Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η συμβολή της ψυχανάλυσης στην ελληνική ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Offer
Η "διαρκής ψυχιατρική μεταρρύθμιση", πιθανόν, να είναι από τους σημαντικότερους στόχους που οφείλει να θέτει κάθε κοινωνία, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει τον φύλακα άγγελό της σε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο εσωστρέφειας και φοβικής συμπεριφοράς του εαυτού της εξ αιτίας της εγγενούς σαγηνευτικής της προδιάθεσης. Τα κύρια σημάδια μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης είναι η κοινωνική συμπεριφορά μη-ανοχής του ψυχωσικού ασθενή.
(Μαούτσος Β.: Ενότητα "Πρόσωπα και Ψυχαναλυτικοί θεσμοί στην Ελληνική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση")

Έχει μεγάλη σημασία η επεξεργασία των έντονων "αντιμεταβιβαστικών" συναισθημάτων και η αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν κάποιες φορές στην επαγγελματική εξουθένωση (burn out). Οι θεραπευτές μπορεί να αισθάνονται παντοδύναμοι ή αντίθετα αβοήθητοι, ανάξιοι, απελπισμένοι καταλήγοντας να μισούν και να κατηγορούν τους ασθενείς. Αυτά τα συναισθήματα, αν δεν γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας στην εποπτεία, μοιραία θα οδηγήσουν στον εγκλωβισμό, την αδράνεια, την αδυναμία της θεραπευτικής ομάδας να σκεφτεί κλινικά για το έργο της και να πάρει αυθεντική ικανοποίηση απ΄ αυτό.
(Παπαβασιλείου Ι.: Ενότητα "Ψυχανάλυση και Ψύχωση : Η θεωρία σε εξέλιξη")

Το νοσοκομείο είναι ένα θερμοκήπιο μεταβιβαστικών και αντιμεταβιβαστικών ζητημάτων. Και οι δυο, θεραπευτής και θεραπευόμενος, είναι μέλη της ίδιας ομάδας.Η αντιμεταβίβαση (τα συναισθήματα του θεραπευτή) είναι αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας των σχιζοφρενών. Η κατανόησή της είναι συχνά ο μοναδικός μας οδηγός. Αγνοώντας την ή παραγνωρίζοντάς την μπορεί να γίνει το μεγαλύτερό μας εμπόδιο.
(Παναγιωτοπούλου Β., Παναγούτσος Π., Σύρος Ι.: Ενότητα "Ψυχανάλυση και Ψύχωση : Η θεωρία σε εξέλιξη")

Η νέα αντίληψη για την ψυχική νόσο θέτει το πάσχον άτομο στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κλινικής σκέψης και πρακτικής, καθιστώντας το υποκείμενο της ιστορίας του και των συμπτωμάτων του. Του δίνει δικαιώματα και η κλινική πρακτική αποκτά δεοντολογία.
(Βλαχάκη Ε.: Ενότητα "Πρόσωπα και Ψυχαναλυτικοί θεσμοί στην Ελληνική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση")

Όποια και αν είναι η αιτιολογία του παιδικού αυτισμού και της παιδικής ψύχωσης, η θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες αρχές, αλλά και να είναι εξατομικευμένη. Ένας θεσμός με ψυχαναλυτική προσέγγιση για τις πρώιμες διαταραχές της ανάπτυξης έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.
(Πανοπούλου-Μαράτου Ο.: Ενότητα "Πρόσωπα και Ψυχαναλυτικοί θεσμοί στην Ελληνική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση")

Και μήπως αυτή η διαδρομή δεν επαναλαμβάνεται σε κάθε ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία; Αν όλα πάνε καλά, ο θεραπευόμενος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και τις ασυνείδητες συγκρούσεις του, αναγνωρίζει τη δική του συμμετοχή στον ψυχικό πόνο, του ίδιου και των γύρω του, αποδέχεται τα όρια και τις ελλείψεις του και αναλαμβάνει την ευθύνη του ως υποκειμένου.
(Χατζησταυράκης Γ.: Ενότητα "Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία στη Δημόσια Περίθαλψη : Ψυχαναλυτική Προσέγγιση της Ελληνικής Μυθολογίας")

Κατά τη δεκαετία του 1950, σε ένα από τα μεγαλύτερα άσυλα της χώρας, στο "Δρομοκαΐτειο", στα πλαίσια της επιστημονικής συζήτησης για τη διάγνωση και τον προσδιορισμό θεραπείας των ασθενών, βρήκε θέση η ψυχαναλυτική ορολογία στην προσπάθεια ερμηνείας και κατανόησης, όχι μόνον των συμπτωμάτων αλλά και του ίδιου του ασθενή. Το γεγονός αυτό καίτοι μεμονωμένο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν κάποιο δείκτη της εισροής της ψυχαναλυτικής σκέψης και τεχνικής στην τρέχουσα ψυχιατρική πρακτική.
(Παναγιωτοπούλου Ν.: Ενότητα "Πρόσωπα και Ψυχαναλυτικοί θεσμοί στην Ελληνική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση")

Η ψυχαναλυτική θεωρία και τεχνική φαίνεται να απαντά ουσιαστικά στις περίπλοκες ανάγκες της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας, Όχι μόνο γιατί "ιδεολογικά" ταιριάζει με τη φιλοσοφία της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, αλλά και γιατί παρέχει ένα σαφές πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι θεραπευτές μπορούν να διαχειριστούν κάτι πολύ πιο δύσκολο από την ψυχοπαθολογία: τη συναισθηματική σχέση με τον άρρωστο, την οικογένεια και την κοινότητα, καθώς και τα συναισθήματα που αυτές οι σχέσεις προκαλούν σ΄ αυτούς.
(Λαζαρίδου Μ.: Ενότητα "Μοντέλα παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών με ψυχαναλυτικό πρίσμα")


Σημείωση: Πρόλογος: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Εισαγωγικό κείμενο: Δ. Ρήγας.

24χ17 εκ., 157 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνική Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση), 616.89 (Ψυχιατρική )
Άλλα πρόσωπα: Χρύσα Παραδείση , Εβελίνα Ζέικου (Επιμελητής) , Νόρα Κοντοστεργίου (Επιμελητής) , Ελένη Κοράλλη (Επιμελητής) , Γιώργος Χατζησταυράκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-02-2292-0
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2292-4
Βάρος: 0.321 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.82
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ψυχίατρος - Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια - Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υποδιευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Θεραπείας.

Η Βίκυ Γιωτσίδη είναι ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας (Ph.D.) Master of Arts (ΜΑ) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία Μaster of Arts (ΜΑ) στον "Κοινωνικό Αποκλεισμό και Μειονότητες" πιστοποιητικό Ειδίκευσης στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, University of Sussex, UK.

Η Ελένη Γυφτοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Εβελίνα Ζέικου είναι ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Γλυκερία Ισακίδου είναι Ψυχίατρος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Ο Στράτος Κατσαράκης είναι Ψυχίατρος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, U.K.C.P. Register, Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Λέλα Κοράλλη είναι Ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Ο Χρήστος Κρύσιλας είναι Ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Τέση Λαζαράτου είναι Ψυχοθεραπεύτρια στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Μαρία Λαζαρίδου είναι Ψυχίατρος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του Νομού Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.