175 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας (1828 - 2003)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

175 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας (1828 - 2003)

Συλλογικό έργο

25.56€ -27% 18.66€
Tα πρακτικά της ημερίδας αυτής, που οργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας" σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα στις 19 Μαΐου 2003 με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο. Μια περίοδο της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της βαλκανικής ιστορίας στη διάρκεια της οποίας κορυφώθηκε η ρώσο-τουρκική αντιπαράθεση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, απελευθερώθηκαν οι βαλκανικοί λαοί από τον τουρκικό ζυγό, έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση, δύο βαλκανικοί και δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι και ανατράπηκαν όλες οι προϋφιστάμενες ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις πλευρές εκείνες της ρωσικής διπλωματίας, που, στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, επηρέασαν και είχαν επιπτώσεις στη διαμόρφωση των γεγονότων και τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο με σημεία αιχμής την εδαφική ολοκλήρωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τη μικρασιατική καταστροφή και τις εκφάνσεις της σύγκρουσης Ανατολής - Δύσης στην Ελλάδα. Σαφέστατα οι εισηγήσεις, που έγιναν στην ημερίδα αυτή δεν εξαντλούν τα προαναφερθέντα ζητήματα. Αποτελούν, όμως, μια πρώτη προσέγγιση, το άνοιγμα μιας μεγάλης συζήτησης για τις διπλωματικές απόψεις γεγονότων και περιστατικών, που σφράγισαν τη νεότερη ελληνική ιστορία. Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας" θα ακολουθήσει και στο θέμα αυτό, όπως και με τα τόσα άλλα που ασχολήθηκε, τη μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων. Θα συνεχίσει δηλαδή την εμβάθυνση της έρευνας προς την πλευρά αυτή, σε τρόπο ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα και να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά. Σε κάθε περίπτωση, ο τόμος αυτός αποτελεί μια αξιόλογη πρώτη συμβολή στη διερεύνηση ενός πολύ μεγάλου πεδίου διπλωματικών χειρισμών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μορφοποίηση της σημερινής πραγματικότητας, όχι μόνο στην ελλαδική αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι προφανές ότι οι διερευνήσεις αυτές είναι απαραίτητες ως προσανατολιστικός γνώμονας για τη κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση των ελληνορωσικών σχέσεων με άξονα κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις αλλά και ταυτόσημες πολιτιστικές παραδόσεις. Βασίλης Φίλιας Σεπτέμβριος 2007 Περιέχονται οι εισηγήσεις: - Παναγιώτης Χριστόπουλος, "Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως λειτουργός της διπλωματικής υπηρεσίας της Ρωσίας" - Αρετή Τούντα - Φεργάδη, "Όψεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το Συνέδριο της Βιέννης" - Άγγελος Συρίγος, "Ο ρωσικός παράγοντας και η δημιουργία κανόνων για τον διάπλου πλοίων δια μέσου του Ελλησπόντου, της Προποντίδας και του Βοσπόρου τον 18ο και 19ο αιώνα" - Ιωάννης Λουκάς, "Η στρατηγική του Ανατολικού Ζητήματος και το Ελληνο-ρωσικό στρατιωτικό πλαίσιο" - Βασίλης Φίλιας, "Η ρωσική βαλκανική πολιτική και οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Μ. Συρίγος (Εισηγητής)

O Άγγελος Συρίγος (γενν. 1966) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1993-94), διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν (1999-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999 μέχρι σήμερα). Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μετά το 1999 έχει ασχοληθεί με την ελληνική εξωτερική πολιτική από θέσεις ευθύνης.

