Καραϊσκάκης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καραϊσκάκης

Από την μυθολογία και την ιστορία της Ελλάδος

Βασίλης Ρώτας

Μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του εικοσιένα , μάλιστα ο εξοχώτερος στρατιωτικός ηγέτης, που ελάμπρυνε τον αγώνα εκείνον της ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους με νίκες πολλές και κατορθώματα στρατηγικής ιδιοφυΐας και τέχνης, εστάθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1780 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτιο της Καρδίτσας από μία καλόγρια και πατέρας του πιθανολογείται ο αρματωλός του Βάλτου Δήμητριος Καραΐσκος. Συχνά τον έλεγαν χλευαστικά "ο γιος της Καλογριάς".
Παιδί ακόμα, κυνηγημένο, ορφανό κι απροστάτευτο, έμαθε να υπερασπίζει τη ζωή του με τ` άρματα και γρήγορα μαζί με άλλα παιδιά που δεν ήθελαν να ζουν σκλάβοι, βγήκε κλέφτης στα βουνά.
Στο μεγάλο κυνηγητό των κλεφτών από τον Αλήπασα πιάστηκε και ρίχτηκε στα σίδερα στα Γιάννενα, την έδρα του φοβερού πασά. Ο Αλήπασας, που διάλεγε και μάζευε σωματοφύλακές του κι αξιωματούχος του τούς καλύτερους άντρες, όπου τους εύρισκε, κράτησε στην αυλή του και τον Καραϊσκάκη και τον έκαμε υπαξιωματικό.
Στο σχολείο του Αλήπασα , με τους αδιάκοπους πολέμους του κι έπειτα κλέφτης με τον Κατσαντώνη εσπούδασε την τέχνη του πολέμου. Όταν ξέσπασε στο Εικοσιένα ο αγώνας του ελληνικού λαού για την ελευθερία του, ο Καραϊσκάκης καπετάνιος πια ξακουσμένος, εκινήθη κι επολέμησε στη Στερεά κι επρόσφερε τις υπηρεσίες του σε πολλά και ιδίως στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
Η σημαντικότερη δράση του άρχισε όταν του ανέθεσαν την αρχιστρατηγία της Στερεάς εναντίον του Κιουταχή. Οι νίκες του στις μάχες της Δομβρένας, του Διστόμου και του Κερατσινίου έμειναν περίφημες. Την 22 Απριλίου 1827 πληγώθηκε θανάσιμα από άγνωστο βόλι σε μια τυχαία συμπλοκή την παραμονή της μάχης στο Φάληρο. Ο θάνατός του, την επομένη, έριξε σε βαρύ πένθος όλο το αγωνιζόμενο ελληνικό έθνος.

Βασίλης Ρώτας

Βασίλης Ρώτας (Συγγραφέας)

Βασίλης Ρώτας (1889-1977). Ο Βασίλης Ρώτας γεννήθηκε στο Χιλιομόδι του νομού Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συνιδρυτής της Φοιτητικής Συντροφιάς το 1910. Υπηρέτησε στους βαλκανικούς πολέμους ως Έφεδρος Αξιωματικός και κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κλείστηκε στα στρατόπεδα του Γκαίρλιτς και του Βέρλ. Πολέμησε επίσης στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ κατά τη διετία 1921-1922 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου. Αποστρατεύτηκε το 1927 σε διαθεσιμότητα και με το βαθμό του συνταγματάρχη και από τότε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και το θέατρο. Βασικός συνεργάτης του περιοδικού του Κωστή Μπαστιά Ελληνικά Γράμματα και ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών (1930-1937), που έκλεισε η δικτατορία του Μεταξά, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οργάνωσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο (στο οποίο δίδαξαν μεταξύ άλλων ο Μάρκος Αυγέρης, ο Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη και ο Μάνος Κατράκης) και το Θέατρο στο Βουνό (1944, με τη συνεργασία μελών της ΕΠΟΝ). Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1908 από τις σελίδες του Νουμά, ενώ άρθρα, χρονογραφήματα, κριτική θεάτρου και μαρτυρίες δημοσίευσε στον παράνομο τύπο, στα Καλλιτεχνικά Νέα, τα Ελεύθερα Νέα, τα Νεοελληνικά Γράμματα, τη Βραδυνή, την Πρωία, την Εστία και μεταπολεμικά (1961-1965) στο περιοδικό Θέατρο του Κ.Νίτσου και στο Λαϊκό Λόγο (1965-1967). Δημοσίευσε επίσης ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα, ενώ στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πέρασε και για το σημαντικό μεταφραστικό έργο του των απάντων του William Shakespeare, ενώ ιστορική έμεινε η μετάφρασή του από την κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες για την παράσταση του 1961 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στο σύνολο του συγγραφικού έργου του Βασίλη Ρώτα, πρωτότυπου και μεταφραστικού κυριαρχεί ο ιδιόμορφος δημοτικιστικός λόγος του, εμπνευσμένος από το δημοτικό τραγούδι και η λαϊκή ρομαντική κοσμοθεωρία του, καθώς επίσης επιρροές από το λαϊκό θέατρο του Καραγκιόζη, τη σαιξπηρική δραματουργία και το αρχαίο ελληνικό δράμα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Ρώτα βλ. Ζήρας Αλεξ. - Γεωργουσόπουλος Κώστας, «Ρώτας Βασίλης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9α. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988 και Βασίλης Ρώτας (1889-1977)· Πρόλογος- Εισαγωγή: Βούλα Δαμιανάκου - Επιμέλεια ύλης: Ελένη Βασιλοπούλου. Αθήνα, 1979. . (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
48
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.108 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση