Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ελληνική δημόσια διοίκηση
(Θεωρίες, εμπειρίες, πρακτικές και προοπτικές: Μια πολιτισμική θεώρηση των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα)

Ελληνική δημόσια διοίκηση
Η Δημόσια Διοίκηση (Δ.Δ.) από καταβολής του νεώτερου ελληνικού κράτους δεν οργανώθηκε ποτέ με το σωστό τρόπο ώστε να εκπληρώνεί το σκοπό της. Αντίθετα πολλές φορές, ξενόφερτη και από άλλο πολιτισμικό πλαίσιο, ταυτίστηκε με το κράτος και χρησιμοποιήθηκε από αυτό για την επιβολή της εξουσίας του πάνω στους πολίτες. Έτσι αντί να γίνει ο υπηρέτης του πολίτη, ως θα έπρεπε, κατάντησε ο στυγνός εξουσιαστής του, το όργανο της επιβολής των απαιτήσεων της κρατικής εξουσίας, η οποία πολύ λίγο διέφερε από τον παλαιό κατακτητή του οποίου τις μνήμες αναπαρήγαγε.
Η εικόνα αυτή καθώς και οι ανάλογες συμπεριφορές των οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης δημιούργησαν στους πολίτες τα αισθήματα καχυποψίας προς το κράτος, αισθήματα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, εκατόν εβδομήντα και πλέον χρόνια από την ίδρυση αυτού του κράτους. Παράλληλα εξέθρεψαν και μια υπερτροφική Διοίκηση, η οποία ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους της.
Αποτέλεσμα της κακής εξέλιξης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι να παρουσιάζεται πάντοτε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως ο μεγάλος ασθενής, ο οποίος χρειάζεται θεραπεία. Η θεραπεία αυτή δοκιμάστηκε πολλές φορές με τη μορφή πολυάριθμων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές δεν έφεραν τα ποθούμενα αποτελέσματα και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει περίπου η ίδια.
Στην παρούσα μελέτη θα εξετασθούν όλα τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, θα αναζητηθούν οι αιτίες τους και θα γίνει προσπάθεια να προταθούν οι κατευθύνσεις, στις οποίες μπορούν να αναζητηθούν οι λύσεις τους. Βέβαια το όλο πρόβλημα είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του δεν είναι απλή. Η προσπάθεια όμως αυτή θα μας κάνει σίγουρα πιο σοφούς και έμπειρους.
Οι λόγοι που ώθησαν στη συγγραφή της παρούσας είναι το μεγάλο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η μακρόχρονη η ενασχόληση του συγγραφέα μ΄ αυτή και τα προβλήματά της.

24χ17 εκ., 307 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 350.495 (Δημόσια διοίκηση - Ελλάς)
ISBN: 978-960-431-423-2
ISBN (10ψήφιο): 960-431-423-8
Βάρος: 0.524 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Γράψε τη δική σου κριτική
15.97
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παρθενόπουλος, Κωνσταντίνος Ν.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Π.Σ. του ΑΠΘ (1971), Αρχαιολογία και Τέχνη στην Φ.Σ. του ΑΠΘ (1976), Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή ΝΟΕ του ΑΠΘ (1994). Συνέχισε τις σπουδές του στη Βρεταννία από όπου απέκτησε Μεταπτυχιακά Διπλώματα Πολεοδομίας - Χωροταξίας (1975), Διδασκαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2000) και Masters (1976). Την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε στα Πανεπιστήμια Aston του Birmingham και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (2001). Ασχολήθηκε με μελέτες, έρευνα επιστημονική, δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών και κειμένων, με την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, με σεμινάρια επιμορφωτικά και διδασκαλία. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Διοίκησης με έμφαση στη Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση έργων. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμα συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια, κλπ. και έχει διοικήσει μονάδες κάθε διοικητικής βαθμίδας. Έχει πλούσιο και ποικίλο συγγραφικό έργο. Σήμερα υπηρετεί ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.