Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα
(Μέλη της εταιρείας: Αρχιτέκτονες - μηχανικοί διπλωματούχοι των ετών 1905-1933: Περίοδος πρώτη)

Αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα
Η έκδοση του βιβλίου της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας "Αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα", αποτελεί ένα άξιο μνείας επιστημονικό και εκδοτικό γεγονός. Σκιαγραφώντας τη διαδρομή και το έργο πενήντα διπλωματούχων αρχιτεκτόνων-μηχανικών, που σταδιοδρόμησαν κατά το Μεσοπόλεμο και τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, ο εν λόγω τόμος καλύπτει ένα κενό στη σχετική βιβλιογραφία.

Η αξία του όμως δεν περιορίζεται μόνο σ΄ αυτό το σημείο. Το Βιβλίο απευθύνεται τόσο στον τεχνικό κόσμο όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη, αφού συνδέει την αρχιτεκτονική έκφραση με τις συνθήκες μέσα στις οποίες έλαβε χώρα η οικοδόμηση της ελληνικής πόλης από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων ως το τέλος της δεκαετίας του ΄60. Στις κρίσιμες αυτές ιστορικές περιόδους, οι αρχιτέκτονες-μηχανικοί χρειάστηκε να αναζητήσουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο επιστημονικό-αισθητικό ιδεώδες και την αναγκαιότητα. Από τη μία πλευρά έπρεπε να λάβουν υπόψη τους την ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση, τις τρέχουσες πολιτιστικές ανησυχίες αλλά και τα αρχιτεκτονικά ρεύματα στον διεθνή χώρο. Από την άλλη όμως δεν ήταν δυνατόν να παραγνωρίσουν την επιτακτική ανάγκη στέγασης των μικρασιατών προσφύγων και των μεταναστών -εσωτερικών και εξωτερικών- σε συνθήκες περιορισμένων μέσων. Χαρακτηριστικές εκφράσεις της προσπάθειας των αρχιτεκτόνων-μηχανικών αυτής της περιόδου να συγκεράσουν την αναγκαιότητα με την επιστημονική και την αισθητική διάσταση της δουλειάς τους, ήταν οι προσφυγικές κατοικίες και συνοικισμοί, τα σχολικά κτήρια και η "αθηναϊκή πολυκατοικία".

Από την άποψη αυτή, τα κτίρια του Μεσοπολέμου και των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών παρουσιάζουν ένα διπλό ενδιαφέρον. Αποτελούν ταυτόχρονα δείγματα των αρχιτεκτονικών τάσεων και αισθητικών αναζητήσεων της εποχής τους αλλά και ιστορικά "μνημεία" στο βαθμό που καταγράφουν πολιτικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις. Η προστασία επομένως της αξιόλογης αρχιτεκτονικής παραγωγής αυτής της ιστορικής περιόδου αποτελεί στην ουσία διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Σε αυτή ακριβώς την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς συμβάλλει το εν λόγω βιβλίο με την τεκμηρίωση του μεσοπολεμικού και μεταπολεμικού έργου των πενήντα πρώτων εταίρων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, που αναδεικνύουν και με αυτήν τους την ιδιότητα ότι παράλληλα με την αναμφισβήτητα σημαντική ατομική τους συμβολή σημάδεψε η λογική της συμμετοχής. [...]

(Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος ΤΕΕ)


Σημείωση: Συνέκδοση: Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία.

24χ22 εκ., 479 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720.495 09 (Αρχιτεκτονική, Ελληνική - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-6691-38-6
ISBN (10ψήφιο): 960-6691-38-1
Βάρος: 2.268 κιλά
Εκδότης: Ποταμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
50.96
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1967) και διδάκτωρ αρχιτέκτων της ίδιας Σχολής (1990). Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκει ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας από το 1994 μέχρι σήμερα. Από το 1980 ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Περισσότερες από εκατό ερευνητικές και θεωρητικές μελέτες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε εγκυκλοπαίδειες και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει οκτώ επιστημονικές μονογραφίες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το δίτομο έργο "Η αρχιτεκτονική του νεοελληνικού θεάτρου 1720-1940 (1994, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών) και οι τρεις δίγλωσσες εκδόσεις (στα ελληνικά και αγγλικά): "Η ιδεολογική κρίση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, 1827-1940" (1987), "Κτίρια για δημόσια χρήση στη νεότερη Ελλάδα, 1827-1993, (1993, Παπασωτηρίου) και "Δοκίμια για τη νέα ελληνική αρχιτεκτονική (2001, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου). Η τελευταία έκδοση τιμήθηκε με έπαινο της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Τριενάλε Αρχιτεκτονικής (Σόφια, 2003). Το 1991 διετέλεσε αναπληρωτής Επίτροπος της Ελλάδας στην 5η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στην Μπιενάλε της Βενετίας και υπεύθυνη για την έκθεση με τίτλο "Νέα Δημόσια Κτίρια των Δ. και Σ. Αντωνακάκη, Ν. Βαλσαμάκη και Α. Τομπάζη". Το 2002 επιμελήθηκε επιστημονικά και συνέταξε, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Τίνα Καραπιπέρη, τα κείμενα της ελληνικής συμμετοχής στο CD-ROM με τίτλο "Η ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα. Εικονικές και πραγματικές διαδρομές", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Culture 2000" από την γαλλική εταιρία ARVHA, την αγγλική εταιρία ATAP και την ελληνική Εταρία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών "Ομάδα 80" - Σωτήρης Παπαδόπουλος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.