Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
HCR-20
(Εκτίμηση επικινδυνότητας για την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς)

HCR-20
Συχνά ο ειδικός Ψυχικής Υγείας, καλείται να εκτιμήσει και να προβλέψει τις πιθανότητες εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς ατόμων με ψυχικές διαταραχές που νοσηλεύονται ή βρίσκονται υπό κράτηση. Προσπάθειες συστηματοποίησης μιας τέτοιας ψυχιατρικής εκτίμησης έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς, από αρκετούς ερευνητές. Ιδιαίτερα επιμελημένη και τεκμηριωμένη πρόταση αποτελεί η κλίμακα HCR-20, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Επιτροπής Ψυχιατροδικαστικών Υπηρεσιών της Βρετανικής Κολομβίας και έχει ήδη συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον. Το αναλυτικό εγχειρίδιο της κλίμακας κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Η κλίμακα HCR-20 παρουσιάστηκε αρχικά το 1995 και έκτοτε χρησιμοποιείται εκτεταμένα στον Καναδά, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Πρόσφατα αναθεωρήθηκε και από τη 2η έκδοση προέρχεται το κείμενο της ελληνικής μετάφρασης. Αναφέρονται εφαρμογές της στο χώρο της Ψυχιατροδικαστικής, Γενικής Ψυχιατρικής, στην έρευνα, αλλά και ένταξη σημαντικών τμημάτων της σε επιστημονικά συγγράμματα.

Η ίδια η κλίμακα περιλαμβάνει 20 λήμματα: 10 από αυτά αφορούν στο ιστορικό, 5 στην παρούσα κλινική κατάσταση και σε 5 προγνωστικά στοιχεία επικινδυνότητας. Η απλή και λιτή μορφή συγκαλύπτει σε πρώτη εντύπωση την εκλεπτυσμένη δομή του ερωτηματολογίου, καθώς για τη συμπλήρωσή του θα χρειαστεί ψυχιατρική εξέταση, ανασκόπηση ιστορικού και μελέτη των αρχείων από κλινικό με εκπαίδευση στη χρήση της κλίμακας.

Η κλίμακα HCR-20 συγκεντρώνει πλούσια εμπειρία στην πρόγνωση της επικίνδυνης συμπεριφοράς, ενσωματώνοντας τη σύγχρονη διεθνή γνώση. Αναμφίβολα αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στο χώρο της Ψυχιατροδικαστικής, Γενικής Ψυχιατρικής, αλλά είναι κατάλληλη και για ερευνητικούς σκοπούς.

21χ14 εκ., 136 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 303.6 (Βία), 616.89 (Ψυχικές ασθένειες), 150.151 95 (Ψυχομετρία), 156 (Συμπεριφορά (Ψυχολογία))
Άλλα πρόσωπα: Χρήστος Κ. Τσόπελας (Μεταφραστής) , Χρήστος Κ. Τσόπελας (Επιμελητής) , Σοφία Λ. Μαρτινάκη (Μεταφραστής) , Σοφία Λ. Μαρτινάκη (Επιμελητής) , Αγγελική Μ. Λαμπράκη (Μεταφραστής) , Αγγελική Μ. Λαμπράκη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-452-070-1
ISBN (10ψήφιο): 960-452-070-9
Βάρος: 0.223 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.