Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η θεολογία του Ιωάννη Ζηζιούλα
(Πρόσωπο, εκκλησία και ελευθερία)

Η θεολογία του Ιωάννη Ζηζιούλα
Ο Ιωάννης Ζηζιούλας είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ο πιο σημαντικός ορθόδοξος θεολόγος του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα και καταξιωμένος υπέρμαχος του Οικουμενισμού. Με βάση τη βαθιά γνώση των πνευματικών πηγών της Εκκλησίας, ο Ζηζιούλας έχει υποστηρίξει ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας εκφράζουν μια βαθυστόχαστη θεώρηση της ελευθερίας και της κοινότητας, η οποία αντιπροσωπεύει μια ριζοσπαστική πρόκληση απέναντι στις νεωτερικές αντιλήψεις περί προσώπου. Ο Ζηζιούλας χρησιμοποιεί το έργο των Πατέρων για να κάνει έναν σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ του προσώπου, το οποίο ορίζεται από την κοινότητα, και του ατόμου που ορίζεται σε απομόνωση από τους άλλους και θεωρεί την κοινότητα απειλή για την ελευθερία του. Ο Ζηζιούλας υποστηρίζει ότι ο Θεός είναι η καταγωγική αρχή της ελευθερίας και της κοινότητας, και πως η Χριστιανική Εκκλησία είναι ο χώρος μέσα στον οποίον το πρόσωπο και η ελευθερία αναδύονται στην ύπαρξη.

Ο παρών τόμος προσφέρει μια κριτική αποτίμηση της θεολογίας του Ιωάννη Ζηζιούλα. Επιφανείς Αγγλικανοί, Μεταρρυθμιστές, Καθολικοί και Ορθόδοξοι διεθνείς λόγιοι, συμπεριλαμβανομένων των Colin Gunton, π. Νικολάου Λουδοβίκου, Paul McPartlan, Wolfhart Pannenberg και Philip Rosato, παρουσιάζουν δοκίμια στα οποία αναλύουν την τριαδολογία του Ζηζιούλα και τη θεολογική προσέγγιση του για την Εκκλησία ως τον χώρο όπου γίνονται πραγματικότητα η ελευθερία και η κοινωνία. Πολλά από αυτά πραγματεύονται το έργο του Ζηζιούλα "Being as Communion" καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά έργα του, διαθέσιμα πλέον στον τόμο "Communion and Otherness". Τα κείμενα του παρόντος τόμου στο σύνολο τους αποτελούν μιαν απαράμιλλη εισαγωγή στo έργο αυτού του μεγάλου θεολόγου.

24χ17 εκ., 336 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Ονομασία σειράς: Θεολογικές Προσεγγίσεις
Τόπος έκδοσης: Τρίκαλα
Ταξινόμιση DDC: 230 (Θεολογία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
Άλλα πρόσωπα: Συλλογικό έργο (Μεταφραστής) , Ιωάννης Γ. Πλεξίδας (Επιμελητής) , Αντώνης Βράκας (Μεταφραστής) , Douglas H. Knight (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-98009-2-1
ISBN (10ψήφιο): 960-98009-2-0
Βάρος: 0.608 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
26.61
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Alan Brown είναι επισκέπτης συνεργάτης στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο του Durham, όπου διδάσκει Βυζαντινή και Μεσαιωνική Θεολογία και Ιστορία.

O Paul Collins είναι Υφηγητής Θεολογίας στο Chichester University College, στο Chichester του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγραφέας του έργου "Trinitarian Theology West and East: Karl Barth, the Cappadocian Fathers and John Zizioulas" (OUP, 2001).

O Douglas Farrow είναι Επίκουρος Καθηγητής στον τομέα της Χριστιανικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ, και συγγραφέας του έργου "Ascension and Ecclesia: On the Significance of the Doctrine of the Ascension for Ecclesiology and Christian Cosmology" (T&T Clark, 1999).

O Colin Gunton είναι Καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας στο King΄s College του Λονδίνου και συγγραφέας πολλών τόμων θεολογίας, συμπεριλαμβανομένων των "The Promise of Trinitarina Theology" και "The One the Three and teh Many" και πιο πρόσφατα του "The Christian Faith" (Blackwell, 2001).

O Douglas H. Knight δίνει διαλέξεις πάνω σε θέματα που αφορούν στο Χριστιανικό Δόγμα, στο Λονδίνο, και είναι συγγραφέας του έργου "The Eschatological Economy: Time and the Hospitality of God" (Eerdmans, 2006).

O Paul McPartlan είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και συγγραφέας του έργου "The Eucharist Makes the Church: Henri de Lubac and John Zizioulas in Dialogue" (Edinburgh: T&T Clark, 1993).

O Marcus Muhling είναι ανεξάρτητος Υφηγητής στη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και συγγραφέας του έργου "Gott ist Liebe, Studien zum Verstandnis der Liebe als Modell des trinitarischen Redens von Gott" (Marburg, 2005).

O Wolfhart Pannemberg είναι Ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή της Ευαγγελικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και συγγραφέας πολλώ αξιόλογων βιβλίων θεολογίας, εκ των οποίων αξιοπρόσεχτοι είναι οι τρεις τόμοι περί "Systematic Theology" (Edinburgh: T&T Clark, 1991-94).

O Philip Rosato SJ, Ομότιμος καθηγητής της Δογματικής Θεολογίας στο Pontifical Gregorian University της Ρώμης, είνα πάρεδρος στο Woodstock Theological Centre, και δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του St. Joseph, στη Φιλαδέλφεια. Είναι συγγραφέας του έργου "The Lord is the Spirit: The Pneumatology of Karl Bath" (Edinburgh: T&T Clark, 1982).

O Robert Turner απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στο Catholic University της Louvain, και είναι πάστορας στην ενορία του Holy Rosary, στο Pomeroy της Ουάσινγκτον.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε ψυχολογία, παιδαγωγική, θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι (Σορβόννη (Paris 4) και Institut Catholique de Paris) και το Cambridge. Είναι διδάκτορας Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990). Εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Αρχέγονο Χριστιανισμό Tyndale House του Cambridge και δίδαξε ή έδωσε σεμινάρια στο Κέντρο Προχωρημένων Θεολογικών και Θρησκευτικών Σπουδών (C.A.R.T.S.) της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cammbridge, στο Πανεπιστήμιο του Durham, δίνοντας επίσης διαλέξεις και σε άλλα Παν/μια ή Ερευνητικά Κέντρα. Σήμερα είναι καθηγητής της Δογματικής και της Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, επιστημονικός συνεργάτης-συγγραφέας στο μεταπτυχιακό Θεολογικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και part-time λέκτορας στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έργα του σε μορφή βιβλίου: Η Ευχαριστιακή Οντολογία (Δόμος, Αθήνα 1992), Η κλειστή πνευματικότητα και το νόημα του εαυτού (Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1999).

O π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είναι ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Σπουδασε φιλολογία (1986-1990) και θεολογία (1991-1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συστηματική θεολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1996-2000). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της συστηματικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001. Διδάσκει δογματική θεολογία ως επισκέπτης λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (από το 2002) και του Λονδίνου (από το 2004), και έχει διατελέσει Visiting Research Fellow του King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.