Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στις ευρωπαϊκές σπουδές
(Οικονομική ολοκλήρωση και πολιτικές: Θεωρία και εφαρμογές)

Offer
Η πρώτη έκδοση του έργου το 2001 συνέπεσε με την παρέλευση πενήντα ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα που αποτέλεσε την πρώτη υπερεθνικής υφής θεσμοποιημένη έκφανση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η δεύτεpη ανανεωμένη έκδοσή του συμπίπτει με την συμπλήρωση εικοσιπέντε ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως πλήρες μέλος. Όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη πορεύεται: άλλοτε αργόσυρτα και άλλοτε με ταχύ διασκελισμό, ανάλογα με τη διεθνή και την εσωτερική συγκυρία προς μια "ολοένα στενότερη ένωση", με απροσδιόριστο ακόμη το "καταληκτικό" της σημείο. Με αφετηρία έναν περιορισμένο τομέα της οικονομίας, τον άνθρακα και τον χάλυβα, που άγγιζε όμως τους καθοριστικής σημασίας τομείς της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας, το συσσωματικό εγχείρημα, μέσω μιας αλληλουχίας ποιοτικών μεταλλαγών -τελωνειακή ένωση, ενιαία αγορά, οικονομική και νομισματική ένωση- υπερέβη το αρχικό του πλαίσιο και έφτασε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η φύση είναι ακόμη ρευστή, η αρχιτεκτονική ημιτελής και η γεωγραφική διάσταση ανολοκλήρωτη. Η χώρα μας ακολουθεί και αυτή προσπαθώντας να επιτύχει την "πραγματική" σύγκλιση σε επίπεδο θεσμών και οικονομικών επιδόσεων.
Αντικείμενο του συγγράμματος αποτελεί η συνολική θεώρηση του ενοποιητικού φαινομένου στην Ευρώπη και ειδικότερα της θεσμικής του υποστασιοποιήσης με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί μια σύνθετη οπτική και μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια μιας συγκεκριμένης επιστήμης. Αυτή η παραδοχή βρίσκεται στη βάση του συλλογικού χαρακτήρα του έργου που ανέλαβε η Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών. Οι συντελεστές του -στη μεγάλη πλειονότητα και μέλη της- έχουν το τεκμήριο της αρμοδιότητας και τη διδακτική εμπειρία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του. Το βιβλίο απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στους φοιτητές και αποσκοπεί να καλύψει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πολλές, όμως, από τις συμβολές που περιέχει δεν περιορίζονται σε μια πρωτοβάθμια ανάλυση. Καθώς αποκαλύπτουν τις προκλήσεις του ενοποιητικού φαινομένου, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τον ενημερωμένο αναγνώστη, ενδεχομένως δε και για τον ερευνητή που θητεύει στον χώρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από την άποψη αυτή, το παρόν έργο υπερβαίνει τα όρια μιας εισαγωγής, χωρίς όμως η οικονομία του να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον τίτλο του. [...]

(από τα προλεγόμενα των επιμελητών)


Σημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Ε.Σ.). Χορηγός: Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

25χ17 εκ., 616 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2
ISBN Set: 960-080234-3
ISBN13 Set: 978-960-080234-4
Ταξινόμιση DDC: 338.94 (Οικονομική πολιτική - Ευρώπη), 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Δημόπουλος (Επιμελητής) , Νικόλαος Κ. Μπαλτάς (Επιμελητής) , Ιωσήφ Χασσίδ (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-08-0424-9
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0424-9
Βάρος: 1.16 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
39.41
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεώργιος Αργυρός είναι ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Ο Θεόδωρος Γεωργακόπουλος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ζωή Γεωργαντά είναι καθηγήτρια οικονομικών εφαρμοσμένης πληροφορικής στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Δημήτριος Γεωργούτσος είναι αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Νικόλαος Γιαννακόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η Αθηνά Ζερβογιάννη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Ο Γεώργιος Κουρέτας είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μαραβέγιας, Ναπολέων Ν.
Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ΄ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d΄ Etat (1983). Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής "Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γεώργιος Μέργος είναι καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Νικόλαος Μπαλτάς είναι καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και μετεκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο Birmingham (Αγγλία) απ΄ όπου έλαβε το πτυχίο M.Soc.Sc και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στις οικονομικές επιστήμες. Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε ως Ειδικός Επιστήμονας-Οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών και Πρoγραμμuτισμoύ της ΑΤΕ. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια σε διάφορες χώρες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχουν εκδοθεί ερευνητικές του μονογραφίες. Τα ειδικότερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται σε θέματα Μικροοικονομικής θεωρίας, Αγροτικής Οικονομικής και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκληρώσεως.

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Στυλιανός Σαραντίδης είναι καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.