Σταύρος Ξαρχάκος: Συρανό & Ρωξάνη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σταύρος Ξαρχάκος: Συρανό & Ρωξάνη

Ποιητικό κείμενο

Edmond Rostand

Σοφία Διονυσοπούλου

Σοφία Διονυσοπούλου (Μεταφραστής)

Η Σοφία Διονυσοπούλου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1966. Σπούδασε στη Σορβόννη συγκριτική λογοτεχνία και στην Ελλάδα κλασικό τραγούδι και φωτογραφία. Έχει γράψει μια συλλογή μικρών πεζών με τίτλο "Με τις ευλογίες των νεκρών" (εκδ. Άγρα) και τα εξής θεατρικά κείμενα: "Νυχτωδία" (εκδ. Άγρα), "Νεροπομπή" (εκδ. Νεφέλη), "Ιφιγένεια της Ευριπίδου" (εκδ. Νεφέλη). Η "Νυχτωδία" έχει πάρει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα και παίχτηκε στο φεστιβάλ Intercity της Φλορεντίας. Από το 2000 ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει ανεβάσει έξι παραστάσεις. Έχει μεταφράσει επίσης πολλούς συγγραφείς, μεταξύ των οποίων Καζανόβα (εκδ. Άγρα), Σαιν Τζον Περς (περ. Ποίηση), Μολιέρο (εκδ. Επικαιρότητα), Μπαλζάκ (εκδ. Άγρα), Σαντ (εκδ. Άγρα), καθώς και λιμπρέτα για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Jean-Claude Carriere

Jean-Claude Carriere (Διασκευαστής)

Ο Ζαν Κλοντ Καριέρ γεννήθηκε το 1931 και έχει γράψει πολλά σενάρια ταινιών. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα, τα περισσότερα μαζί με τον Πίτερ Μπρουκ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων (μυθιστορημάτων, ανθολογιών, δοκιμίων). Το 1988 έγραψε το έργο "Διάλογοι πάνω στο Αόρατο", σε συνεργασία με τον Ζαν Οντούζ και τον Μισέλ Κασέ.

Pierre Jourdan (Διασκευαστής)

Ο Πιέρ Ζουρντάν, έως και το θάνατό του το 2007, διατέλεσε γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Αυτοκρατορικού Θεάτρου της Κομπιένης της Γαλλίας. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, ανάμεσα στα έτη 1968 και 1977, επιμελήθηκε κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές προσαρμογές θεατρικών και λυρικών έργων. Το 1982 συνεργάστηκε με τον Πήτερ Μπρουκ ως παραγωγός, γενικός διευθυντής μοντάζ και υπεύθυνος για τα φωνητικά μέρη της παραγωγής "Η τραγωδία της Κάρμεν". Το 1988 ίδρυσε το Γαλλικό Θέατρο της Μουσικής και δημιούργησε την ένωση "Για το Αυτοκρατορικό Θέατρο" της Κομπιένης. Εκεί παρουσίαζε και σκηνοθετούσε κάθε χρόνο λυρικά έργα, με στόχο την ανάδειξη της γαλλικής λυρικής παράδοσης και του ιδιαίτερου γαλλικού ύφους στην όπερα από την περίοδο μετά το μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή.

Edmond Rostand

Edmond Rostand (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Μασσαλία από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και ποιητής. Σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο κολέγιο Στανισλάς στο Παρίσι. Συνέχισε με νομικές σπουδές και παράλληλα έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο: "Le Gant rouge" ("Το κόκκινο γάντι") και αρκετά ποιήματα χωρίς καμία επιτυχία. Το 1890 εγκαταλείπει τις νομικές σπουδές και, αν κι έχει πάρει την άδεια, δεν θα ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Θα αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890: "Les Musardises" ("Οι ματαιοσχολίες"). Την ίδια χρονιά παντρεύεται την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία θα αποκτήσει δύο γιους. Το 1891, γράφει το έργο "Les deux Pierrots" ("Οι δύο Πιερρότοι"), αλλά η επιτυχία έρχεται, το 1894 με τους "Ρομαντικούς" ("Les Romanesques"). Στη συνέχεια γράφει για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: "La Princesse Lointaine" ("Η απόμακρη πριγκίπισσα"), που ανεβαίνει το 1895, και "La Samaritaine" ("Η Σαμαρίτιδα") το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανεβαίνει στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και ο "Συρανό ντε Μπερζεράκ", που υπήρξε ένας θρίαμβος σπάνιος για τα θεατρικά χρονικά. Το "Aiglon" ("Αετιδέας"), έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που ανεβαίνει το 1900, γνωρίζει ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία θα τον οδηγήσει, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Είναι τριάντα τριών ετών. Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον αναγκάζει να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου θα γράψει το "Chantecler", το οποίο ανεβαίνει στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Την ίδια τύχη θα έχει και η "Τελευταία νύχτα του Δον Ζουάν" που θα παρουσιαστεί μετά το θάνατό του. Ο Εντμόν Ροστάν πεθαίνει από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
126
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.232 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση