Λεξικό της νέας οικονομίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λεξικό της νέας οικονομίας

Ελληνοαγγλικό, αγγλοελληνικό

Γεώργιος Ι. Αγαπητός

Για την κατανόηση της φύσεως των οικονομικών φαινομένων και του τρόπου λειτουργίας του οικονομικού συστήματος, όσα και αν είναι αληθές ότι απαιτείται προγραμματισμένη σπουδή της σχετικής θεωρίας, δεν παύει να είναι αναγκαία και η χρησιμοποίηση λημμάτων που αναφέρονται σε οικονομικούς όρους. Τέτοια ανάγκη ανακύπτει συχνά όχι μόνο για μια γενική κατατόπιση των μη ειδικών σε τρέχοντα οικονομικά θέματα, αλλά ακόμη και για διευκόλυνση των ειδημόνων, οσάκις κατά τις αναλυτικές τους προσπάθειες αντιμετωπίζουν εννοιολογικά κενά.
Η έκδοση του `Οικονομικού Λεξικού` του Καθηγητού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Αγαπητού έρχεται να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία με ένα βοήθημα, το οποίο, για τους λόγους που προαναφέραμε, είναι, από τη φύση του, πολλαπλούς χρήσιμο. Λόγω της μεγάλης χρήσεως της αγγλικής γλώσσας στην οικονομική επιστήμη, πρόσθετο πλεονέκτημα του βοηθήματος αποτελεί η ενσωμάτωση σε αυτό τόσο του ελληνοαγγλικού όσο και του αγγλοελληνικού λεξικού.
Από πλευράς περιεχομένου, βασικό κριτήριο στο οποίο στηρίχθηκε η επιλογή των όρων υπήρξε η συχνότητα χρησιμοποιήσεώς τους, σε συνδυασμό, βέβαια, με τον ρόλο που παίζουν στη διαμόρφωση της οικονομικής θεωρίας. Όμως, η χρησιμότητα του Οικονομικού Λεξικού ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι καλύπτει, εκτός από τις καθαρώς οικονομικές έννοιες, και άλλες που ανήκουν σε συγγενείς κοινωνικές επιστήμες, όπως είναι η νομική, η πολιτική, η κοινωνιολογία. Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημανθεί το παρεχόμενο ευρύ φάσμα τεχνικών όρων σε θέματα λογιστικής, στατιστικής και μαθηματικών.
Τα πάσης φύσεως λήμματα που περιέχονται στο `Οικονομικό Λεξικό` είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και καταλαμβάνουν σχετικώς περιορισμένη έκταση, ακόμη και στις περιπτώσεις που εκτίθενται αρκετά πεπλεγμένες έννοιες. Το σπουδαιότερο είναι ότι η ύλη του `Οικονομικού Λεξικού`, παρά τη λιτότητα που τη διακρίνει, είναι αρκούντως κατατοπιστική και σύμφωνη με τις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Φώτης Καραμητρόγλου (Επιμέλεια)


Γεώργιος Ι. Αγαπητός

Γεώργιος Ι. Αγαπητός (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Αγαπητός γεννήθηκε στη Νάξο, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας (D.Phil) με ειδίκευση στα Δημόσια Οικονομικά. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία χρηματοδότησαν, με υποτροφία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ). Το Επιστημονικό του έργο καλύπτει κυρίως τους κλάδους της Δημόσιας Οικονομικής και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Είναι συγγραφέας πολλών εργασιών, άρθρων και μονογραφιών, που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει επιστημονικός Ερευνητής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού (1968-1987), Σύμβουλοςτων Υπουργών Οικονομικών (1978-1981 και 1989), Υπουργός Οικονομικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Ι. Γρίβα (1989) και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα (1990), και Διευθυντής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού (1990-1992). Έχει διατελέσει επίσης μέλος του Δ.Σ. ΔΕΗ, αναπληρωτής Προέδρου του Δ.Σ. του Ωνασείου Καδιοχειρουργικού Κέντρου, μέλος του πρώτου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (1989) και καθηγητής στις Σχολές: Επιμόρφωσης των Εφοριακών υπαλλήλων, Δημόσιας Διοίκησης και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (1978-1981). Τέλος, είναι μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης, μέλος του Κολεγίου Επίτιμων Προέδρων Πατριαρχικής Αδελφότητος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Σωματείου "Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας", τακτικό μέλος της Διοικούσης Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ΟΝΜΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
569
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.21 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση