Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις από το χθές στο σήμερα
(Πρακτικά ημερίδας)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις από το χθές στο σήμερα
Ο τόμος αποδίδει τα πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας με θέμα "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι συνταγματικές αναθεωρήσεις: από το χθες στο σήμερα". Οι εισηγήσεις ξεκινούν από τις απόψεις και πράξεις του Βενιζέλου σε θέματα που αντιμετωπίσθηκαν στο πλαίσιο αναθεωρήσεων του κρητικού ή του ελληνικού Συντάγματος, και αναζητούν τις διασυνδέσεις αυτών των απόψεων και πράξεων με ζητήματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα τη συνταγματική επικαιρότητα.
Στο πρώτο μέρος ("Ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο των συνταγματικών αναθεωρήσεων"), παρουσιάζονται τα πολιτικά χαρακτηριστικά του βενιζελισμού, τα κρητικά Συντάγματα, οι αναθεωρήσεις του 1911 και του 1975 και οι βενιζελικές καταβολές στο Σύνταγμα του 1975.
Στο δεύτερο μέρος ("Περιεχόμενο και στόχοι των αναθεωρητικών εγχειρημάτων: η οργάνωση του κράτους"), παρουσιάζονται οι θέσεις του Βενιζέλου για την εξισορρόπηση των εξουσιών, ο εκσυγχρονισμός της νομοθετικής διαδικασίας, οι ρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη και τη διοικητική οργάνωση στην αναθεώρηση του 1911.
Στο τρίτο μέρος ("Περιεχόμενο και στόχοι των αναθεωρητικών εγχειρημάτων: εθνική ιδεολογία και δικαιώματα"), παρουσιάζονται οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, η σύνδεση του κράτους δικαίου με τα ατομικά δικαιώματα, το συνταγματικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και η προστασία των μειονοτήτων.
Στο τέταρτο μέρος ("Η συνταγματική-πολιτική κληρονομιά του βενιζελισμού και το σύγχρονο Σύνταγμα"), συζητείται η σημασία των θέσεων του Βενιζέλου για τη σημερινή συνταγματική πράξη.


Σημείωση: Φορέας: "Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος""

214 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342 (Συνταγματικό δίκαιο), 324.209 249 5 (Βενιζέλος, Ελευθέριος Κ. (1864-1936))
ISBN: 978-960-15-2107-7
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2107-0
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
23.44
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.