Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψηφιακός τοπικισμός

Offer
Στην αφετηρία των σκέψεων για τον ψηφιακό τοπικισμό βρίσκεται μια απορία: οι ψηφιακές τεχνολογίες, όσο και αν αναγγέλλονται ως τεχνολογική επανάσταση και ρήξη με το υπάρχον, στην πράξη εντάσσονται στο υπάρχον (τοπικό) μεταβάλλοντάς το, στην αρχή σταδιακά και σε βάθος χρόνου ριζικά;

Απέναντι στο μεταβαλλόμενο τοπικό, κάθε προσπάθεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να συγκροτήσει από τα πριν μια συνολική θεώρηση αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, ώστε να προτείνει μια σταθερή μορφή αρχιτεκτονικού έργου, μοιάζει αδιέξοδη. Η μόνη διέξοδος είναι να σκεφτεί την ίδια τη μεταβολή του τοπικού, μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Μετά το βιβλίο για τον Τάκη Χ. Ζενέτο - "Ψηφιακά Οράματα & Αρχιτεκτονική", ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επανέρχεται -με αφορμή τη διάλεξη που έδωσε τον Οκτώβριο του 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής- και τροφοδοτεί τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό προβληματισμό. Τη νέα ένταση μεταξύ τοπικής και δικτυακής ταυτότητας επιχειρεί να την προσεγγίσει σε θεωρητικό και σχεδιαστικό επίπεδο, μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, ψηφιακός τοπικισμός, μηχανές του γίγνεσθαι και τοπικότητα - σμήνος - πλήθος, που καθεμιά τους περιλαμβάνει ένα γενικό εισαγωγικό κείμενο και μια επιλογή έργων, τα οποία φωτίζουν ιδιαίτερα σημεία του.


Σημείωση: Πρόλογος: Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

22χ22 εκ., 232 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720 (Αρχιτεκτονική)
ISBN: 978-960-490-117-3
ISBN (10ψήφιο): 960-490-117-6
Βάρος: 0.686 κιλά
Εκδότης: Libro
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
28.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.11
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα την κατοικία, τις προδιαγραφές αποδόσεων, τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική. Έχει διδάξει σε σχολές του εξωτερικού και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1991. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού μαθήματος "Από τον συνολικό σχεδιασμό στην καθολική διαχείριση, αρχιτεκτονική και κοινωνία των πληροφοριών" του ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - σχεδιασμός του χώρου" του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Σε συμμετοχές του σε συνέδρια και σε δημοσιεύσεις του έχει αναφερθεί στις αλλαγές που υφίσταται ο σχεδιασμός του χώρου στην κοινωνία των πληροφοριών. Ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα από το 1977 με εκπονήσεις πολεοδομικών μελετών και μελετών κτιριακών έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του σε μελέτες κτιριακών έργων που αντιμετωπίζουν τη συνύπαρξη ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικού χώρου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.