Βασίλης Ι. Φίλιας

Βασίλης Ι. Φίλιας (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος". Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Αρετή Τούντα - Φεργάδη

Αρετή Τούντα - Φεργάδη (Εισηγητής)

Η Αρετή Τούντα-Φεργάδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (Θεσσαλονίκη) και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά, κατά κύριο λόγο, στην ελληνική Διπλωματική Ιστορία της Μεσοπολεμικής Περιόδου, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ιστορικές περιόδους. Έχει συμμετάσχει στην ακαδημαϊκή συζήτηση με διαλέξεις, εισηγήσεις σε διεθνή Συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, σε διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων, ενώ βιβλιοκρισίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Κυριότερες μονογραφίες: "Ελληνο-βουλγαρικές Μειονότητες. Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ". (Μελέτη βασισμένη σε έρευνα των Αρχείων του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών), Διδακτορική Διατριβή (Αθήνα, 1982) (αυτοέκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων). "Ελληνο-Βουλγαρικές Μειονότητες. Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ, 1924-1925", Πρόλογος: Χρήστος Ροζάκης (Θεσσαλονίκη: Ι.Μ.Χ.Α, 1986). "Το Προσφυγικό Δάνειο του 1924" (Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1986). "Μειονότητες στα Βαλκάνια. Βαλκανικές Διασκέψεις, 1930-1934 (Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1994, Επίκεντρο, 2005). "Η Εξωτερική Πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων στο Μεσοπόλεμο" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2000 και 2005, 2009, επανεκδόσεις). "Ηγετικές Μορφές του Μεσοπολέμου και Εξωτερική Πολιτική". Πρόλογος: Κλεομένης Κουτσούκης (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2003). "Θέματα Ελληνικής Διπλωματικής Ιστορίας, 1912-1941". Πρόλογος: Θεόδωρος Χριστοδουλίδης (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2005), τέταρτη έκδοση. ""Εικόνες" από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ιστορική προσέγγιση" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2007). "Η Δανειακή Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: η περίπτωση του δεύτερου προσφυγικού δανείου, 1926-1928" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2009). "Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Διπλωμάτης" (Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2009). ""Πόλεμος ή Ειρήνη". Το Σύμφωνο Μπριάν-Κέλογκ". Πρόλογος: Ηλίας Κρίσπης (Αθήνα: Ηρόδοτος, 2012). "Συνιστώσες της Γένεσης και της πορείας του Ελληνικού Κράτους" (Αθήνα-Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Σάκκουλα, 2012).

Ιωάννης Κ. Λουκάς

Ιωάννης Κ. Λουκάς (Εισηγητής)

Ο Ι. Λουκάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και αναγορεύτηκε αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχει διατελέσει Διευθυντής ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών. Σήμερα είναι καθηγητής και Διευθυντής της Τακτικής Έδρας Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων καθώς και μέλος του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Ναυτικής Σχολής Πολέμου όπου διδάσκει ιστορία και γεωπολιτική. Επίσης είναι ο Α Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιστορίας και Στρατηγικής των Βαλκανίων (έδρα: Στρασβούργο), στέλεχος του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institut de Strategie Comparee (Παρίσι) και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας, της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Arbeitskreis Geschichte der Nachrichtendienste e.V., του U.S. Naval Institute και της Society for Military History. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά διεθνή συνέδρια και έχει γράψει πολλά βιβλία, μονογραφίες, μελέτες και άρθρα για θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωπολιτικής. Σπουδαιότερα βιβλία του ιδίου: 1. "Εθνικοσοσιαλισμός και ελληνισμός", Αθήνα εκδ. Γρηγόρη, 1991. 2. "Αιγαίο πέλαγος. Ιστορία και γεωπολιτική του ελληνισμού από την προϊστορία στους αλεξανδρινούς χρόνους", Αθήνα εκδ. Παπαζήσης, 1993. 3. "Η νοηματοδότηση του 1821 και η ναυτική ισχύς του ελληνισμού. Ιδεολογία και προπαγάνδα στις προκηρύξεις του Αλ. Υψηλάντη", Αθήνα, εκδ. Παπαζήσης, 1996 κ.ά.

Παναγιώτης Χριστόπουλος (Εισηγητής)


Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Μαρία Μαρούλη - Ζηλεμένου (Επιμέλεια)


Χάρης Συμβουλίδης (Μεταφραστής)


Ντίνα Χάρακα (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
210
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.473 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση