Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δια της διπλωματικής οδού
(Το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών)

Offer
Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να συμβάλει στη μελέτη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή του βασικότερου οργάνου της πολιτείας για τη διαχείριση των εξωτερικών υποθέσεων. Στο παρελθόν ελάχιστες μελέτες είχαν αφιερωθεί στους μηχανισμούς παραγωγής των αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής και υπήρχαν μόνο σποραδικές αναφορές, στο πλαίσιο είτε της διπλωματικής ιστορίας, είτε απομνημονευμάτων και βιογραφιών. Οι ριζικές αλλαγές της μεταπολεμικής και μεταψυχροπολεμικής εποχής στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων, έστρεψαν ασφαλώς το ενδιαφέρον των μελετητών στην έρευνα και του νευραλγικού αυτού τομές της κρατικής δραστηριότητας. Ισχυρή ώθηση στην κατεύθυνση αυτή έδωσαν οι σχολές σκέψης (π.χ. διαδικασία λήψης αποφάσεων), αλλά και η οριστική μετατόπιση του κέντρου βάρους της εξωτερικής πολιτικής στα υπεύθυνα αιρετά όργανα, η εμπλοκή νέων κυβερνητικών φορέων σε εξειδικευμένους τομείς κρατικής δράσης και η διαμόρφωση της "δημόσιας διπλωματίας" και της "κοινωνίας των πολιτών".

Το παρόν πόνημα ακολουθεί μια αυστηρή ιστορική σκοπιά, από τη γέννηση του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι τις ημέρες μας. Εξιστορεί και προβάλλει τις ποικίλες μεταβολές στην οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσα από το πρίσμα των αλλεπάλληλων και πολυτάραχων φάσεων της εσωτερικής πολιτικής μας ζωής και ως αποτέλεσμα των πολυσήμαντων αλλαγών στο διεθνές προσκήνιο. Έτσι, η μονογραφία αυτή, αν και συνοπτική, μπορεί να προσφέρει την αναγκαία ζύμη για παραπέρα έρευνα του θέματος, σε σχέση και με τον ευρύτερο ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών στο σύστημα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής.


Σημείωση: Πρόλογος: Βύρων Θεοδωρόπουλος, πρέσβυς ε.τ.

21χ15 εκ., 486 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς), 327.495 (Ελλάς - Διπλωματικές σχέσεις), 320.1 (Κράτος)
ISBN: 978-960-08-0436-2
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0436-2
Βάρος: 0.654 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καραμπαρμπούνης, Χάρης
Ο Χάρης Καραμπαρμπούνης, μετά τις σπουδές του στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εισήλθε στον διπλωματικό κλάδο και υπηρέτησε ως Πρόξενος στη Ν. Υόρκη, μέλος ελληνικής αντιπροσωπείας σε Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ, Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, επικεφαλής Κυπριακού στην Κεντρική Υπηρεσία, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική. Στη συνέχεια αποσπάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, όπου οργάνωσε το πρώτο Διπλωματικό Γραφείο (1995) καθώς και το αντίστοιχο Γραφείο της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2005), με την ιδιότητα του Μονίμου Αντιπροσώπου. Σήμερα είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις. Εκτός από τη διπλωματική σταδιοδρομία, υπήρξε συνεργάτης του "Γραφείου Πληροφοριών της Κοινής Αγοράς" της Αθήνας, ενώ έχει εκλεγεί μέλος Δ.Σ. της "Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων" και Ειδικός Γραμματέας του "Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προαγωγής της Ανθρωπιστικής Παιδείας". Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τα έργα "Κύπρος: από την εισβολή στην ένταξη 1974-2002", 2003 και "Κοινοβουλευτική διπλωματία και η Βουλή των Ελλήνων" (συλλογική εργασία, Αθήνα 2004) καθώς και ποικίλα δημοσιεύματα σε συλλογικές μελέτες και περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.