Φωτογραφικόν Πρακτορείον
zoom in

[...] Η φωτογραφία μπορεί να υπάρχει και, όπως τονίστηκε προεισαγωγικά, να λανθάνει έγκλειστη στα σκοτεινά κάποιου αρχείου. Οι φωτογραφίες του Χαρισιάδη δεν ανήκουν, τουλάχιστον αποκλειστικά, σ΄ αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς το αριθμητικό τους μέγεθος και την θεματική τους ποικιλία, ελάχιστες είναι γνωστές και, κυρίως, αναγνωρίσιμες. Δηλαδή, μια σχηματισμένη ολομερής εικόνα μας διαφεύγει. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ΄ όψη, μέσα από το σύνολο των κειμένων και των φωτογραφιών του παρόντος τόμου, δίνεται μόνο μια αδρομερής εικόνα από τη φωτογραφική διάσταση του Χαρισιάδη. Έτσι ο τόμος, όσο και η έκθεση, δεν είναι παρά μια πρώτη επιμέρους προσέγγιση στο φωτογραφικό του έργο. Το πόσο επιδέξια συνθέσαμε την εικόνα και το κατά πόσο αντιπροσωπευτική μπορεί να είναι απέναντι "εις την απλή, την ανόθευτον φωτογραφία" του Δημήτρη Χαρισιάδη, αυτό παραμένει ανοιχτό σε κάθε κρίση.

(από το εισαγωγικό σημείωμα του Κωστή Α. Λιόντη)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Σακελλαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωστής Αντωνιάδης (Συγγραφέας)

Ο Κωστής Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγητής στο Τμήμα Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη φωτογραφία και έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό εκθέσεων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Τσίργιαλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βατόπουλος

Νίκος Βατόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Το πρόσωπο της Αθήνας". Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών "Κάθε Σάββατο στην Αθήνα" που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα "Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου" (αίθουσα τέχνης "ena") και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση "Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δαμιανίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανή Κωνσταντίνου (Συγγραφέας)

Η Φανή Κωνσταντίνου έχει σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1984 είναι υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Ιμσιρίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανή Μαλλούχου - Tufano (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962) σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία και έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey και Villem Flusser για τη φωτογραφία στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πλάτων Μαυρομούστακος

Πλάτων Μαυρομούστακος (Συγγραφέας)

Ο Πλάτων Μαυρομούστακος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 1991 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει και έχει διευθύνει έρευνες πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και τη σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος και στη μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους. Είναι επίσης διευθυντής των "Απάντων" του Μολιέρου. Περίπου εκατόν πενήντα άρθρα και δοκίμιά του με θεματολογία που αφορά το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων εκδόσεων θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, ως εισηγητής δραματολογίου με πολλά αθηναϊκά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σταθάτος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Σταθάτος είναι φωτογράφος, συγγραφέας και μελετητής της φωτογραφίας. Έχει οργανώσει εκθέσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Arts Council of England και άλλων ελληνικών και ξένων οργανισμών. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το λεύκωμα των φωτογραφιών της Μαρίας Χρουσάκη (Εθνική Πινακοθήκη, 2000) και η μελέτη "Η δικαίωση του Τλον: φωτογραφία και φανταστικό" (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Μόσχοβη (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Μόσχοβη είναι φωτογράφος και ερευνήτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Γιανναράς (Συγγραφέας)

O Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε το 1972 στην Aθήνα. Έζησε έξι χρόνια στη Γαλλία, όπου μετά από μια σύντομη ενασχόληση με την Aρχιτεκτονική στο Στρασβούργο, κατέληξε στο Παρίσι, όπου και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Kαθημερινή. Έχει δημοσιεύσει βιβλιοκριτικές και άρθρα στα περιοδικά Nέα Eστία, Διαβάζω, Eπίγνωση, Mανιφέστο, Eυθύνη και Nέα Πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Α. Χαρισιάδης

Δημήτρης Α. Χαρισιάδης (Φωτογράφος)

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1911. Εργάστηκε ως Χημικός. Αφιερώθηκε στη φωτογραφία το 1940. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Ήπειρο είναι ο επίσημος φωτογράφος του Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια ο ανταποκριτής για πρακτορεία και περιοδικά του και περιοδικά του εξωτερικού, όπως το περιοδικό "Life" και το πρακτορείο "Assosiated Press". Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (1952). Πέθανε στην Αθήνα το 1993. Το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη γίνεται κάτοχος του αρχείου Χαρισιάδη το 1997.

Γεωργία Ιμσιρίδου (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
28χ26
Βάρος:
1.71 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση