Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ασφαλιστικός κώδικας: η βασική νομοθεσία της ιδιωτικής ασφάλισης: ερμηνευτικά σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις
Συγγραφέας:   Ιωάννης Κ. Ρόκας


Ασφαλιστικός κώδικας: η βασική νομοθεσία της ιδιωτικής ασφάλισης: ερμηνευτικά σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νόμων που ρυθμίζουν τα ζητήματα του ιδιωτικού ασφαλιστικού δικαίου, στους οποίους περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η ασφάλιση ευθύνης εξ αυτοκινήτων, καθώς και το δίκαιο της ασφαλιστικής επιχείρησης, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και σʼ αυτό έχουν συμβάλλει και οι δεκάδες κοινοτικές Οδηγίες με αντικείμενο το δίκαιο αυτό. Καθίσταται συνεπώς σήμερα αναγκαία για τον καθένα που ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλιση, η κωδικοποίηση σε ένα εύχρηστο κείμενο του σκληρού πυρήνα των νομοθετικών διατάξεων της ιδιωτικής ασφάλισης που είναι λιγότερο ευμετάβλητες και των οποίων γίνεται συχνή χρήση. Ο «Ασφαλιστικός Κώδικας» του καθηγητή κ. Ιωάννη Ρόκα εντοπίζει ακριβώς αυτές τις διατάξεις και τις παραθέτει με παρατηρήσεις, τίτλους και πλαγιότιτλους, μαζί με ένα αναλυτικό ευρετήριο και αγγλική μετάφραση του νόμου για την ασφαλιστική σύμβαση. Η επιμέλεια του «Ασφαλιστικού Κώδικα» έχει γίνει με γνώμονα την εύκολη χρήση, φερέγγυα πληροφόρηση και επιλογή εκείνων των διατάξεων που πράγματι αξίζει να περιληφθούν σε μια επίσημη κωδικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη νομοθεσία για την ασφαλιστική σύμβαση, τον «Ασφαλιστικό Νόμο», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται το μέρος εκείνο του νόμου 2496/97 που αφορά «την ασφαλιστική σύμβαση». Περιλαμβάνει επίσης τις διατάξεις για την ασφαλιστική σύμβαση του ιδιωτικού ναυτικού δικαίου και του αεροπορικού δικαίου και το νόμο 489/76 για την αστική ευθύνη αυτοκινήτων που έχει υποστεί εκτεταμένες αλλαγές με το ν. 3557/07. Ο Ασφαλιστικός νόμος, άλλαξε τελείως το νομοθετικό πλαίσιο της ασφαλιστικής σύμβασης που υπήρχε στην Ελλάδα από το 1910 και ήδη, τα πρώτα 10 χρόνια της εφαρμογής του, έχει τύχει νομολογιακής επεξεργασίας σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, που λαμβάνει υπόψη του ο «Ασφαλιστικός Κώδικας». Επεξεργασία έχει γίνει και στο νέο νομοθέτημα, το π.δ. 190/2006 για τους διαμεσολαβούντες, με πλήθος παρατηρήσεων και σχολίων.

Σημειώνεται η γνήσια, επιστημονική και ακριβολόγος δουλειά που αντιπροσωπεύει η βʼ έκδοση του «Ασφαλιστικού Κώδικα». Περιέχονται πάνω από 1000 παραπομπές στην ιστορία των διατάξεων, σε νομολογία και πληθώρα κριτικών παρατηρήσεων, ιδιαίτερα χρήσιμων, όπου επισημαίνονται και διατάξεις προεδρικών διαταγμάτων περί προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία που έχουν εκδοθεί καθʼ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, στις οποίες είναι αναγκασμένη να βασίζεται η ασφαλιστική βιομηχανία και οι νομικοί, κατά την εφαρμογή των σχετικών νόμων.

553 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 348.023 (Κώδικες)
ISBN: 978-960-15-1982-1
ISBN (10ψήφιο): 960-15-1982-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
55.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

52.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.