Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παρατηρήσεις στο "Χρονικόν του Μορέως"
(Σύντομη ιστορική - φιλολογική μελέτη)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Δ. Μπούτσικας


Παρατηρήσεις στο "Χρονικόν του Μορέως"

[...] Η ίδρυση κατά το 1262 του "Δεσποτάτου του Μορέως" στο Μιστρά από τους Βυζαντινούς, υπήρξε η αρχή του τέλους των Φράγκων στο Μοριά, η οποία διήρκεσε κοντά ενάμισι αιώνα. Από τότε άρχισε ν΄ αφυπνίζεται πιο έντονα η εθνική συνείδηση των Μοραϊτών.

Έχοντας ως βασική πηγή το ελληνικό "Χρονικόν του Μορέως" (κώδικας της Κοπεγχάγης) και συνεπικουρικά τους άλλους τέσσερις κώδικες, καθώς και τα τρία ξενόγλωσσα "Χρονικά" (γαλλικά, αραγωνικό και ιταλικό), όπως και ορισμένα νεότερα βοηθήματα, θα επιχειρήσουμε έρευνα και σχολαστική ανάλυση συγκεκριμένων κεφαλαίων τους. Με την ερμηνευτική προσέγγισή τους, θα προβούμε σε εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και συμπεράσματα.

Στόχος του πονήματος είναι με τις παρατηρήσεις, να καταστούν προσιτά σκοτεινά σημεία του "Χρονικού", ώστε να αποδειχτεί και η απουσία "σλαβικών" γλωσσικών στοιχείων σ΄ αυτό.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Σημείωση: Επίμετρο: "Η απουσία "σλαβισμών" στο "Χρονικόν"".

24χ17 εκ., 96 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.92 (Πελοπόννησος - Ιστορία), 938.37 (Ελλάς - Ιστορία - Φραγκοκρατία)
ISBN: 978-960-85239-2-0
ISBN (10ψήφιο): 960-85239-2-3
Βάρος: 0.208 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1995
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μπούτσικας, Ανδρέας Δ.
Ο Ανδρέας Δ. Μπούτσικας γεννήθηκε στο Αυγείο Ηλείας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην εφημερίδα "Η Αυγή" του Πύργου το Νοέμβριο του 1947 μ΄ ένα πυκνογραμμένο δίστηλο ιστορικό-λαογραφικό σημείωμά του για την αρχαία Ήλιδα. Αρκετά χρόνια έγραφε με το ψευδώνυμο "Ανδρεάς Δρόσος" λαογραφικά θέματα και διηγήματα, μικρές λογοτεχνικές μελέτες, ιστορικά και αρχαιολογικά σημειώματα σ΄ εφημερίδες και περιοδικά. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα τύπωσε το 1958 το πρώτο μέρος της λογοτεχνικής μελέτης του "Η μάνα στην δημοτική μας ποίηση" και το 1962 το δεύτερο, το οποίο αναφέρεται στα τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου. Το 1975 κυκλοφόρησε το επίτομο ιστορικό έργο του "Η αρχαία Ήλις" (Μυθολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία). Το 1985 εξέδωσε τον Α΄ τόμο της ιστορικής έρευνας "Η Φραγκοκρατεία στην Ηλεία". Το 1990 τύπωσε την πρωτότυπη μελέτη "Φράγκικα μνημεία στην Ηλεία", που μπορεί να χρησιμεύσει και ως ένας απαραίτητος "οδηγός" τεσσάρων αξιόλογων μνημείων της περιοχής. Το 1992 εξέδωσε την ιστορική έρευνα "Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία". Σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες έχουν δημοσιευθεί λαογραφικά διηγήματα και μικρές ιστορικές και τοπωνυμικές μελέτες του. Είναι τακτικό μέλος του "Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων" και της "Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος". Για την αξιόλογη προσφορά του στην έρευνα και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας (Αρχαίας και Μεσαιωνικής), έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς της Ηλείας με τιμητικά διπλώματα και άλλα ενθυμήματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.