Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μάνα στη δημοτική μας ποίηση
(Ιστορική, φιλολογική μελέτη)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Δ. Μπούτσικας


Η μάνα στη δημοτική μας ποίηση
[...] Αρχικά, ως μια μικρή δοκιμιογραφική μελέτη με τον τίτλο "Η μάνα στο δημοτικό τραγούδι", που αναφερόταν στο νεότερο δημοτικό, είχε δημοσιευθεί το 1953 σε πέντε μεγάλες συνέχειες στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" της Πάτρας. Το 1958 εκδόθηκε το Α΄μέρος, διευρυμένο, με τον τίτλο "Η μάνα στη δημοτική μας ποίηση", ενώ το 1962 είδε το φως της δημοσιότητας και το Β΄μέρος που αναφερόταν στα τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου. Οι δυο αυτές μικρές μελέτες είχαν αποσπάσει τότε τα πιο ευμενή σχόλια της κριτικής.

Σήμερα αυτές, ενωμένες σ΄ έναν τόμο και επαυξημένες με ενδιαφέρουσες περικοπές και αναλύσεις κι άλλων τραγουδιών και διάφορα νεότερα στοιχεία, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι δυο ενότητες της εργασίας αυτής, αντικατοπτρίζουν δυο διαφορετικούς, θα ΄λεγε κανείς, κόσμους, δυο ξεχωριστές εποχές κι αποκαλύπτουν τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του λαού μας, μέσα στη μακρόσυρτη διαδρομή των αιώνων.

Η εργασία αυτή, όπως παρατηρεί κανείς, κινείται μέσα σε δυο ευαίσθητους πόλους: στη μάνα και στο δημοτικό τραγούδι, όπου μέσα από αυτό προβάλλει η πολύμορφη προσφορά της στη ζωή του λαούς μας, όπως και η μεγάλη εθνικοκοινωνική της αποστολή!

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Σημείωση: Προλογικά: Δημήτρης Σιατόπουλος.

24χ17 εκ., 112 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αμαλιάδα
Ταξινόμιση DDC: 889.15 (Δημοτική ποίηση), 889.150 1 (Δημοτικά τραγούδια)
ISBN: 978-960-85239-4-4
ISBN (10ψήφιο): 960-85239-4-Χ
Βάρος: 0.244 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μπούτσικας, Ανδρέας Δ.
Ο Ανδρέας Δ. Μπούτσικας γεννήθηκε στο Αυγείο Ηλείας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην εφημερίδα "Η Αυγή" του Πύργου το Νοέμβριο του 1947 μ΄ ένα πυκνογραμμένο δίστηλο ιστορικό-λαογραφικό σημείωμά του για την αρχαία Ήλιδα. Αρκετά χρόνια έγραφε με το ψευδώνυμο "Ανδρεάς Δρόσος" λαογραφικά θέματα και διηγήματα, μικρές λογοτεχνικές μελέτες, ιστορικά και αρχαιολογικά σημειώματα σ΄ εφημερίδες και περιοδικά. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα τύπωσε το 1958 το πρώτο μέρος της λογοτεχνικής μελέτης του "Η μάνα στην δημοτική μας ποίηση" και το 1962 το δεύτερο, το οποίο αναφέρεται στα τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου. Το 1975 κυκλοφόρησε το επίτομο ιστορικό έργο του "Η αρχαία Ήλις" (Μυθολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία). Το 1985 εξέδωσε τον Α΄ τόμο της ιστορικής έρευνας "Η Φραγκοκρατεία στην Ηλεία". Το 1990 τύπωσε την πρωτότυπη μελέτη "Φράγκικα μνημεία στην Ηλεία", που μπορεί να χρησιμεύσει και ως ένας απαραίτητος "οδηγός" τεσσάρων αξιόλογων μνημείων της περιοχής. Το 1992 εξέδωσε την ιστορική έρευνα "Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία". Σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες έχουν δημοσιευθεί λαογραφικά διηγήματα και μικρές ιστορικές και τοπωνυμικές μελέτες του. Είναι τακτικό μέλος του "Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων" και της "Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος". Για την αξιόλογη προσφορά του στην έρευνα και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας (Αρχαίας και Μεσαιωνικής), έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς της Ηλείας με τιμητικά διπλώματα και άλλα ενθυμήματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.