Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ινστιτούτο Worldwatch: η κατάσταση του κόσμου 2008
(Καινοτομίες για μια Πράσινη Οικονομία)

Ινστιτούτο Worldwatch: η κατάσταση του κόσμου 2008
Εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, ο οικολογικός χώρος στην Ελλάδα, με τα έντυπά του, τις διαλογικές και τις κινηματικές παρεμβάσεις του και τον πολιτικό του λόγο, θέτει επίμονα στην ατζέντα της συζήτησης για την ελληνική οικονομία την ανάγκη για μια αποφασιστική στροφή προς την πράσινη οικονομία.

Στην ελληνική κοινωνία, ξεκινώντας από την δεκαετία του 1990, μέσα από τις αναζητήσεις ενός διευρυνόμενου περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου κοινού, αναδύθηκε, όπως είχε γίνει νωρίτερα και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ένας νέος τύπος πολίτη, ο πολίτης-καταναλωτής. Ένα υποκείμενο που πριν καταναλώσει σκέφτεται, προσπαθεί να πληροφορηθεί επαρκώς και με ακρίβεια για τα δεδομένα της παραγωγικής διαδικασίας που υποκρύπτει η ταυτότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πρόκειται να αγοράσει, επιλέγει με κριτήριο την διατροφική ασφάλεια, την καλή υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την διατηρησιμότητα των πόρων, την απόδοση δίκαιης τιμής στον παραγωγό. Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για έναν καταναλωτή που, αν δεν είναι, εξελίσσεται με το χρόνο σε πράσινο καταναλωτή.

Βρήκε, βρίσκει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της πράσινης οικονομίας που ζητά στην ελληνική αγορά ο πράσινος καταναλωτής; Σε μεγάλο βαθμό ναι, καθώς και στην Ελλάδα η βιολογική γεωργία προσφέρει πλέον -μετά από 15 χρόνια σκληρής δουλειάς- πληθώρα βιολογικών προϊόντων. Πολλά βέβαια μένει ακόμη να γίνουν για να υπάρξει και στην Ελλάδα αξιόλογη πράσινη οικονομία: ευρεία ανάπτυξη δικτύων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταφορικά δίκτυα στραμμένα προς τις ήπιες μορφές μετακίνησης, πράσινη βιομηχανία και ανάπτυξη των διάφορων εκδοχών του πράσινου τουρισμού.

Η φετινή "Κατάσταση του Κόσμου" του Ινστιτούτου Worldwatch, που είναι αφιερωμένη στις πράσινες καινοτομίες που έχουν εισαχθεί στην οικονομία σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, εκδίδεται από κοινού από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη και τον Οργανισμό ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων), με στόχο τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού με νέες κατηγορίες αναγνωστών, οι οποίοι αναζητούν τεκμηριωμένη πληροφόρηση και γνώση στο μεγάλο θεματικό πεδίο της πράσινης οικονομίας. Και με την ευχή, πολύ σύντομα να δούμε να ενισχύεται και στη χώρα μας το πλέον ελπιδοφόρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του αύριο.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Gary Gardner & Thomas Prugh, "Δρέποντας τους καρπούς της πράσινης οικονομίας"
- John Talberh, "Για μια νέα προσέγγιση της έννοιας της προόδου"
- L. Hunter Lovins, "Η παραγωγική διαδικασία στο μικροσκόπιο"
- Tim Jackson, "Lifestyles για την αειφορία"
- Brian Halweil & Danielle Nierenberg, "Κρέας και ιχθυηρά, τα πλέον δαπανηρά αγαθά σε κατανάλωση φυσικών πόρων"
- Christopher Flavin, "Στο δρόμο της οικονομίας χαμηλού άνθρακα"

Ειδική ενότητα: ρυθμίσεις για την καταβολή του περιβαλλοντικού κόστους
-Zoe Chafe & Hilary French, "Πώς θα βελτιωθούν οι αποδόσεις των αγορών άνθρακα"
- Ger Bergkamp & Claudia W. Sadoff, "Υδατικοί πόροι σε μια πράσινη οικονομία"
- Ricardo Bayon, "Πράσινο τραπεζικό σύστημα για τη διάσωση της βιοποικιλότητας"

- Jonathan Rowe, "Η παράλληλη οικονομία των κοινών"
- Erik Assadourian, "Δουλεύοντας με τις κοινότητες για την αειφορία"
- Jason S. Calder, "Η πολύτιμη συμβολή της ανθρώπινης ενέργειας"
- Bill Baue, "Επενδύσεις για την αειφορία"
- Mark Halle, "Νέες προσεγγίσεις στην πολιτική εμπορίου"


Σημείωση: Πρόλογος: Σπύρος Δανέλλης, δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, Daniel Esty, Πανεπιστήμιο Yale. Εισαγωγή: Christopher Flavin, πρόεδρος Worldwatch Institute.

24χ17 εκ., 337 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 304.2 (Οικολογία ), 327 (Διεθνείς σχέσεις), 338.9 (Οικονομική ανάπτυξη), 363.7 (Περιβάλλον - Προστασία)
Άλλα πρόσωπα: Μιχάλης Προμπονάς (Επιμελητής) , Γιάννης Σακιώτης (Επιμελητής) , Linda Starke (Επιμελητής) , Garry Gardner (Επιμελητής) , Thomas Prugh (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-89763-4-4
ISBN (10ψήφιο): 960-89763-4-0
Βάρος: 0.642 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο δρ. Ger Bergkamp είναι επικεφαλής του Προγράμματος Υδάτων στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN - The World Conservation Unit), που εδρεύει στο Gland της Ελβετίας.

Hunter Lovins, L.
Η L. Hunter Lovins σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στο Pitzer College, στο Κλερμόντ της Καλιφόρνιας και συνέχισε τις σπουδές της στο Loyola Law School του Λος Άντζελες. Το 1979 παντρεύτηκε τον Amory Lovins με τον οποίο ίδρυσαν το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα Rocky Mountain Institute (RMI), του οποίου παρέμεινε πρόεδρος για 20 χρόνια. Ακτιβίστρια υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, ίδρυσε επίσης τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Natural Capitalism, Inc. και Natural Capitalism Solutions. Υπήρξε υπεύθυνη του MBA με θέμα το management βιώσιμης ανάπτυξης, στο Presidio School of Management, και δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, σεμινάρια και ομάδες πολιτών. Έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις Right Livelihood Award και Leadership in Business Award και ανακηρύχθηκε "Hero of the Planet" για τη νέα χιλιετία από το "The Time Magazine".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.