Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο ελληνισμός της Ανδριανούπολης
(Από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα: Κανονισμοί, καταστατικά, λογοδοσίες, επίσημα έγγραφα)

Ο ελληνισμός της Ανδριανούπολης
Πρωταρχικός μου σκοπός ήταν να συγκεντρώσω και να παρουσιάσω τους κανονισμούς των σωματείων της Ανδριανούπολης και τις λογοδοσίες του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Συγκέντρωσα ακόμη τα καταστατικά της Εκπαιδευτικής και Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Κωνσταντινουπόλεως "Αγαπάτε Αλλήλους" των ετών 1882-1889, τα οποία μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση της Ανδριανούπολης και των γύρω κοινοτήτων της. Τα κείμενα αυτά είναι δυσεύρετα και η συγκέντρωσή τους δεν ήταν έργο εύκολο. Απαίτησε χρόνο και κόπο. Θεώρησα σκόπιμα να συμπεριλάβω στην αρχή της εργασίας τέσσερις μελέτες μου, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε επιστημονικά περιοδικά και αναφέρονται στον Ελληνισμό της Αδριανούπολης, που δρούσε από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εργασία αυτή διαιρείται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος περιέχονται τέσσερις μελέτες, ενώ στο δεύτερο μέρος κανονισμοί, καταστατικά, λογοδοσίες και επίσημα έγγραφα.

Η κατάταξη των εργασιών στο πρώτο μέρος γίνεται σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά της αρχικής έκδοσης τους, ενώ στο δεύτερο σε θεματικές ενότητες. Ας σημειωθεί ότι στην παρούσα έκδοση στις τέσσερις εργασίες, που συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο μέρος, έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες και τροποποιήσεις γιατί έλαβα υπόψη μελέτες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν έως σήμερα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με αυτές. Στο δεύτερο μέρος οι πηγές που αναδημοσιεύονται εκδίδονται με το μονοτονικό σύστημα. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Σημείωση: Πρόλογος: Βασίλειος Θ. Σταυρίδης, καθηγητής της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Περιέχει περίληψη (summary) στην αγγλική γλώσσα.

24χ17 εκ., 662 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θρακικός Ελληνισμός
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.95 (Θράκη - Ιστορία), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς)
ISBN: 978-960-6741-92-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6741-92-3
Βάρος: 1.375 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
37.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης γεννήθηκε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Ιστορικών Ερευνών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 διδάσκει την τουρκική γλώσσα και την ιστορία της τουρκικής λογοτεχνίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρείτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει επίσης την τουρκική στη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής Γλώσσας (Ι.Μ.Χ.Α.) Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μελέτες και άρθρα σχετιζόμενα με την ιστορία του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας, καθώς και άρθρα αναφερόμενα στην ιστορία και παρουσία των Τούρκων στη Μακεδονία. Στα πλαίσια των ερευνών του πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στην Κωνσταντινούπολη, σε πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας. Συμμετείχε σε εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και συνέγραψε τις μελέτες, "Η Μητρόπολη Μετρών και Αθύρων" (2007), "Ο ελληνισμός της Αδριανούπολης από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Κανονισμοί - καταστατικά - λογοδοσίες - επίσημα έγγραφα" (2008) και το "Χρηστικό λεξικό τουρκικών εκφράσεων με παραδείγματα" (2007). Δημοσίευσε επίσης άρθρα και βιβλιοκριτικές σε επιστημονικά περιοδικά και σε τιμητικούς τόμους, καθώς και σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Κωνσταντινούπολης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.