Ντοκιμαντέρ, μια άλλη πραγματικότητα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ντοκιμαντέρ, μια άλλη πραγματικότητα

Θεωρητικά κείμενα για την ταυτότητα του ντοκιμαντέρ στον 21ο αιώνα

Συλλογικό έργο

16.96€ -10% 15.26€

Στον 21ο αιώνα, οι ταινίες ντοκιμαντέρ δεν είναι πια αυτές που ήταν στις προηγούμενες δεκαετίες. Όχι μόνο κερδίζουν τα μεγάλα βραβεία σε φεστιβάλ που κατ` εξοχήν ευνοούσαν τη μυθοπλασία (όπως έγινε το 2004 στις Κάννες με το Farenheit 9/11 του Michael Moore), αλλά παίρνουν θριαμβευτικά τα Όσκαρ που τους αναλογούν, καταλαμβάνουν αναρίθμητες ώρες προγράμματος σε κανάλια γενικού ενδιαφέροντος και παίζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες μπροστά σε εκατομμύρια θεατές με κέρδη πολλαπλάσια του κόστους τους (. . .). Ταυτόχρονα, τα ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα εγείρουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θεωρητικά ερωτήματα για σειρά από θέματα: την άνθηση ενός νέου πολιτικού και καταγγελτικού λόγου με οπτικοακουστικό τρόπο, τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και τη νέα αισθητική που διαμορφώνεται (στο πλαίσιο των νέων υβριδικών μορφών), τις νέες μεθόδους στην οργάνωση του σεναρίου και στη χρήση της κάμερας και του ήχου, τη διαμόρφωση και εδραίωση ενός μορφολογικού ύφους, του «ντοκιμαντερίστικου ύφους» που κυριάρχησε σε πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας και ολόκληρα κινήματα (. . .).


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Στάθη

Ειρήνη Στάθη (Επιμέλεια)

Η Ειρήνη Στάθη σπούδασε θεωρία και σημειολογία του θεάματος στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Παντείου Πανεπισημίου Αθηνών. Δίδαξε, με την ιδιότητα της υποψηφίας διδάκτορος, στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, και σήμερα διδάσκει στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει βιβλία με θέμα την ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου. Άρθρα της για τον κινηματογράφο και το θέατρο έχουν δημοσιευτεί σε ειδικευμένα περιοδικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γιάννης Σκοπετέας (Επιμέλεια)

Ο Ιωάννης Σκοπετέας διδάσκει Εικονοληψία, Σεναριογραφία, Σκηνοθεσία και Ψηφιακό Βίντεο στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2002 (από το 2007, ως εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ). Το μεταπτυχιακό του στο Goldsmiths University of London είχε ως αντικείμενο τη Φωτογραφία/Εικόνα και Επικοινωνία, ενώ η διδακτορική του έρευνα στο πανεπιστήμιο του Westminster αφορούσε την αισθητική της κινηματογραφικής εικόνας και την πολιτιστική βιομηχανία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Παράλληλα με τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, εργάζεται ως σεναριογράφος - σκηνοθέτης σε πολιτιστικά ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ, εταιρικές και διαφημιστικές ταινίες. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Film & Video Business και αρθρογράφος σε θέματαφωτογραφίας και βίντεο στο περιοδικό Φωτογράφος και παλαιότερα, ως πολιτιστικός συντάκτης σε ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
309
Διαστάσεις:
21x15
Βάρος:
0.492 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση