Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα οικογενειακά συστήματα
(Εισαγωγή στη θεωρία συστημάτων οικογένειας (Bowen Theory))
Συγγραφέας:   Κωστής Ζερβάνος


Offer
Ο Κωστής Ζερβάνος, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Θεωρίας Οικογενειακών Συστημάτων (ή Θεωρίας Bowen) στην Ελλάδα, παρουσιάζει για πρώτη φορά εδώ ολοκληρωμένα τα βασικά της σημεία.

Ο θεμελιωτής της θεωρίας, ο αμερικανός ψυχίατρος Murray Bowen, πέθανε το 1990. Ξεκίνησε ως χειρουργός και στη συνέχεια μεταστράφηκε στην Ψυχιατρική στην αρχή ως ψυχαναλυτής. Στη διάρκεια του 1950 κι ενώ εργαζόταν στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μέριλαντ, ξεκίνησε τις έρευνές του σε οικογένειες με σχιζοφρενή παιδιά, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τη θεωρία που πήρε τ΄ όνομά του. Μεταξύ των βασικών σημείων της Θεωρίας Bowen είναι η διαφοροποίηση του εαυτού, δηλ. η αυτονομία σε σχέση με τους άλλους και ο διαχωρισμός των σκέψεων από τα συναισθήματα, τα τρίγωνα, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται η σύγκρουση μεταξύ δύο προσώπων με την εμπλοκή ενός τρίτου, και το γενεόγραμμα, ένα εργαλείο έρευνας και θεραπείας.

Βασικό χαρακτηριστικό της Θεωρίας Bowen, όπως την αναφέρει ο Κ. Ζερβάνος, είναι ότι αντλεί όρους, παραδείγματα, έννοιες και από πεδία άλλων επιστημών όπως της Νευροβιολογίας, Ιατρικής, Βιολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας.

Η Θεωρία Συστημάτων Οικογένειας ως βάση έχει τα συμπεράσματα του ιδρυτού της ότι, α) ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος μιας ομάδας επηρεάζει με τη στάση του και τη συμπεριφορά του τη συμπεριφορά των άλλων με τους οποίους έρχεται σ΄ επαφή και (β) ότι συνολικά ο τρόπος λειτουργίας ενός ανθρώπου εξαρτάται από τις διαντιδράσεις του με τους άλλους.

Η ορθή κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ανέφικτη εάν δεν εξεταστεί κάτω απ΄ αυτό το πρίσμα των συστημάτων σχέσεων μέσα στα οποία εντάσσεται ο κάθε άνθρωπος, με σημαντικότερο απ΄ αυτά την οικογένεια.

Πολλές από τις αρχές της Θεωρίας Συστημάτων Οικογένειας έχουν ενστερνισθεί και άλλες σχολές Ψυχοθεραπείας όπως τα τρίγωνα και το γενεόγραμμα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό για τον θεραπευτή, αλλά και για τον θεραπευόμενο, για το τι μπορεί να κάνει σε σχέση με τα προβλήματα στην οικογένεια, στις σχέσεις, στον επαγγελματικό χώρο, ώστε το άτομο να γίνει λειτουργικό.

Εν κατακλείδι ο συγγραφέας μας εισάγει στο πνεύμα μιας ψυχοθεραπευτικής θεωρίας, που έχει εμπλουτίσει με θεμελιώδης έννοιες την ψυχιατρική και την ψυχοθεραπεία, είναι δε πολύ δημοφιλής στην Αμερική, ευρέως διαδεδομένη και σε εργασιακούς χώρους.

24χ17 εκ., 374 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σύγχρονη Σκέψη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 616.891 4 (Ψυχοθεραπεία), 158.24 (Οικογένεια - Ψυχολογικές απόψεις)
ISBN: 978-960-521-211-7
ISBN (10ψήφιο): 960-521-211-0
Βάρος: 0.792 κιλά
Εκδότης: Αίολος
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
29.56
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κωστής Ζερβάνος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958, όπου ζει και εργάζεται. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας και Εκπαίδευσης (ΚΟΙΘΕΚ), που στοχεύει στη διάδοση, εμβάθυνση και περαιτέρω εξέλιξη της Θεωρίας Συστημάτων Οικογένειας. Μελετά τη συνεισφορά της αρχαίας και χριστιανικής ελληνικής φιλοσοφίας και ιατρικής στη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική σκέψη. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων πάνω στην ιπποκρατική ιατρική.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.