Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κρίση των αρχών των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και η υπερνίκησή της
Συγγραφέας:   Heinrich Scholz


Η κρίση των αρχών των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και η υπερνίκησή της
Ο Heinrich Scholz (1879 - 1940) φιλόσοφος και μαθηματικός, ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Munster της Γερμανίας. Παράλληλα υπήρξε ένας βαθύς μελετητής των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου στηρίζεται στα συμπεράσματα τριών φροντιστηρίων τα οποία διοργανώθηκαν από τον Scholz στα Πανεπιστήμια του Kiel και του Marburg κατά τα έτη 1924, 1925 και 1926. Τα θέματα ήταν αντίστοιχα:
α) Η ασυμμετρία στη Σχολή του Κρότωνος - Ο Εύδοξος.
β) Τα ε΄ και στ΄ βιβλία των "Στοιχείων" του Ευκλείδου.
γ) Το ι΄ βιβλίο των "Στοιχείων".
Στην ολοκλήρωση και ταξινόμηση των συμπερασμάτων συνέβαλε και ο καθηγητής των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Marburg, Helmut Hasse (1886 - 1950). Περίληψη των εργασιών αυτών (με μορφή άρθρων) μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1930 από τους Χ. Καπνούκαγια και Φ. Βασιλείου οι οποίοι το 1932 τα δημοσίευσαν στο Δελτίο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Η παρούσα ελληνική μετάφραση στηρίζεται στην αντίστοιχη γαλλική η οποία δημοσιεύθηκε ως ανάτυπο διαλέξεων από τον Paul Α. Julia το 1929 στο Παρίσι.
Οι διάφορες παραπομπές του συγγραφέα παρουσιάζονται σε παράρτημα στο τέλος του κυρίως κειμένου. Στο ίδιο παράρτημα περιέχονται και παραπομπές - σημειώσεις του μεταφραστή, οι οποίες σκοπό έχουν να ερμηνεύσουν διάφορα δυσνόητα σημεία, να συμπληρώσουν ορισμένες ασάφειες, να σχολιάσουν τα αξιόλογα συμπεράσματα και να παρουσιάσουν σχετικές απόψεις άλλων συγγραφέων.

Ευάγγελος Σπανδάγος

21χ14 εκ., 160 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορικό Ερευνητικό Βιβλίο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510.01 (Μαθηματικά - Φιλοσοφία και θεωρία ), 510.38 (Μαθηματικά, Αρχαία ελληνικά)
Άλλα πρόσωπα: Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-8333-11-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8333-11-3
Βάρος: 0.261 κιλά
Εκδότης: Αίθρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
12.33
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.97
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Heinrich Scholz (1879-1940), φιλόσοφος και μαθηματικός, υπήρξε καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Munster της Γερμανίας. Παράλληλα ήταν ένας βαθύς μελετητής των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και μεγάλος λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Δημοσίευσε κατά καιρούς πολλές πραγματείες σχετικές με τη φιλοσοφία και την ιστορία των επιστημών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.