις ΗΠΑ, την εγκατάσταση τους, τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι στις ΗΠΑ, καταγράφοντας επίσης κάποιες από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις ρεμπέτικων τραγουδιών του ξενιτεμένου Ελληνισμού από το 1900 έως το 1940.

In the years that followed the Asia Minor catastrophe but even before that time, a large number of Greeks emigrated to the US, bringing with them the Greek music tradition, including rebetiko. Already in the early years of the 20th century, American record companies were releasing songs from Smyrna and Greek folk songs. America was where rebetika songs were chiefly preserved and where they developed. During that early time, there were recordings of traditional rebetika songs brought to the US from all parts of Greece and which were never recorded in Greece itself. This collection follows Greek migrants on their voyage to the US, the conditions in which rebetika developed there, and some of the most important recordings of the genre by Greek migrants from 1900 to 1940.

Πέτρος Ταμπούρης

Πέτρος Ταμπούρης (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Ταμπούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται εκτός από τις καθαρά μουσικές και η πληροφορική στο Ε.Μ.Π. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα λαϊκά όργανα και την ελληνική μουσική. Είναι δεξιοτέχνης στο κανονάκι αλλά και σε άλλα λαϊκά όργανα. Ανακαλύπτοντας την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη θεωρία της, την ελληνική λαϊκή μουσική και γνωρίζοντας πολλούς λαϊκούς οργανοπαίχτες γρήγορα άρχισε να δραστηριοποιείται και σαν συνθέτης και σαν ερευνητής. Έχει μια ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη με δισκογραφικές εκδόσεις και έρευνα πάνω στην αρχαία και την μεσαιωνική - μεταβυζαντινή κοσμική μουσική και τα ελληνικά λαϊκά όργανα. Πειραματίστηκε στην ανακατασκευή αλλά και τις τεχνικές παιξίματος αρχαίων ελληνικών οργάνων. Επίσης έχει επιμεληθεί δισκογραφικές σειρές με ανατυπώσεις ηχογραφήσεων από δίσκους 78 στροφών του ελαφρού, ρεμπέτικου, σμυρναίικου και δημοτικού ελληνικού τραγουδιού. Στις εργασίες του ανήκουν δισκογραφικές εκδόσεις σχετικές με την παραδοσιακή μουσική των βαλκανικών λαών και το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Παράλληλα παρουσίασε τραγούδια του σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη σε δύο κύκλους τραγουδιών και μελοποίησε το ποίημα "Δωδεκάλογος του Γύφτου" του Κωστή Παλαμά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αναστασία Μουτσάτσου, Αλέξανδρος Χατζής, Κώστας Παυλίδης, Χριστιάνα, κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους γνωστότερους Έλληνες συνθέτες όπως, τον Γ. Μαρκόπουλο, τον Μ. Χατζιδάκη, τον Ν. Ξυδάκη και άλλους. Συνέθεσε μουσική για τον εορτασμό το 1996 των 100 χρόνων των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων που παρουσιάστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο και στην Ατλάντα και παρουσιάζει μουσική του σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με κρατικά κυρίως θέατρα για παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος. Από το 2000 και μετά άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο εξωτερικό. (Βραζιλία, Καναδάς, ΗΠΑ). Δημιούργησε και διευθύνει τη μουσική ομάδα "Μέλος αρχαίον" η οποία από το 1996, στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πολωνία σε διάφορες εκδηλώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Υβέτ Βαρβαρέσου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
80
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.367 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση