Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο πίθηκος που μιλάει
(Πώς εξελίχτηκε η γλώσσα)
Συγγραφέας:   Robbins Burling


Ο πίθηκος που μιλάει
Στο γοητευτικό αυτό βιβλίο ο Robbins Burling αναφέρεται με πειστικότητα και ύφος εύληπτο στην καταγωγή της γλώσσας, εμφανίζοντας ταυτόχρονα κάτω από νέο φως τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Με τη βοήθειά του, κατανοούμε καλύτερα τη φύση της ίδιας της γλώσσας.

Ο συγγραφέας αναζητεί τα ίχνη της πρωτο-γλώσσας όπως εμφανίστηκε στα πρωτεύοντα που υπήρξαν οι μακρινοί μας πρόγονοι πριν από εκατομμύρια χρόνια και σκιαγραφεί την εξέλιξή της μέχρι την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Μας προσφέρει μια νέα εξήγηση για τις διαδρομές μέσα από τις οποίες αποκτήσαμε τα ιδιαίτερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας και εξετάζει τη φύση της γλώσσας όπως αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Περιγράφει ποιες πρέπει να ήταν οι πρώιμες μορφές γλωσσικής επικοινωνίας, πώς λειτουργούσαν και ποιους σκοπούς εκπλήρωναν. Εξετάζει τις ιδιότητες του νου και του εγκεφάλου οι οποίες χρειάζονταν για να στηρίξουν τη χρήση της γλώσσας, καθώς και τα πλεονεκτήματα που πρόσφεραν οι ιδιότητες αυτές κατά τη βιολογική επιλογή σε όσα άτομα τις κατείχαν.

Ο Robbins Burling αναζητεί τους πρώτους συνδυασμούς ανάμεσα στους φθόγγους και τις έννοιες κι εξερευνά τις απαρχές και την προϊστορία του λεξιλογίου και της γραμματικής. Για το σκοπό αυτό, εκμεταλλεύεται τα αποτελέσματα από έρευνες σε τομείς που εκτείνονται από τη γλωσσολογία, τις νοηματικές γλώσσες και την ψυχολογία μέχρι την ανθρώπινη παλαιοντολογία, την εξελικτική βιολογία και την αρχαιολογία. Και όλα αυτά σε μια σύνθεση που χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, επιστημονική τεκμηρίωση αλλά πολλές φορές και λεπτό χιούμορ.

24χ17 εκ., 306 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Γλωσσολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Ανθρωπολογία ), 410 (Γλωσσολογία)
Άλλα πρόσωπα: Φώτης Α. Καβουκόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς) , Νίκος Βέργης (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-211-913-6
ISBN (10ψήφιο): 960-211-913-6
Βάρος: 0.652 κιλά
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
23.94
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.55
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Burling, Robbins
O Robbins Burling είναι ομότιμος καθηγητής ανθρωπολογίας και γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mίτσιγκαν. Tα θεωρητικά του ενδιαφέροντα είναι από μακρού η γλώσσα, η ανθρώπινη εξέλιξη και η κατανόηση στην επικοινωνία. Έκανε μακρές ανθρωπολογικές και γλωσσολογικές έρευνες πεδίου στο Mπαγκλαντές και τη βορειοανατολική Iνδία κι έχει δημοσιεύσει πολλές σχετικές εργασίες. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα "Hill farms and Padi fields". "Life in mainland southeast Asia". "The passage of power". "Studies in political succession". "Man΄s many voices". "Language in its cultural context", "Sounding right". "Comprehension based language instruction" και "Patterns of language. Structure, variation, change".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.