Ενδοοικογενειακή βία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ενδοοικογενειακή βία

Διεπιστημονική προσέγγιση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση: Αθήνα 4,5 και 6 Νοεμβρίου 2005

Συλλογικό έργο

22.00€ -10% 19.80€

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο, χωρίς να είναι νέο, σήμερα έχει πάρει μεγάλη έκταση και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, προς όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία προσεγγίζοντας το θέμα τόσο θεωρητικά και ερευνητικά, όσο και στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών και σχεδιασμού προγραμμάτων. Στην παροχή υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και επαγγελματίες από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης (π.χ. επιμελητές ανηλίκων) εργάζονται με οικογένειες, ομάδες και με μεμονωμένα άτομα όλων των ηλικιών επιδιώκοντας την ενδυνάμωση αυτών, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν, καθώς και στην πρόληψη άλλων. Η αντιμετώπιση και η πρόληψη ενός τόσο περίπλοκου και σοβαρού θέματος-προβλήματος όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, δεν μπορεί να γίνει με τη συμβολή ενός μόνον επιστημονικού κλάδου. Είναι απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση ώστε να αναπτυχθεί κοινός επιστημονικός λόγος ανάμεσα στους επαγγελματίες και να επιτευχθεί η δέσμευσή τους στον διαρκή διάλογο και στην επικοινωνία, μέσ΄ από διεπιστημονικές ομάδες συνεργασίας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καραγιάννης

Δημήτρης Καραγιάννης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Καραγιάννης είναι Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής, Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δίδαξε στη μετεκπαίδευση της Μαρασλείου Ακαδημίας. Έχει ιδρύσει με την σύζυγό του Ελένη Καραγιάννη το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό Ινστιτούτο "Αντίστιξη", στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικοί της ψυχικής υγείας ως ψυχοθεραπευτές στην οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία με βάση την υπαρξιακή συστημική θεώρηση. Ασχολείται ιδιαίτερα με τα προβλήματα γάμου και μελετά τους όρους λειτουργικότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το πεδίο των μελετών του δεν περιορίζεται μόνο στον επιστημονικό χώρο, αλλά αναζητά τις δυνατότητες που προσφέρει η βίωση της Ορθόδοξης πίστης στην καθημερινή ζωή και την απάντηση που προσφέρει μέσω του ευχαριστιακού τρόπου ζωής. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά και εκκλησιαστικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει ως συγγραφέας σε συλλογικά βιβλία όπως το "Για τη ζωή και την οικογένεια", "Θεολογία και Ψυχιατρική σε διάλογο", "Βαλκάνια και ψυχική υγεία", "Παιδιά με υπερκινητικό σύνδρομο και διαταραχές διαγωγής" και "Αιμομιξία και θεραπευτικό πλαίσιο".

Φωτεινή Μηλιώνη (Εισηγητής)

Νομικός, εγκληματολόγος, ειδική επιστήμων Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άννα Αμηρά (Εισηγητής)

Κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός, ερευνήτρια MSW, MA, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Συμμετοχής.

Ελένη Αγάθωνος - Γεωργοπούλου (Εισηγητής)

Δρ. ψυχολογίας, εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας.

Ευτυχία Καλλιτεράκη (Εισηγητής)

Η Ευτυχία Καλλιτεράκη γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Είναι ψυχαναλύτρια και εργάζεται στην Αθήνα.

Στέλλα Παπαμιχαήλ (Εισηγητής)

Δρ. Κοινωνιολογίας

Γιώργος Νικολαΐδης (Εισηγητής)

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King΄s College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield). Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από το 2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Γιώτα Κατσίκη (Εισηγητής)


Τασώ Γαϊτάνη (Εισηγητής)

Κοινωνική ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης - Γραμμή SOS, συνεργάτης Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών.

Καίτη Κωσταβάρα (Εισηγητής)

Νομικός, κοινωνιολόγος, Εθνικό Παρατηρητήριο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών.

Σμάρω Μάρκου (Εισηγητής)

Κοινωνική λειτουργός - οικογενειακή θεραπεύτρια.

Γεωργία Μπούρη (Εισηγητής)

Κοινωνική λειτουργός, Ξενώνας Γυναικών Δήμου Αθηναίων.

Ματίνα Παπαγιαννοπούλου (Εισηγητής)

Υπεύθυνη Τμήματος Ερευνών και Εκδόσεων του ΚΕΘΙ, κοινωνιολόγος ΜΑ, υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Μαρία Δημοπούλου - Λαγωνίκα (Επιμέλεια)


Γιώτα Κατσίκη (Επιμέλεια)


Baitzar Mardikian - Gazerian (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
358
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.74 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση