Μισέλ Φουκώ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μισέλ Φουκώ

Φιλόσοφος, δανδής και ταραξίας

Didier Eribon

Είναι πολύ νωρίς, αυτό το πρωινό του Ιουνίου, και ο ήλιος δεν έχει ακόμη φανεί στο Παρίσι. Όμως μέσα στην μικρή αυλή πίσω από το νοσοκομείο της Pitie-Salpetriere, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Michel Foucault. Μακρά αναμονή. Μεγάλη σιωπή. Κατόπιν μια φωνή σπασμένη, βραχνή, αλλοιωμένη από την οδύνη, ακούγεται ξαφνικά: «(. . .) Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, όπου το να αναρωτιέσαι αν μπορείς να σκεφτείς με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που συνήθως σκέφτεσαι και να συλλαμβάνεις τα πράγματα διαφορετικά από το πώς τα αντιλαμβάνεσαι είναι απαραίτητο για να εξακολουθήσεις να ερευνάς ή να στοχάζεσαι. (. . .) Τι θα ήταν σήμερα η φιλοσοφία αν, αντί να νομιμοποιεί το ήδη γνωστό, δεν προσπαθούσε να μας κάνει να αντιληφθούμε με ποιον τρόπο και ως ποιο βαθμό θα ήταν δυνατό να σκεφτούμε διαφορετικά;» (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Σταμπάκης (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Σταμπάκης είναι μεταφραστής-επιμελητής και ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών. Έχει εκδόσει την ποιητική συλλογή "Το μπαούλο με τις μπίλιες" (εκδ. Φαρφουλάς, 2007) και έχει μεταφράσει ποίηση του Benjamin Peret ("Απαγορεύεται η αφισοκόλληση", εκδ. Ύψιλον, Edward Lear ("Τα γραπτά της Α-νοησίας", εκδ. Φαρφουλάς, 2007), την ανθολογία "Surrealism in Greece" (εκδ. University of Texas Press, 2008) και πολλά άλλα βιβλία και μικρότερα κείμενα, κυρίως από τον διεθνή υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Didier Eribon

Didier Eribon (Συγγραφέας)

Ο Didier Eribon, γεννημένος στη Ρεμς το 1953, είναι φιλόσοφος και διανοούμενος. Έχει γράψει πολλά έργα ανάμεσα στα οποία "Διάλογοι με τον Georges Dumezil" και "Διάλογοι με τον Claude Levi-Strauss". Διετέλεσε επίσης κριτικός λογοτεχνίας στη Liberation και τον Nouvel Observateur, όπου και σήμερα αρθρογραφεί σε θέματα φιλοσοφίας και ανθρωπιστικών επιστημών. Ανάμεσα στα 1979 και 1984 γνώρισε προσωπικώς τον Michel Foucault και για να γράψει αυτή τη βιογραφία ταξίδεψε από την Τύνιδα ως το Πουατιέ, από τη Λιλ στο Σαν Φραντσίσκο, από το Κλερμόν Φεράν στην Ουψάλα και τη Βαρσοβία, και συνέλεξε μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών της γαλλικής κουλτούρας, ανάμεσα στους οποίους ο Luis Althusser, o Gilles Deleuze, o Jacques Derrida, o Georges Dumezil, o Claude Levi-Strauss, ο Maurice Pinguet, o Paul Veyne.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
511
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.893 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση