Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο φθόνος δείκτης της επιθυμίας
(Μονογραφία μιας ψυχανάλυσης)
Συγγραφέας:   Θάλεια Βεργοπούλου


Offer
Τι σημαίνει ψυχανάλυση; Τι σημαίνει να είσαι ψυχαναλυτής; Πώς αντικρίζεις και διαλέγεσαι με ό,τι ονομάζουμε ψυχή; Πώς διαμορφώνεται ένας ψυχαναλυτής και εντάσσεται στους ψυχαναλυτικούς θεσμούς; Είναι μερικά ερωτήματα που συνεχώς επανέρχονται, μόλο που η ψυχανάλυση ανήκει στην παιδεία του δυτικού κόσμου.

Και σ΄ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η Θάλεια Βεργοπούλου, σε μια σειρά άρθρων της που συγκεντρώνονται σ΄ αυτό το βιβλίο, που έχει μορφή δίπτυχου, και εκφράζουν και τη δική της περιπλάνηση στο χώρο του ασυνείδητου.

Στο πρώτο μέρος του δίπτυχου ο αναγνώστης ανακαλύπτει την «ψυχαναλυτική μονογραφία της Οντίλ», που η γλαφυρή και συχνά συναρπαστική περιγραφή της μας παρασύρει στους ψυχικούς μαίανδρους της Οντίλ, όπως ανάγλυφα αναδύονται στην αφήγησή της. Η απόδοση αυτής της ψυχαναλυτικής σχέσης, που εκτυλίσσεται επί πέντε χρόνια, μας αποκαλύπτει ότι η αντιμετώπιση του ασυνείδητου και της απωθημένης σεξουαλικότητας πραγματοποιούνται μέσα από την αμοιβαία ιχνηλάτηση δυο ψυχικών κόσμων που άλλοτε αγνοούνται και άλλοτε συγκρούονται και κάποτε συναντιούνται και επιτρέπουν την ψυχική ανάπτυξη. Στο κείμενο αυτό συναντούμε τη διεισδυτική ικανότητα και τις δυσκολίες του επιστήμονα-ψυχαναλυτή, τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες του ψυχαναλυτή-ανθρώπου, τις ψυχικές θύελλες που γεννούν ο φθόνος και η επιθυμία, αλλά και την αγαλλίαση της Οντίλ, που μας επιτρέπουν μια πρώτη εξοικείωση με το τι είναι να «κάνεις ψυχανάλυση».

Στο άλλο μέρος του δίπτυχου ο αναγνώστης συναντά πρωτότυπες απόψεις που αφορούν στο «πέρας» της ψυχανάλυσης, στη γυναικεία σεξουαλικότητα, στη σημαντική προσφορά του Άγγλου ψυχαναλυτή W. R. Bion, αλλά κυρίως στην ψυχαναλυτική επίδραση και την επίπονη πραγμάτωσή της, θέματα που η συγγραφέας πραγματεύεται από πολλές σκοπιές και με την κριτική δυνατότητα που της επιτρέπει η επιστημονική εμπειρία της.

21χ14 εκ., 158 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σύγχρονη Βιβλιοθήκη για την Ψυχανάλυση και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση)
ISBN: 978-960-03-1409-0
ISBN (10ψήφιο): 960-03-1409-8
Βάρος: 0.247 κιλά
Εκδότης: Καστανιώτη
Έτος Κυκλοφορίας: 1995
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.83
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βεργοπούλου, Θάλεια
Η Θάλεια Βεργοπούλου γεννήθηκε στο Κάιρο και μετά τη φοίτησή της στο εκεί ελληνικό γυμνάσιο σπούδασε Ψυχολογία στη Γενεύη και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι (Lebovici), στο Λονδίνο (S.H. Foulkes) στην Ψυχοθεραπεία Ομάδας και στις ΗΠΑ ως Fullbright Scholar. Εργάστηκε επί μία δεκαετία περίπου στην Αθήνα (διευθύντρια του Ψυχολογικού Εργαστηρίου στο Δημόσιο Ψυχιατρείο, Δαφνί), ως ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη κ.ά., αλλά κυρίως ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το 1968 ο J. Piaget την προσκάλεσε να συνεργαστεί στο Centre d΄ Epistemologie Genetique, που διηύθυνε τότε στη Γενεύη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε, μεταξύ άλλων θεμάτων, Ευαισθητοποίηση στη Δυναμική της Ομάδας, και ήταν σύμβουλος στα Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Ιδρύματα Γενεύης (IUPG) μέχρι το 1995. Κυρίως όμως εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια, μέλος και «διδάσκουσα» της Ελβετικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (ΙΡΑ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Την τελευταία εικοσαετία έχει αφοσιωθεί κυρίως στην Ψυχανάλυση (πράξη και θεωρία) και ιδιαίτερα στις «οριακές περιπτώσεις», στην ψυχαναλυτική συμβολή του W.R. Bion, σε θέματα «μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης», καθώς και στην Ψυχαναλυτική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Ελβετικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας και το 1996 εξελέγη «διδάσκον μέλος» της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.