Οι Τουρκοκύπριοι, η  Τουρκία και το Κυπριακό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία και το Κυπριακό

Niyazi Kizilyurek

14.91€ -33% 9.99€
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή κειμένων τα οποία δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις τα έτη 1994-2003 και πραγματεύεται την πορεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την οθωμανική περίοδο μέχρι και την εποχή πριν από το σχέδιο Ανάν, και από την άλλη αναλύει την πολιτική της Τουρκίας στο κυπριακό μέχρι και την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία. Το βιβλίο αναλύει το κυπριακό σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο για την Τουρκία όσο και για την τουρκοκυπριακή ηγεσία επικρατούσε η πολιτική "Μη λύση είναι λύση". Ως εκ τούτου αποτελεί μια καταγραφή και ένα "ντοκουμέντο" μιας περιόδου στην οποία επικρατούσε το ντενκτασικό δόγμα για τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, και η πολιτική που ήθελε τους Τουρκοκύπριους να αρνούνται την Κύπρο ως πατρίδα στο σύνολό της επιδιώκοντας την ενσωμάτωσή τους στον "κόσμο του τουρκικού έθνους". Σε αυτήν την περίοδο η νοσταλγία για την Κύπρο ως πατρίδα των Τουρκοκύπριων απαγορευόταν και η Τουρκία ασκούσε μια πολιτική με γνώμονα τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της διχοτόμησης.
Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Niyazi Kizilyurek

Niyazi Kizilyurek (Συγγραφέας)

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση "Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: "Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών" (ελληνικά), "Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού" (τουρκικά) και "Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία" (τουρκικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
264
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.321 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση