Κινηματογράφος και φεμινισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κινηματογράφος και φεμινισμός

Janet McCabe

14.71€ -24% 11.18€

Το βιβλίο «Κινηματογράφος και φεμινισμός» εισάγει τη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου ως «λόγο», ο οποίος έχει αποκτήσει μια πολιτισμική αξία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Η Janet McCabe εξετάζει το ευρύ γνωστικό πεδίο που παράχθηκε από τη φεμινιστική θεωρία του κινηματογράφου, από τις φορμαλιστικές αναγνώσεις και τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις έως το θεωρητικό διάλογο που ξεκίνησαν οι θεωρητικές σπουδές, η θεωρία του φύλου και η queer θεωρία. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εύα Στεφανή (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Εύα Στεφανή γεννήθηκε το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κινηματογράφο στην Ecole Varan, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Μ.Α. in Cinema Studies) και στο National Film and Television School στη Βρετανία όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ. Το 1997 τελείωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι Λέκτορας στο τμήμα θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ ("Ακρόπολις", "Ε.-Χ.Γονατάς", "Το Κουτί", "Η Άδεια", "Συγκάτοικοι", "Αθήναι", "Γράμματα από το Άλμπατρος" κ.ά.).

Ειρήνη Πυρπάσου (Μεταφραστής)


Ιωάννα Αθανασάτου

Ιωάννα Αθανασάτου (Επιμέλεια)

Η Γιάννα Αθανασάτου γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1959. Οι σπουδές της στα νομικά ολοκληρώθηκαν το 1981 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια ξεκίνησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας του κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου (1981-1983) και μεταπτυχιακή υποτροφία στον τομέα Επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (1987-1992). Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα, τη μελέτη και τη φροντιστηριακή διδασκαλία θεμάτων πολιτικής ανάλυσης και πολιτισμού, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, δουλεύοντας παράλληλα σαν δικηγόρος. Το 1995 παρέμεινε σαν επισκέπτρια επιστήμων στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτιεακού Πανεπιστημίου του Ohio. Το 1999 ολοκλήρωσε τη συγγραφή της μελέτης της για τον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο και τη σχέση του με όψεις της μετεμφυλιακής ιδεολογίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Γραφείο του προγράμματος Media της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής. Το 2000, κ.έ., δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης το μάθημα "Κινηματογράφος και πολιτική κουλτούρα". Σήμερα διδάσκει ιστορία κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και είναι επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Φύλου και Ισότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Janet McCabe (Συγγραφέας)

Η Janet McCabe είναι λέκτορας στο Trinity College του Δουβλίνου στον τομέα των Κινηματογραφικών Σπουδών. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις πάνω στο ζήτημα της φεμινιστικής θεωρίας κινηματογράφου και σχετικά με τη γυναικεία αφηγηματικότητα/αφήγηση στην ποιοτική αμερικανική τηλεόραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
279
Διαστάσεις:
21x12
Βάρος:
0.321 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση